Prosić o inny olej...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeżeli ktoś wybiera się w najbliższym czasie na przegląd swojego autka, to mam małą rade :
proście żęby przy wymianie oleju wlewali wam MOBIL 1 a nie jak to mają w zwyczaju CASTROLL.
Dostałem wiadomość że ostatnia wieksza partia CASTROLU jest jakaś felerna.

Ja leje Mobila ale wlasnie ostatnio moj mechanik opowiadal ze rozbieral silnik corolli VVTi bo cos bylo nie tak - jakis straszny syf z oleju sie zrobil - pozatykalo wszystko - wlasnie to byl Castrol.

Czy ktoś orjentuje się o jaki okres produkcji może chodzić, za 2kkm będę wymieniał olej w Yarisie zony (Castrol SLX) i w swoim Espero (Castrol TXT).

Cytat:
2003-08-27 08:34:28, gisk pisze:
Czy ktoś orjentuje się o jaki okres produkcji może chodzić, za 2kkm będę wymieniał olej w Yarisie zony (Castrol SLX) i w swoim Espero (Castrol TXT).

Tego to Ci chyba nikt nie powie ale jeżeli wyszła taka informacja to ludzie raczej nie wezmą Castrola i długo będzie schodził
Ja miałam przegląd jakies dwa tygodnie temu i mnie dali do wyboru Mobil czy Castrol a na pytanie "laika" który lepszy polecili Mobila

Cytat:
2003-08-27 01:38:10, JohnnyB pisze:
Jeżeli ktoś wybiera się w najbliższym czasie na przegląd swojego autka, to mam małą rade :
proście żęby przy wymianie oleju wlewali wam MOBIL 1 a nie jak to mają w zwyczaju CASTROLL.
Dostałem wiadomość że ostatnia wieksza partia CASTROLU jest jakaś felerna.

Toż to szok, w końcu Toyota zaleca oleje Castrol. Ja tez mam obecnie zalany SLX OW30 ale podobno juz go nie ma.

Valeo, Toyota zaleca Castrol, bo się chłopaki na poziomie prezesów dogadali. Nie oznacza to, że Castrol jest najlepszy, a przy tym jest najdroższy.

Ja od lat używam tylko Mobil 1 5W50 i jeszcze nie miałem nigdy powodów do narzekań. Najbliższy przegląd też będzie z użyciem tego oleju.

Uwaga !!!
Castrol SLX to najgorszy chlam. Wiele razy temat poruszany na forum corolli. Nawet doszlo do jakis procesow z powodu "uszkodzen" silnika z powodu tego oleju. Nie pozwalajcie sobie wlewac tego oleju. Z opini uzytkownikow corolek widac jasno, ze jedne z lepiej sprawujacych sie olejow to Mobil 1 do tego tez moge polecic Castrola TWS, ale on do kupienia jest chyba tylko w serwisach, nie ma go pakowanego w butelki, jest tylko w beczkach. IMO nie chodzi tu o jakas partie oleju tylko wlasnie o tego SLX'a. Jesli mechanik bedzie konkretniejszy to bedzie wiedzial co jest grane, bo glosno o tym bylo.

O żesz w mordę, ma akurat taki olej SLX 0w 30, ale faktycznie cos jest na rzeczy bo ten olej już wycofali, właśnie proponują ten TWS, z tego co napisał Jackal lepszy jest Mobil 1 to teraz będę miał dylemat Mobil 1 czy castrol TWS ? a jakie są opinie innych uzytkowników.
Jackal dzięki radę, Misiet TS również dzięki chociaż Twój post mnie załamał, mam nadzieję że do listopada moja Yara jakoś dożyje

Valeo nie musisz czekać do listopada, zmień wcześniej

Powiem jeszcze na poparcie wyższości Mobila nad Castrolem (w podobnej klasie cenowej). Przy ostatnim przeglądzie miałem w ASO do wyboru Mobil, Castrol, Shell Helix i olej Toyoty. Dwa ostatnie nie zachwycały parametrami, a serwisant powiedział że wybór należy do mnie. Wybrałem Mobil i dopiero wtedy przyznał, że wybrałem lepszy olej, bo Castrol ma gorsze parametry, ale umowa Toyoty z Castrolem zobowiązuje ich do zalecania tegoż właśnie.

No bez przesady TWS to tez bardzo dobry olej

http://www.castrol.pl/webs/servlet/webS?action=page;osod15

Typ: Castrol TWS Motorsport to w pełni syntetyczny olej silnikowy o lepkości SAE 10W-60 zapewniający wyjątkową ochronę silnika w warunkach jazdy sportowej.

Klasa lepkości: SAE 10W-60
Klasa jakości: API SJ/CF, ACEA A3/B3

Specyfikacje: BMW (wyłączne zalecenie dla silników M5), Porsche (lista olejów specjalnych)

Zastosowanie:

Do WSZYSTKICH silników M3/M5/Z8 wyprodukowanych przed marcem 2000 jedynym zaleconym produktem jest Castrol TWS Motorsport.

Castrol TWS Motorsport jest wymagany dla modeli M3/M5/Z8 wyprodukowanych do 9-go (marzec) tygodnia 2000.

Castrol TWS Motorsport jest jedynym dopuszczonym olejem do stosowania w silnikach S54 model 2001 montowanych w seriach M3 i M Roadster/coupe.

Właściwości fizyko-chemiczne:

Lepkość w temp. 100 st. C 24,3 mm2 /s
Lepkość w temp. 40 st. C 163,1 mm2 /s
Wskaźnik lepkości 181
Liczba zasadowa 8,1 mg KOH/g
Temp. płynięcia (Pour Point) - 42 st. C
Temp. zapłonu 226 st. C
Gęstość w temp. 15 st. C 865,0 kg/m3
Temperatura zapłonu st. C 198

Cytat:
2003-08-29 16:41:45, MisiekTS pisze:
No bez przesady TWS to tez bardzo dobry olej
http://www.castrol.pl/webs/servlet/webS?action=page;osod15

Nikt nie mówi, że ten akurat typ oleju jest zły.

A że akurat poleca go BMW to świadczy, że Castrol dogadał się też z BMW, w końcu producentów dobrych olejów nie ma tak dużo.

Cytat:
2003-08-28 17:11:16, jackal pisze:
Valeo, Toyota zaleca Castrol, bo się chłopaki na poziomie prezesów dogadali. Nie oznacza to, że Castrol jest najlepszy, a przy tym jest najdroższy.

Ja od lat używam tylko Mobil 1 5W50 i jeszcze nie miałem nigdy powodów do narzekań. Najbliższy przegląd też będzie z użyciem tego oleju.

To chyba jednak Mobil 1 sam fakt że Castrol miał wpadkę nie najlepiej o nich świadczy. Dzięki Jackal

To ja wtrące swoje, zmieniłem olej na Valvoline i jestem zadowolony, obecnie MaxLife, silnik pracuje o wiele ciszej niz na RS. No i jest rozlewany w US a nie u nas wiec z niczym go nie mieszają.

Cytat:
2003-09-01 10:15:04, Iceman pisze:
To ja wtrące swoje, zmieniłem olej na Valvoline i jestem zadowolony, obecnie MaxLife, silnik pracuje o wiele ciszej niz na RS. No i jest rozlewany w US a nie u nas wiec z niczym go nie mieszają.

U nas też go nie mieszają, Przelewają jedynie do mniejszych beczek. Problem w tym, że w tych mniejszych beczkach już coś jest i zajmuje prawie połowę beczki

Kupujesz orginalnie zapakowane bańki robione na cały świat a nie tylko na Europe czy Polske, poza tym zobacz jak wygląda kod kraju w jakim był rozlewany/pakowany dany olej.

Cytat:
Kupujesz orginalnie zapakowane bańki robione na cały świat a nie tylko na Europe czy Polske, poza tym zobacz jak wygląda kod kraju w jakim był rozlewany/pakowany dany olej.

Niestety kod kraju o niczym nie swiadczy
Rozne juz cuda i przekrety widzialem
Tak jak ktos kiedys sie pytal jak to jest, ze na jogurcie (nie pamietam firmy) pisze "DOBRE BO POLSKIE", a jogurt jest z jakimis totalnie egoztycznymi owocami. Wiec sie pytam skad je wzieli ??? Wiec niby jaki on POLSKI
Smiechu warte

Cytat:
2003-09-01 21:37:30, MisiekTS pisze:
Niestety kod kraju o niczym nie swiadczy
Rozne juz cuda i przekrety widzialem
Tak jak ktos kiedys sie pytal jak to jest, ze na jogurcie (nie pamietam firmy) pisze "DOBRE BO POLSKIE", a jogurt jest z jakimis totalnie egoztycznymi owocami. Wiec sie pytam skad je wzieli ??? Wiec niby jaki on POLSKI
Smiechu warte

Dokładnie, dystrybutory na stacjach też maja wszystkie plomby, a leją mniej niż litr przy każdym odmierzonym litrze, liczniki przebiegu w autach są przekręcana, a obecnie przeprogramowywane, a co dopiero olej.

PS
Jogurt, jest taka firma, Danone się nazywa, należy do francuskiego właścieciela, a parę lat temu jak weszli do Polski to zdobyli "zaszczytne" godło "Teraz Polska". Ot taki kraj nam się trafił

Z takim podejscie to wogule nie rozumiem po co ten temat skoro wszystko to jednaki syf. Tylko zastanawia mnie dlaczego wiekszość z was leje drogie oleje skoro można wlać Lotosa

Cytat:
2003-09-02 13:29:19, Iceman pisze:
Z takim podejscie to wogule nie rozumiem po co ten temat skoro wszystko to jednaki syf. Tylko zastanawia mnie dlaczego wiekszość z was leje drogie oleje skoro można wlać Lotosa

No tu już przesadziłeś Chodziło o to, że nikt nie narzekał na Mobil1, a na Castrola wiele osób. Nie ma wtedy znaczenia jaki model/typ Castrola, traci się zaufanie do całego koncernu.

Co do Lotosa, to są bardzo dobre oleje, do tego polskie i jeszcze mają największy udział w naszym rynku. Jeśli o mnie jednak chodzi, nie dziękuję, wolę Mobil1.

Cytat:
2003-09-02 13:29:19, Iceman pisze:

No to moze nie bedziemy sie szczypac tylko wlejemy slonecznikowy