MotoNews.pl

Nie moge sie zalogowac - POMOCY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

pisze z kompa z pracy
niedawno w domu musialem od nowa zakladac system - win XP
i po ponownej instalacji nie moge zalogowac sie na zadnym forum nie tylko HTG
mam swoj nik haslo ale mnie wyrzuca wyslalem nawet maila o nowe haslo i nic nadal nie moge sie zalogowac !!!!

wyłączam firewalla (tj u mnie kerio) i nadal nic
w opcjach internetowych w zabezpieczeniach poziom zabezpieczen mam sredni - taki jak poprzednio tzn na starym wiin XP przed reinstalacja

juz sam nie wiem co mam robic - nie moge nic pisac z domu na forum

Prosze o pomoc !!!
Z gory dziekuje
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: spoon dnia 2004-11-16 08:44:20 ]

jak możez to napisz to co napisałes w tym poscie privem do Deamona on chyba bedzie najlepiej zorientowany

ja ydzień temu zmieniłem z Millenium na Xp ale nie wystąpiły żadne problemy

Witaj spoon,
to ważne czy wykonałeś reinstalację czyli naprawę systemu, czy też nową instalację z formatowaniem partycji.

Jeżeli była to reinstalacja, to musiała być czymś spowodowana (wirus, keyloger, adware itp.) i ponowna naprawa nie usuwa zawsze nieprawidłowości i zniszczonych bibliotek.

Spróbuj przeskanować system jakimś aktualnym skanerem OnLine (np. www.mks.com.pl)

Trzeba usunąć wszystkie cookies i temporary internet files.
W Kerio może być nieopatrznie kliknięta reguła blokowania, ale piszesz, że go wyłączasz i jest to samo, więc raczej odpada, ale reguł w firewallu trzeba pilnować i sprawdzać ich poprawność.

Jest jeszcze jeden firewall systemowy. Panel sterowania, połączenia sieciowe, wskazać to połączenie, z którego się łączysz z internetem, prawym klawiszem właściwości i tam jest okienko "Chroń mój komputer..." on też może być ustawiany przez "Ustawienia zaawansowane" - ale ja u siebie mam włączone dwa firewalle i wszystko działa OK łącznie z bankiem i Allegro - więc stawiam na:
cookies
lub zawirusowanie
lub temporary internet files
lub ustawienia przeglądarki (jeżeli nie korzystasz z usług bankowych to możesz kliknąć na średni poziom zabezpieczeń w strefie internetu i wskazać ustawienia domyślne).

Warto wiedzieć, że średni czas zainfekowania niezabezpieczonego XP po dołączeniu do internetu to ok. 10 minut!
Powinieneś mieć jeszcze łatki chyba, że korzystasz z ServicePack2, wówczas ilość łatek jest mniejsza (np. przy korzystaniu z SDI - tylko 2 )

Nie wspomnę o dobrym programie antywirusowym, który ma częste uaktualnienia, najlepiej przez internet. To niestety konieczność. Firewall'e chronią tylko ruch przychodzący i uniemożliwiają część ataków na porty.

Zmień firewall'a np. na Sygate firewall (był w ostatnim lub przedostatnim Chipie). Jest freeware, ale w miarę najlepszy z darowych jakich używałem, choć ruchu wychodzącego nie chroni, to pokaże połączenia wychodzące - wtedy się zdziwisz przeglądając logi, jaką aktywność ma Twój komputer w sieci

Napisz, proszę o swoich postępach.
Pzdr.

Dzieki za pomoc
co robiłem?
padł mi windows XP

instalowalem go od nowa tzn od zera w nowym katalogu
nie aktualizowalem starej wersji bo sie nie dalo tak mi padl

nie musialem formatowac dysku

mam oczywiscie SP 1 + chyba 3 poprawki
SP 2 nie instaluje bo czasem korzystam z Kazy
mam tez wlaczaonego Norton Anty Virus + Kerio + regularnie sprawdzam czy sa nowe jakies trojany czy cos w tym stylu programem Adaware + skanuje intenetowym MKS-em
wczoraj to robilem i nic nie znalazlem

mam firewall kerio kiedys mialem Norton Internet security ale uwazam ze kerio jest lepszy

w opcjach internetowych w zabezpieczeniach poziom zabezpieczen mam sredni ale nie pamietam czy domyslny czy niestandardowy
jesli mam sredni niestandardowy to moge bez obaw zmienic na domyslny ?????

i tyle i od momentu polozenia nowego systemu nie moge sie zalogowac nie tylko na to forum !

Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-16 11:54:10, spoon pisze:
[...] padł mi windows XP instalowalem go od nowa tzn od zera w nowym katalogu nie aktualizowalem starej wersji bo sie nie dalo tak mi padl nie musialem formatowac dysku mam oczywiscie SP 1 + chyba 3 poprawki [...]

Ja bym zrobił tak:
1. zgrałbym dane na inną partycję lub CDRy,
2. zdjął partycję z systemem, a później założyłbym jedną lub więcej, aby później nie kasować danych przy reinstalacjach,
3. zaformatowałbym ją w NTFS,
4. postawił od nowa system winXP z łatkami na Blastera i Sassera + ServicePack1 do IE6.0 - byłaby wtedy pewność, że system działa OK,
5. później Antywirus i dodatkowy firewall (NIS jest cool, ale trudny w konfiguracji - to jeden z najlepszych programów zabezpieczających wg wielu źródeł - ja niestety miałem tylko wersję trialową 3-miesięczną i musiałem go odinstalować),
6. uaktualniłbym antywirusa po połaczeniu z internetem,
7. przeskanował system na zawartość wirusów i działał.

Nie ma siły - musi pójść

A propo's porad komputerowych wpadł mi dzisiaj taki link - 49 ekranów jednego wątku:

porady komputerowe w internecie

Pozdrawiam i powodzenia

Ja bym dodał jeszcze p. 8

8. Jak wszystkie programy zainstalujesz i jesteś pewny że wszystko jest ok, to zrób obraz partycji Gostem i zrzuć ten image na cd'romy. Jak się znowu przytrafi "nieszczęście" to bardzo łatwo będziesz mógł odzyskać stan z przed awarii.
Cała operacja przywracania systemu trwa 15/20 minut

Zapomniałem zapytać, a powinienem:
Javę oczywiście też instalujesz?

może być: msjavx86.exe

ściągnięcie Javy do WinXP
Gdy to zrobisz i dalej bedą kłopoty, to odezwij się - prześlę konfigurację Javy gdyby ustawienia domyślne nie pomogły.
Pzdr.

Niekoniecznie musi to być wina własnego komputera, oprogramowania i konfiguracji, w ostatnich dniach nie tylko spoon nie mógł się zalogować , takie problemy miało kilka osób i ja również, wina leżała po stronie serwera.

Cytat:
2004-11-17 18:56:30, Bolls_no1 pisze:
Niekoniecznie musi to być wina własnego komputera, oprogramowania i konfiguracji, w ostatnich dniach nie tylko spoon nie mógł się zalogować , takie problemy miało kilka osób i ja również, wina leżała po stronie serwera.

zgadzam się z Bolls'em, coś jest nie tak, czasem trzeba długo czekać na połączenie

Panowie nadal ZIMA
tj pisze z pracy
nie moge sie zalogowac
wylaczalem juz Kerio firewalla w WIN XP
i zainstalowalem JAVE

sorki wybaczcie ale nie mam zamiaru od nowa instalowac windy bo wlasnie jestem w trakcie instalacji i odzyskiwania emaili w outlooku, kontaktow w skype i gg i savow w grach, konfiguracji sieci blokowej, i innych - 3 dzien walki i jeszce zostaly mi gry

wiec moze faktycznie przyczyna lezy po stronie servera
az boje sie wylogowac z pracy i zalogowac spowrotem bo juz calkiem strace z wami kontakt jesli to faktycznie wina servera
a wiecie ze bez forum uschne szybciutko

Pozdrawiam i dzieki za odzew i pomoc
oczywiscie bede informowal w postepach

Panowie
chyba cos nie tak jest z logowaniem do naszego forum
mi udaje sie juz zalogawac na inne fora na domowym kompie
a tu nadal zima wiec juz sam nie wiem co dalej czynic
pozostaje mi tylko czekac az moze samo sie cos naprawi

wiec niestety kontakt z forum raczej bede mial tylko z pracy
bo w domu to se moge tylko poczytac zreszta i tak odechciewa mi sie jak mam przegladac kilka kategorii bez oznaczzenia przeczytanych juz tematow

i jesli ktos od kogos (tzn z innego kompa) tak dla proby moglby zalogowac sie na to forum i powiadomoc mnie czy mu sie udalo to bede bardzo wdzieczny

Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-19 09:49:31, spoon pisze:
.....i jesli ktos od kogos (tzn z innego kompa) tak dla proby moglby zalogowac sie na to forum i powiadomoc mnie czy mu sie udalo to bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam

zalogowałem sie bez problemu z win xp, sam korzystam z win 2000 łącze sdi + symantec antivirus 8.1 + router z firewall zx100, szczegółów tego systemu nie znam ale mogę dopytać