Do gassowników szanownych!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy można jeździć ze śrubą regulacji gazu (na dolocie do kolektora) zamiast silniczka krokowego (padł mi-chyba). Pisałem wcześniej o swoich bojach po wymianie reduktora (post o ZAVOLI). Założyli mi ww przelotkę ze śrubką bo silniczek krokowy nie dawał se rady (co ewidentnie stwierdziłem także sam). Reasumując bez silniczka silnik wkręca się ładnie i trzyma obroty etc, natomiast po zamontowaniu prycha, krztusi się i nie chce jechać. Pytanie o możliwość jazdy odnosi się do tego że słyszałem iż nie można w samochodzie prod. po 1995 r mieć prostej instalki bez elektroniki bo będzie problem z przeglądem. Czy to prawda? Silniczek dam sprawdzić za ok. 20 PLN-jeżeli to nie on to tylko elektronika. Co o tym myślicie?

PZDR.

Tu zdania są podzielone - przepis wszedł w pewnym momencie, więc jakby taka instalka była wcześniej w aucie niż przepis, to nie powinno być problemów. Jeśli później - może być problem.
Ja miałem podobną sytuację i okazało się, że padła elektronika - a co gorsza dawała jakieś błędy, że na benzynie auto też źle jeździło i mechesy chciały sondę lambda wymieniać. Sam (przekładając sondy stara-nowa (brak efektów)-stara) doszedłem, że to komp gassowy.
No i przez 2 tyg. jeździłem ze śrubą (instalka była na gwarancji).
Na silniczek raczej bym nie stawiał, to przecież proste urządzenie.
Zawsze możesz na przegląd od kogoś silniczek pożyczyć (resztę instalki przecież masz), ew. powiedzieć, że się sp... i czekasz na wymianę, a gassownicy założyli Ci na ten czas śrubę.

hmm po pierwsze to..zmien gazownika jesli nie umie ci ustawic przy tym silniczku znaczy ze sie nie zna albo nie ma sprzetu czyli kompa do podpiecia sie do twojej instalki..ja tak mialem wywalili mi silniczek bo nie umieli ustawic..pojechalem gdzie indziej silniczek wrocil na swoje miejsce po drugie to na przegladzie ani przy kontorli policyjnej nie sprawdza sie takich rzeczy..sprawdza sie szczelnosc i spaliny..jesli dostales papier ze twoja instalka jest z kompem to masz problem z glowy tym sie nie martw..bardziej by mnie wkurzala sama instalka zle dzialajaca ale jak mowie poszukaj fachowca..brak silniczka znacza de facto brak kompa przeciez