| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-09 21:24:53 Podczas jazdy w cyklu miejskim przy temperaturze zewnętrznej około 25 stopni auto trzyma temperature silnika 90, ale kiedy jade nim w trasę a szczegolnie pod góre to temperatura skacze mi do 100 i nie za bardzo chce sie schłodzić. Musze zatrzymać sie, chwile poczekać i dalej jade do momentu aż nie napotkam następnej góry i tak sytuacja sie powtarza.
Czy to może być wina wiskozy na wentylatorze??? Bo niby wentylator się kręci czały czas jednym tempem ale na światłach mi sie nie grzeje wogóle. O co tu chodzi??????????????????????????? |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-09 22:01:57 własnie sprawdzałem płyn jest rura też jest wręcz gorąca pompa też ok. tylko nie wiem czy ten wiatrak na wiskozie nie hamuje powietrza ponieważ on sie wolno kręci i może nie ma przepływu powietrza ? |
salmon DEADSOUL Audi A6 C4 Ełk | 2004-05-09 22:35:00 No nie wiem, dla wszystkiego sprawdź sprawność tejże wiskozy - w archiwum jest dużo na ten temat... |
macgregory Omega B Kombi Wrocław | 2004-05-10 10:13:27 Wiatrak nie moze Ci hamowac pedu powietrza. Przeciez on kręci sie conajmniej z predkością obrotową silnika.
Grzegorz |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2004-05-10 17:47:48 |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-10 19:06:48 U mnie w aucie wiatrak nigdy nie dorównał prędkością obrotową do prędkości silnika. Kiedy silnik jest gorący to zwiększając nagle obroty wiatrak z biedą zaczyna przyśpieszać ale nie jest to zbytnio widoczne(troche żwawiej kręci)
Ja typuje wiskoze ale wole sie zapytac kogoś bardziej doświadczonego bo ten zakup jest troszke drogi a zbija mnie z tropu to , że w cyklu miejskim silnik zarówno przy ostrym ruszaniu jak i powolnej jeżdzie trzyma równo temperature. Kłopoty zaczynają sie tylko w trasie bo wtedy pracuje długo na wysokich obrotach i myśle że to wiskoza nie blokuje wiatraka doststecznie mocno na wałku przez co on za wolno sie kreci. Ale nie jestem pewien |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-10 19:24:40 mi wisko właśnie nie szumi. A jak osiągnie silnik temp powyżej 90 to już powino???? bo jeżeli tak to wszystko jasne |
salmon DEADSOUL Audi A6 C4 Ełk | 2004-05-10 20:47:07 Z tego co wiem (z wypowiedzi Szanownego Grona), to zaraz po uruchomieniu zimnego silnika, też przez chwilę (przez pierwsze zwiększenie obrotów) powinno być słychać szum powierza w tunelu. Ja mam zawsze szum, bo mam zblokowane wisko (już drugie szlag trafił :| ). Zrób prosty test "temperowania kija" - nie palca !!!. Na zimnym i na gorącym silniku spróbuj na jałowych nawet obrotach zatrzymać kijkiem wentylator. Jeśli uda Ci się to na goracym silniku, to wykryłeś konfidenta... Pzdr |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-10 20:55:11 Salomon bardzo ci dziękuje za porade spróbuje to zrobić. A co do Twojego wiska w jaki sposób go zablokowałeś bo ja też o tym myśle tylko nie wiem jak to zrobić żeby nie miało bicia bo z tego co wiem to musi być wyważone. |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-10 20:56:46 SORKI za pomyłke SALMON |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2004-05-10 21:05:30 A ja wiem o co chodzi dzisiaj w końcu naprawiła nieszczęsny świtłowód i net hula także nie będziecie mieli ze mną lekko Dzeń w dzeń będę Was męczył Poxzdrawiam |
salmon DEADSOUL Audi A6 C4 Ełk | 2004-05-10 23:01:34 Gieroy - michals24 - przywykłem do tej pomyłki - ot tak se nicka problemiastego wykombinowałem |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-05-11 16:51:20 Sprawdziłem to wisko |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2004-05-12 14:17:47 Według mnie to nie tylko wiskoza.
Wiskoze przerabiałem na sobie dość dokładnie Kiedy stoisz w korku i silnik się nie nagrzewa, a jest ciepło, to tylko i wyłącznie wisko ma udziałw chłodzeniu. No oczywiście pompa wody też. Pompe łatwo sprawdzić, wystarczy troche nacisnąc na gaz, na luzie, i wtedy temp powinna spaść (tez to przerabiałem, stojąc w korku i gazując non stop). Jak jedziesz w trasie, to wiskoze możesz nawet w ogóle wyrzucisz. Ja z nieżywą wiskozą, kompletnie, jechałem w trase, i pęd powietrza doskonale chłodził silnik, a było lato i temp. ok. 30 stopni. Nie polecam spinania wiskozy na krótko - spawem, śrubkami itp. Podobno łożysko potrafi się wysypać, bo jest stale obciążone, i podczas rozruchów są duże udary. Taki sposób na opaske zaciskową jest na pewno lepszy, bo opaska zwiększa tarcie i umożliwia jednak jakiś luz w stosunku do prędkości obrotowej silnika. Ja polecam zawsze wymiane na nową wiskoze. Nie jest warte qrwa tych nerwów, ta cała zabawa. Jedziesz i non stop się qrwa gapisz w temperature, bo używka jakoś świruje. |