WLEW GAZU –GDZIE ZAMONTOWAĆ?? – POMÓŻCIE W DECY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie Klubowicze –pomóżcie bardzo proszę !!
Proszę o szybką poradę i materiały dowodowe /foto!/ dot. umiejscowienia wlewu gazu w Waszych bolidach – z powodu zmiany wydechu /na typ KJ-R2/ muszę pilnie wywalić wlew spod zderzaka!
Czytałem w wyszukiwarce wszystko co napisaliśta i wg opisów biorę pod uwagę głównie 2 miejsca t.j. pod klapką wlewu benzyny oraz pod tablicą rejestracyjną .
Niestety wbrew obietnicom na piśmie na forum istnieje tylko jedna fotka!! /wlew w Esperaku Ptaszyny/
BARDZO PROSZĘ o porady, fotografie i opinie dot. umiejscowienia wlotów LPG.
Serdecznie z góry Dziękuję! Pozdrowionka z Katowic!
P.S. Fotki bardzo chętnie przyjmnę w-melkiem /na forum mogą nikogo nie zainteresować/. Gdyby tak to proszę na: fiszer@interia.pl

hmm wybacz ze nie pomagam fotkami..ale wlasciwie musze przyznac nie rozumiem problemu.. po co ci fotki dokladnego umiejscowienia wlewu??..przeciez kazdy wie jak wyglada zderzak jak wyglada miesce pod tablica i wlew benzyny..nie rozumiem w czym fotka moze pomoc..no a le jesli moze to napewno ktos podesle (ja mam pod zderzakiem) jako ciekawostke powiem za to ze jest jeszcze ciekawszy patent o ktorym slyszalem od swojego mechanika w ASO..mozna zamontowac wlew pod tablica rejestracyjna..POD a nie ponizej tzn tablica zaslania wtedy wlew a dostep do tego robi sie tak ze tablica rejestracyjna jest montowana na zawiaskach..pomysl wydaje mi sie bardzo interesujacy

osobiscie polecam zrobic odchylane tylne lampy i za nimi schowac
Jedyna trudnosc to dorobienie zawiasow tak by nie bylo widac ze lampa jest odchylana
A jeszcze wiekszy bajer uzyskasz jak za druga tylna lampa schowasz wlew benzynki.
Mysle ze widosk gostka ktory ma nalac gaz czy bezyne bedzie oszlamiajacy jak nie bedzie mogl znalesc odpowiedniego miejsca

Cytat:
2004-05-29 08:41:04, VIGGEN pisze:
osobiscie polecam zrobic odchylane tylne lampy i za nimi schowac

W Świat Tjóningu na TVNTurbo pokazywali kiedyś jakiś zlot niemieckich i gościu w Gofie miał tak zamontowane. Naciskał guzik na pilocie i tylna lampa wyjeżdżała na jakimś siłowniku. Fajny bajer... pewno droższy od całej instalacji gazowej

ja mam pod klapka wlewu paliwa i jest mi z tym dobrze

a najciekawiej jak gosciu chodzi z pistoletem i nie wie gdzie go wsadzic
a ja mu wtedy mowie zeby walil w wydech to przez silnik dojdzie do butli

Cytat:
2004-05-29 08:50:14, cezariusz pisze:
...a ja mu wtedy mowie zeby walil w wydech to przez silnik dojdzie do butli

Ale jazda

Zacznę chyba żałować, że nie mam instalki LPG

Boguś - u mnie oglądałeś na zlocie wlew gazu zamieszczony przy wlewie paliwa za klapką.
To wg mnie najlepsze rozwiązanie.

Ja mam sport wydech i wlew pod zderzakiem nie widać go i w niczym nie przeszkadza

A właśnie, jak wygląda kwestia "legalności" montowania wlewu LPG zaraz obok wlewu PB.

Ktoś kiedyś wspominał, że miał z tym jakiś problem na przeglądzie.

Pozdrawiam - SpeedR

Nooo pięknie!....wątek się rozciąga w różne śmieszne pomysła, ale ja naprawdę bardzo bym prosił o jakieś fotki....pytam szczególnie o tą wersję pod tablicą bo jakoś wyobrazić sobie nie potrafię
/coś tam kolega FGM wspominał...kiedyś/
Ja wiem, że wlew pod klapką to niezła koncepcja ale ten mechanior od gazu u mnie kręcił nosem, że ogólnie to oni takie przeróbki niechętnie robią /nie opłaci się/, a szczerze to nie robili jeszcze wlewu w takim miejscu więc nie mogą zagwaratować poprawości wykonania.
Szukam więc wyjścia alternatywnego bo też może wolałbym coby mi tam nie wiercili, wycinali,a w końcu może i spaprali robotę.
Kolega Kostecki pisze, że też ma sport wydech i nie przeszkadza mu wlew pod zderzakiem...no tak ale ja będę miał wydech KJS-2R!....a to zupełnie coś innego!

[quote]
2004-05-29 14:05:30, SpeedR pisze:
A właśnie, jak wygląda kwestia "legalności" montowania wlewu LPG zaraz obok wlewu PB.

Ktoś kiedyś wspominał, że miał z tym jakiś problem na przeglądzie.

jest to prawnie zabronione !!!

Cytat:
2004-05-29 19:36:39, VIGGEN pisze:
jest to prawnie zabronione !!!

Podaj proszę konkretny przepis zabraniający takiego montażu.
Przeszkodą są najczęściej leniwi montażyści, a nie prawo mówiące, że wlew musi być na zewnątrz (czyli pod klapką też może być).

Rany!...Ratujcie Panowie konkret pomysłem Proszęęęęęęę!!,
Widzę, że jesteśmy coraz dalej od wlewu, a coraz bliżej ministerstwa komunikacji!!

Jak kogoś interesuje sprawa papierów to wzorem Zoltara powiem jedno słowo: WYSZUKIWARKA!

Prawa dolna strona zderzaka, lub pod klapką

Sorry za off Bogdan, ale nie mogę tego nie zrobić!!! Jak może się pojawić coś takiego:
Cytat:
a najciekawiej jak gosciu chodzi z pistoletem i nie wie gdzie go wsadzic

Już kilka razy coś takiego usłyszałem i nie mogę sie oprzeć wrażeniu, że mam do czynienia z jakimś totalnym brakiem kultury ze strony kogoś kto siedzi w aucie i nie wyjdzie jak gość tankuje mu paliwo na stacji!!!! I jeszcze potem się naśmiewa!!! Porażka!
A gość robi to tylko dlatego, że są takie przepisy!
Ale kiedyś sytuacja się obróci i tego w tym aucie w innym miejscu ktoś potraktuje w taki sam sposób jak on traktuje innych

A odnośnie tematu to nie możesz zamontować w zderzaku z boku? Jeśli zamontują odpowiednią klapkę nie taką standardową tylko specjalistyczną do zderzaków i pomalują na kolor lakieru to przecież całkiem spokojnie wygląda, a przede wszytkim jest praktyczne dla właśnie tych gostków którzy tankują nam z musu, a nie z własnej przyjemności autka. Ja mam pod zderzakiem i trzeba się mocno nagimnastykować żeby mi zatankować autko, co wcale mi się nie podoba, ale nie ja montowałem gaz do autka, a poprzedni właściciel

U mnie jest zamontowany pod klapką! Jestem z tego zadowolony!

Cytat:
2004-05-29 22:38:52, plump pisze:
..."A odnośnie tematu to nie możesz zamontować w zderzaku z boku?..."

W Espero to wcale nie takie proste jak w inkszych autach...od wewnątrz zderzaka, na całej prawie długości jest belka /wzmocnienia chyba/...trza się dobrze nagimnastykować coby tam założyc wlewa. Pracochłonność porównywalna myślę z montażem po klapką, a efekt ??...może i nieźle ale przy "paliwie" lepiej.
Może jednak ktosik podpowie i pokaże to /prościejsze cchiba/ rozwiązanie wlewu pod /czy obok? / tablicą rejestracyjną ??...tak się kiedyś chwalili, a teraz ni ma nikogo jak potrzebny ???

Źle sformuowany temat nie każdy tu trafi... Jesli już zdecydowałeś się na obok/pod rejestracją to załóż taki temat
A poz atym jeśli się tak chwalili to czemu nie ma tego w wyszukiwarce

Cytat:
2004-05-30 00:21:32, plump pisze:
Źle sformuowany temat nie każdy tu trafi... Jesli już zdecydowałeś się na obok/pod rejestracją to załóż taki temat
A poz atym jeśli się tak chwalili to czemu nie ma tego w wyszukiwarce

Nie ma powiadasz ?? hmmmm...może to trochę nieudolnie wklejam ale proszę:
Cytat:

FGM
Member Klubu Espero
ESPERO 1.8 CD
Waraszawa
Wysłany: 2003-06-15 09:36:28
Ja mam na zdezaku ale pod rejestracja. Nie chwalac sie to chyba najlepsze miejsce. Znalezli jakos miejsce na to miedzy koncem rejestracji a koncem zdezaka. Super, malo widoczne miejsce, bardzo wygodne i nigdy niczego nie urwiesz! Polecam wlasnie w tym miejscu. W Poniedzialek wieczorem puszcze fotke na forum!
-----------------
Pozdrawiam
FGM

To było dokładnie tutaj:
Wlew gazu ( znalezione w wysukiwarce )

No to wal do niego