Co mi sie tu swieci?????!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem.... pali mi sie na desce rozdzielczej lampka z akumulatorem (mam df z okraglymi zegarami).... za cholere nie wiem co moglo sie tam porobic bo wszystko dziala jak nalezy tzn. wycieraczki, swiatla, migacze, dmuchawa i inne......
wszystko jest ok poza ta swiecaca sie lampka na desce rozdzielczej!!! ona mnie doprowadza do szalu!!! sprawdzalem bezpieczniki . sa ok.
czy macie jakis pomysl co to moze byc ????
z gory dzieki za odpowiedz...

Wiem co ci sie stalo masz cos z alternatorem. Tam posprawdzaj.

Pradopodobnie brak ładowania, albo za sałabe ładowanie.

Nie chcę Cię martwić, ale mnei się świeciła ta lampka przez 3 lata i nikt nie doszedł co jest przyczyną. Ładowanie było na poziomie 14 V nawet gdy się świeciła, mimo to zmieniłem szczotki alternatora, potem mechanik stwierdził że krzywy jest wirnik w alternatorze i też został wymieniony. Wyczyścilismy także wszelkie styki i nic nie pomogło. Potem po prostu nie zwracałem na to uwagi i tyle. Ale jeśli chcesz szukać, to myślę, że wszyscy w potrzebie z pewnością skorzystają z Twojego doświadczenia

Mozliwe też że jest zwarcie w liczniku, albo na drodze licznik a to gówno co załacza lampkę, we wtryskowcu chyba odpowiedzialne jest za to urządzenie mikroprocesorowe, ale w starszych za cholere nie wiem co.

Lampka świeci się, gdy na jej stykach pojawia się różnica napięć. Z jednej strony napięcie podaje akumulator, z drugiej układ ładowania. Jeżeli lampka świeci przy prawidłowym ładowaniu śwadczyć to może o słabym styku od strony ładowania, który to styk stanowi dodatkowy opór elektryczny. Może więc to jakieś złe styki?

Mi w poldku nie tak dawno elektryk robil alternator bo cos sie z mostkiem jakims (ja sie nie znam) porobilo i kontrolka od aku świecila caly czas. Teraz znow lekko żarzy a do tego żarzy się też kontrolka STOP (ta na srodku) ale to jak sa niskie i niestabilne obroty sa odkad zalozylem gaz

Cytat:
2004-05-04 00:50:40, Boola pisze:
.. żarzy się też kontrolka STOP (ta na srodku)..

Moze mi ktos podpowiedziec co moze powodowac swiecenie tej kontrolki gdy silnik chodzi a reczny jest opuszczony dobrze...

Cytat:

Moze mi ktos podpowiedziec co moze powodowac swiecenie tej kontrolki gdy silnik chodzi a reczny jest opuszczony dobrze...

Właśnie brak ładowania. STOP zapala się wraz z innymi jeszcze kontrolkami (temperartura, olej).Czynnikami uniemożliwiającymi bezpieczną ekspoaltację pojazdu.

U mnie przyczyną świcenia się lampki akumulatora były dwie rzeczy:
1) brak masy w zegarach (okrągłych) taki osobny kabelek
2) poluzowany pasek ktory napedza alternator

Ładowanie 14V , pasek naciągnięty, jeszcze poszperam moze przy kabelkach ale wątpie zeby cos tam niestykalo tak nagle samo od siebie... chociaz

cześć JA z świcącą (słabo) się lampką alternatora jeżdżę już rok na początku wymieniałem szczotki regler ale to nic nie dało więć to olewam
A co do świcącego się światłka stopu przy opuszczonym hamulcu ręcznym sprawdz poziom płynu hamulcowgo
pozdrawiam