Chyba się zagassssssssuje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wyżej ceny petrolu mnie dobijają
Zaznaczam że czytałem wcześniejsze posty o gazie
Ale mam dylemat :
1. Jaką firmę wybrać (markę instalacji)
2. Czy cena 2100 zł za Lovato / Autronic / BRC To dużo
3. Ceny te proponuje firma której adres znalazłem na stronce Landi-Rovanzo a zatem pewnie ta firma reprezentuje sobą jakiś poziom ? Bo chyba nie warto zaoszczĘDZIĆ KILKA GROSZY I INSTALOWAĆ BYLEGDZIE !? zaznaczam że tam nie byłem i nie wiem czy standard jakiś tam jest ??
4. Którą z tych firm wybrać Lovato /AGS- Autronic / BRC ?
5 I czego dopilnować przy montażu ?? Key Jey chyba ty mówiłeś coś o zwężkach żeby nie dawali ale jak z jednym gadałem to on powiedział że musi być bo ona wytwarza podciśnienie czy coś w tym stylu ?!!? Wytłumaczcie mi więc o którą zwężkę chodzi ?

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-05-14 15:54:35 ]

Lovato.

Polecam firme Lovato - juz mam w drugim aucie i jest ok. Ja za swoja instalke dalem we wrzesniu 2000zl . Z tego co wiem to firma Autotronic jest najtansza i jak moja kosztowala 2000zl to tamta kosztowala 1500zl - i gazownik mowil ze jej nie poleca bo czesto sie zdarza ze na niej obroty faluja w aucie itp. Co do BRC to sie nie wypowiem bo u mnie w okolicy nikt nie ma takiej. Co do zwezki to ona musi byc bo wlasciwie mikser jest juz sam w sobie zwezka. Jedyne co moge ci poradzic zebys przy montazu dopilnowal zeby ci zamontowali klapke wystrzalowa na obudowe filtra powietrza i jesli dawno nie wymieniales przewodow WN i swiec to zrob to od razu.
Pozdrawiam

W skład instalacji musi wejść:

1. centralka sterująca
2. emulator wtrysków
3. parownik
4. (silnik krokowy) attuator
5. mikser z opaską przeciwyb.
6. elektrozaw. z filtrem

Warto też zainstalować czujnik (termistor) temperatury.

Do wyk. instalacji musi być nowy filtr powietrza, świece i przewody zapłonowe.

Pozdr.

Z artykułu jaki posiadam wynika, że do wtrysków wielopunkt. powinno się stosować system Autronik 700, Agnes, Voila plus.
Ja mam Lovato i też nie narzekam, po ostatniej naprawie zero problemów.
Pozdr.

Cytat:
po ostatniej naprawie zero problemów

-A co się stało ??

-A tak w ogóle używanie gasu łączy się z częstymi naprawami i co może się spierniczyć ???

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-08-04 14:35:45 ]

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2006-12-04 22:36:58 ]

Z winy gaziarza montującego gaz źle zostało wykonane zasilanie centralki czyli minus. A to wiązało się z wieloma problemami na benzynie i na gazie.

Czy się opłaca?
To zależy ile jeszcze będziesz nim jeździć i czy dużo jeździsz.
Pozdr.

Szczerze mówiąc to głupotą jest decydować się na gaz dopiero teraz !!!. Choć lepiej późno, niż wcale

Tyle kasy poszło na benzynę... A zalet tego postępowania nie widzę w przypadku Espero żadnych

Pytanka.

Jaki olej stosujesz/był stosowany.

Co ile wymieniany.

Ile ubywało (Jeśli ubywało)

Ja mam POLGAS - już prawie 20.000 km i zero problemu. Co prawda jest trochę wolniejszy, ale ostatnio po resecie kompa jest o wiele lepiej. Dziury w mocy już prawie nie czuć, a zużycie gazu - jeszcze nie zbadane. Nie wyjeździłem jeszcze do końca zbiornika.
Mój kolega pracuje (a właściwie pracował) w POLGAS-ie na Bemowie i założył mi po kosztach. Ale jak ktoś byłby zainteresowany, to cały czas zakłada za mniejsze pieniądze.
Pozdr. P.

Jeździłem na Elfie (ale zbyt drogi), teraz jeżdżę na Lotosie. Olej nie znika, nie ma powodu aby silnik więcej go spalał, jest za to bardziej czysty (nie odkładaja się nagary ze spalania benzyny). Wymieniam co 10-12 tyś. standardowo.
Pozdr.

Cytat:
Jaki olej stosujesz/był stosowany.

Co ile wymieniany.

Ile ubywało (Jeśli ubywało)

1.Pierwotnie Mobil1synthetic do ok. 60000tys km następnie Lotos 5W40 raz zmieniłem na Aral 0w40 i teraz znowu Lotos 5 w40

2.Auto było serwisowane regularnie ale dokładnie nie wiem ja wymieniam co 15.

3. Nigdy ani kropelki ostatnio " fachowcy "z serwisu źle dokręcili pokrywę zaworów i olej wyciekał i nadal wycieka na całej długości uszczelki - ale taki ubytek jak rozumiem nie jest związany ze zużyciem silnika ?! a może się mylę ?????? (poza tym nalali go za dużo !!! )

P.S. Jak myślicie jak będę zakładał nową uszczelkę to mam ją potraktować z obu stron silikonem "czerwonym - coś tam płynna uszczelka czy coś takiego ??????

Ten przebieg to wynik mojego ojca (codziennie dojeżdża do pracy około 60 km w jedną stronę
Ale ja też dużo jeżdżę tygodniowo ok. 300km

Ja proponuje Ci wybrać LANDI (dość drogi niestety), który produkuje lepsze parowniki niż Lovato.

Co do elektroniki to naprawdę dobry jest Autotronic.

Przed założeniem Gazu najlepiej sprawdź ciśnienie w cylindrach, znajomy ostatnio założył w Punto 1,1 gaz przy przebiegu 106kkm i uszczelkę pod głowicą szlag trafił...

A ja polecam najprostrzą , takową posiadam w swoim aucie i nie mam zadnych problemów

Nastepny z gazem
I zaraz pojawia się kolejne posty w stylu - mam gaz, Panowie pomóżcie

Cytat:
2004-05-21 10:12:37, Maciej75 pisze:
Nastepny z gazem

a jak mam Ci pomóc... podać adresy dobrych instalatorów

swoja drogą gdyby nie było gazu to jakże ubogie byłoby to forum - zostało by tylko kilka wątków

Cytat:
Nastepny z gazem

Nie bardzo rozumiem do czego pijesz ?!
Przecież to forum w którym sobie pomagamy i doradzamy A to że ktoś pyta ---- to pewnie widocznie nie wie !!! A w końcu jak ktoś nie chce to nie musi odpowiadać

P.S. Panowie może ktoś odpowie mi na to pytanie:
Jak myślicie jak będę zakładał nową uszczelkę to mam ją potraktować z obu stron silikonem "czerwonym - coś tam płynna uszczelka czy coś takiego ??????

Cytat:
2004-05-21 12:41:15, Armani01 pisze:
P.S. Panowie może ktoś odpowie mi na to pytanie:
Jak myślicie jak będę zakładał nową uszczelkę to mam ją potraktować z obu stron silikonem "czerwonym - coś tam płynna uszczelka czy coś takiego ??????

Pokrywa zaworów bardzo często poci sie w naszych potworach, więc jeśli chcesz to nawal tam czerwonego silikonu. Nie zaszkodzi, a być może zapobiegnie poceniu się. Jedyna wada, to to że później przy wymianie kolejnej uszczelki czeka Cię usuwanie tego silikonu.

Silikonu nie polecam jeśli uszczelka jest korkowa!!!! Rozpuści się i będzie jeszcze bardziej "się pocić"