MotoNews.pl

"wolne" Obroty Camry 2.2.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam maleńki kłopocik, po uruchomieniu autka na benzynie, do czasu lekkiego nagrzania silnika mam b. niskie obroty silnika, ok. 200-300, nie wiecie który czójnik odpowiada za obroty do czasu nagrzania silnika.Pozdrawiam Wojtek Radom

Jak na mój gust czujnik temperatury wypadałoby sprawdzić.
Jak to zrobić - poczytaj wątek "problem z uruchomieniem camry 2.2"
Pozdro.

To może być również czujnik położenia przepustnicy(TPS) lub sam przepływomierz.

W camry 2.2 nie ma przepływomierza...

Naprawdę nie ma ?
No to obstawiam czujnik położenia TPS - no chyba jest...

Jeżeli coś miałeś robione w autku, albo sam grzebałeś, to to paskudztwo wystarczy przykręcić "nanometr" dalej w prawo lub lewo i już zmienia się charakterystyka.
W mojej Camry powinno być od 7-11% na pozycji "on", wtedy komputer wie, że ma wolne obroty.
U mnie działo się coś takiego, jak u Ciebie , tyle że przy odwrotnych temperaturach - jak silnik był rozgrzany i go wyłączyłem, to potem gulgotał na 100-200 obrotów dopóki go nie przegazowałem, albo jeszcze raz nie uruchomiłem.
A powiedz. Masz automat ? Jeżeli tak, to czy w którymkolwiek momencie brzydko zmieniają Ci się biegi ? Chodzi głównie przy zmianie kierunku jazdy, czyli np. z R na D lub odwrotnie ??

[ wiadomość edytowana przez: Lwiecz01 dnia 2004-05-26 08:44:45 ]

Mam skrzynię manualną......
Pytanko , gdzie znajduje się "czujnik położenia TPS"?
Pozdrawiam Wojtek

Cytat:
2004-05-27 07:21:01, WojtekM pisze:
Mam skrzynię manualną......
Pytanko , gdzie znajduje się "czujnik położenia TPS"?
Pozdrawiam Wojtek

To czujnik położenia przepustnicy (Throttle Position Sensor). Znajdziesz go gdzieś na ośce przepustnicy z jednej lub drugiej strony
Ale zanim go rozregulujesz sprawdź omomierzem czujniki temperatury. Mniej inwazyjne badanie.
Poza tym w zależności od konstrukcji przepustnicy to może jeszcze być silnik krokowy wolnych obrotów albo zawór biegu jałowego lub przytkany kanał biegu jałowego. Nie mam pojęcia która wersja jest w Twoim silniku.
Pozdro.