Wyszukiwarka na forum i błąd HTTP_REFERER!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Mam problem. Nie mogę korzystać z wyszukiwarki na forum, ponieważ wyskakuje mi następujący komunikat:

"Dostep do wyszukiwarki wylacznie z domeny motonews.pl.
Jesli wyswietla Ci sie ten komunikat odblokuj informacje przechowywana w zmiennej HTTP_REFERER (Norton Internet Security i inne)"

Korzystam z Norton Internet Security 2003. Szukałem i nie mogę nigdzie znaleźć ustawień do zmiennej HTTP_REFERER!!

Czy możecie powiedzieć co i gdzie mam zmienić w ustawieniach firewalla?
Będę bardzo wdzięczny!!

A nie mozesz po prostu na czas wyszukiwania wylaczyc tego internet sekjurita?

Moge,ale przeciez musi to sie jakos dac ustawic!!
Poza tym nie chce, zeby mi sie w czasie szukania czegoś hakerzy z Pietropawłowska włamali na kompa!

kurna,miałem NISa-ustawiłem to to jakims cudem i działało.
w tej chwili nie mam firewalla i nie pamietam gdzie sie to zmieniało
proponuje napisz na priv do admina motonews(Deamona),zeby przyblizył gdzie takiej opcji szukac w NISie
chodzi o to zeby nis zezwalał na wysyłanie informacji "z jakiej strony przybywasz"
pzdr

A po co komu firewall. Chyba tylko po to zeby miał dobre samopoczucie. Jak ktoś chce to i tam sie włamie. A jak nie masz firewall to nie masz problemow z przegladaniem stronek, sciaganie z neta. Same zalety. Ja miałem raz jakiegoś cośtam skjutity i dałem sobie spokój z tym szitem.

Witam
Cytat:
2004-05-13 23:58:26, Leszek_Gdynia pisze:
A po co komu firewall. Chyba tylko po to zeby miał dobre samopoczucie. Jak ktoś chce to i tam sie włamie. A jak nie masz firewall to nie masz problemow z przegladaniem stronek, sciaganie z neta. Same zalety. Ja miałem raz jakiegoś cośtam skjutity i dałem sobie spokój z tym szitem.

a po to jest firewall, by Ci małoletni synek sąsiada nie pakował na dysk stada wirusów raz na 3 dni, jesteś może za małym pionkiem by mieli Cie napadać hakerzy z prawdziwego zdarzenie ale ciekawość i złośliwośc tego gnojka z parteru nieraz doprowafdzi Ci do qrwicy
PS Leszek , nie bierz tego osobiście do siebie, ale ja ten temat dokłądnie przetrenowałem, i w sieciach blokowych jest to niezbędne zabezpieczenie

Miałem sieć osiedlową przez 3 lata i nic takiego mi sie nie przydarzyło. Teraz internet mam dostarczany przez kabel i tez nie narzekam na hackerów czy wirusy. Jedyne zabezpieczneie to antyvirus z updatem i wsio. Firewall naprawde mozna sobie o kant d. roztrzaskać.

Cytat:
2004-05-13 22:56:53, Grzesiek pisze:
proponuje napisz na priv do admina motonews(Deamona),zeby przyblizył gdzie takiej opcji szukac w NISie

A ja akurat nie mam pojecia, bo NIS'a na oczy nigdy nie widzialem W weekend wywale to sprawdzanie http_referer i bedzie po problemie

pozdr.

Witam
Ja mam firewala i kablówke z mutimedi. Firewall Zone Alarm i jak widze i tego ile g... on blokuje to uważam że jest potrzeby. Wyszukiwarka działa bez problemów.
p.s zgadza się z Mirkiem już kilka razy ktos próbował wejść na mój komp.

Witam
Leszek, jakby Ci to powiedzieć, nie chę się wymądrzać, ale jak wiesz, oprócz pracy w żeglarstwie kilka lat prowadziłem i nadal prowadze serwis komputerowy i troszku cosik wiem coś na ten temat więcej niż doświadczenie na podstawie jednego tylko własnego kompa, i widzę co potrafi napieprzyć przysłowiowy gnojek z parteru, jak zostawisz niezabezpieczony komputer.
jak chcesz miec bezpieczny własny komp, to zabezpieczeń nigdy nie za wiele

Ja mam zrobione kopie wszystkiego na płytkach - wiec jak mi ktoś bedzie bardzo chciał to nawet z firewallem narobi bigosu na twardym. Najwyżej jeszcze raz postawie system - nunca problemo. Uwierzcie mi - jak ktoś chce to naewt najlepszego firewalla obejdzie z palcem w oku.

Witam
No jasne, płytki to wspaniałe rozwiązanie , tylko wytłumacz to ludziom, dla których komputer jet narzędziem pracy, przekonaj mnie, by wracając nieraz z pracy o 23-24 tej, aby przejrzeć forum najpierw instalować system
Ja wole wiedzieć że jak właczam komputer to nikt mi mi po nim nie buszuje, a na wizytę wielkich hakerów nie licze, za mały pionek jestem

Ja wolę bez skrepowania jakimiś firewallami, ktore robią bałagan w systemie, korzystać z neta.

Instalacja XP to kwesta 40 minut

Kochanyyyyy, 40 minut to dopiero preludium, potem jakieś 4 godziny pozostałych instalcji..., bo nie powiesz mi komp Ci służy tylko do obsługi forum , wole to wykonac raz na rok niż co tydzień, znam wiele lepszych sposobów spedzania wolnego czasu, np pucując moje autko, albo pracując nad zawieszeniem dzisaj spędziłem 3 godziny na sciaganiu windows update u klienta...
a bałagan w systemie, hmmm... kwetia poprawnego zainstalowania systemu, bez pewnego minimum się nie obejdziesz...

[ wiadomość edytowana przez: sheriffnt dnia 2004-05-14 01:19:01 ]

Masz rację, ale ja nadal jestem przeciwny firewallom.

Leszek, nikt ci nie gmerał w kompie? a może zyjesz tylko w błogiej nieświadomości...
u mnie skanowanie portów to normalka, co jakiś czas przez nie znane mi numery IP (z poza mojej sieci). kikla razy była próba zainstalowania mi trojana.
Leszek, jestem pewnien że gdybyś w tej chwili przeskanował swój komp programem adaware lub spyboot, to okazało by się że masz dziesiątki zasyfionych plików. i to nie tylko trailerami...

a na koniec: mam NIS, przeglądarka działa, ale za cholerę nie pamiętam gdzie to ustawiałem. gdzieś w opcjach... a opisane to jest chyba jako : wysyłanie informacji o systemie. ale głowy nie dam.
DAemon, masz rację: wywal to

Leszek podziwiam Cie! Zainstaluj sobie NIS'a i gwarantuje Ci,ze w przeciagu 10 minut od instalacji firewall wyłapie Ci pare prób nagrania Trojana, skanowania portów etc.
Oczywiście to Twój komp i Ty decydujesz o zabezpieczeniach!

Cytat:
2004-05-14 01:17:45, sheriffnt pisze:
Kochanyyyyy, 40 minut to dopiero preludium, potem jakieś 4 godziny pozostałych instalcji..., bo nie powiesz mi komp Ci służy tylko do obsługi forum , wole to wykonac raz na rok niż co tydzień, znam wiele lepszych sposobów spedzania wolnego czasu, np pucując moje autko, albo pracując nad zawieszeniem dzisaj spędziłem 3 godziny na sciaganiu windows update u klienta...
a bałagan w systemie, hmmm... kwetia poprawnego zainstalowania systemu, bez pewnego minimum się nie obejdziesz...

[ wiadomość edytowana przez: sheriffnt dnia 2004-05-14 01:19:01 ]

Zawsze mozna skorzystac z programow ktore robia kopie partycji systemowej (lub innej) na innej partycji lub bezposrednio wypalic na CD, wtedy instalacja jest rownoznaczna z odtworzeniem stanu systemu z dnia wykonania kopii, trwa to o wiele wiele krocej

Góralu, na windowsie Ci skanowali porty? Bez sensu... to jakies dzieciuchy nie hakiery, nie obawiaj sie.

Polecam hijackthis. Tylko uwazajcie co usuwacie.

www.filesearching.com

Witam
Cytat:
2004-05-14 22:06:56, dcnt pisze:

Zawsze mozna skorzystac z programow ktore robia kopie partycji systemowej (lub innej) na innej partycji lub bezposrednio wypalic na CD, wtedy instalacja jest rownoznaczna z odtworzeniem stanu systemu z dnia wykonania kopii, trwa to o wiele wiele krocej

Pewnie, ja też znam kilka niezłych tricków z tym związnych, tylko ja bym to ujął tak: jak wysiadam z auta gaszę silnik, wyciągam kluczyki ze stacyjki, zamykam autko i wychodzę , a Ty czy Leszek proponujecie mi zostawić kluczyki w stacyjce, nie zamykać auta, ale za to zdemontować na odchodnym koło kierownicy, wajchę biegów i koła i wziąć wszystko ze sobą