| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-05-25 20:53:58 mam w reku moduł od eleganta i to całej podstawki jest przykręcona cewka potem taka kostka z niebieskim dekielkiem pisze na niej po włosku magneti marelli i tez czarna skrzyneczka pisze na niej CUT-OFF 12V wiem ze nie wszytskie modele miały ta skrzyneczke i moje pytanie ejst takie co to jest i do czego słuzy |
York F&F Wolny Słuchacz :) Peugeot 307sw Przemyśl | 2004-05-25 22:18:54 a gdzie ta czarna skrzyneczka się znajduje ? no i jakie to jest duze ? bo ja u siebie nic takiego nie widzialem |
szymek2424 126el gostyń | 2004-05-25 22:26:14 zapodaj jakies foto albo cos? mam el ale nuie mam pojecia o czym mówisz!!! pozdro! |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2004-05-25 22:33:23 cut off jest to element(moduł) ukladu kontroli spalin.jego zadaniem jest sterowanie elektrozaworem w gazniku.w czasie jazdy wielokrotnie wystepuje sytuacja ze silnik ma duza predkosc obrotowa a przepustnica jest zamknieta,wskutek czego paliwo bez powietzra dostawalo by sie do silnika i nie spalone do katalizatora powodujac szybkie jego uszkodzenie.
Z.Klimecki J.Zembowicz "Naprawa samochodu FIAT 126p" wsadzili to bo kazdy nowy sam od 97 musialbyc wyposarzony w katalizator a to mialo zapobiegac jego uszkodzeniu.a on i tak sie w koncu rozwalal a ludzie kupuja potem zwykly tlumik bo jest polowe tanszy. |
York F&F Wolny Słuchacz :) Peugeot 307sw Przemyśl | 2004-05-25 22:43:57 Kabul czy to moze chodzi o taka plastikowa puche ktora jest z lewej strony zaraz po otwarciu klapy ? |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2004-05-25 22:46:22 nie nie tamto to jest jakis pochlaniacz par paliwa.nastepny szajs ktory tylko przeszkadza i nie wiadomo po co jest.polaczony jest z bakiem i gaznikiem... |
dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-05-25 23:08:08 Jak pisali wcześniej CUT-OFF to badziew montowany w późniejszych wersjach elegantów (ELX) odcina paliwo przy hamowaniu silnikiem dzieki temu nei zajeżdisz katalizatora.
Następny wynalazek przecudnej urody to pochłaniacz par paliwa jest wymyślony przez ekologów zeby jak auto soi narkomani nie wywąchiwali ci benzyny. Jedno i drugie można sobie darować. Cut-off przeszkadza w puszczaniu marchewek a pochłaniacz zajmuje miejsce w komorze silnika. |