| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-11-23 13:45:13 Dla tych, co już to robili nic ciekawego do czytania.
Dla tych, co mają to przed sobą - może się przyda. Podobno średnio wyszkolony szympans to potrafi. Postanowiłem zabawić się w szympansa umówiwszy się wcześniej na diagnostykę, co by ustawili, co trzeba po mojej robocie. Korzystając z wizyty w rodzinnym Włocławku postanowiłem wymienić 4 końcówki drążków, bo koła mi niemiłosiernie dygotały, choć Oma nie ściągała na żadną stronę. We wrześniu zamówiłem stosowne końcówki przez Internet www.automotosklep.pl Nawet niedrogo wyszło, bo z kosztami przesyłki 138 PLN. Pomijam fakt, że najpierw moim zdziwionym oczom ukazały się nadkola do mercedesa przywiezione przez listonosza (dobrze że nie na rowerze Po 2 miechach wiatry przywiały mnie do Włocławka, wjechałem na kanał do dziadka i zabrałem się do roboty. Podniosłem, zdjąłem koła i odkręciłem nakrętki na sworzniach (polewając obficie WD-40, bo za cholerę śruby nie chciały puścić). Odkręciłem tuleje rozpierające i zacząłem wybijać sworznie. Wybijać, wybijać, wybijać aż do prawie rozpłaszczenia gwintów - a tu ani w ząb. Zewnętrzne jakoś zlazły lepszy dostęp był dla młotka.A wewnętrzne musiałem ściągnąć razem z środkowym drążkiem kierowniczym odkręcając oczywiście od podpory i kierownicy ( na szczęście tam sworznie nie były zapieczone). Zawlokłem wszystko na warsztat i w imadło i jakoś wewnętrzne końcówki wyłuskałem waląc 5kg młotem(!) Oczyściłem tuleje i zaciski, nasmarowałem towotem gwinty, przygotowałem nowe samozaciskowe nakrętki (z plastikowym pierścieniem) i otwieram paczkę z nowymi częściami. Przymierzam, pasuję, ni cholery jedna końcówka wewnętrzna jest za długa.A przecież starych już nie założę, bo rozwaliłem je przy wybijaniu. Można by obciąć gwint, ale ten jest za krótki i nie da się przegwintować dalej bez toczenia-za duży naddatek materiału powyżej gwintu.SPRZEDALI MI JAKIŚ SHIT od innego samochodu!A na pudełku pisało OMEGA A. Nie ma wyjścia trzeba skrócić tuleję rozpierającą o 3cm i obie końcówki po 1,5cm.Tuleję trzeba też naciąć odpowiednio do zacisku. Zmierzone stare rozstawy od osi do osi sworzni drążków to L=55,5cm, P=54,5cm. Poskładałem wszystko do kupy i idę zakładać.Znowu lipa jak @#$@ ta felerna końcówka ma sworzeń cieńszy(!) na nakrętkę 17, a nie jak pozostałe 19 i będzie telepać i wybije mi gniazdo sworznia. Jadę na diagnostykę (o mało mi kierownicy z rąk nie wyrwało każde koło sobie). Oczywiście kupiłem nową końcówkę oryginał-niemiecka 45PLN. Mechanior mi wymienił, po drodze zasugerował wymianę sworzni wahaczy. Niestety starczyło kasy tylko na jeden ten najbardziej rozwalony 49PLN. (O 3-krotnej wizycie w sklepie nie wspomnę-bo oni nie rozróżniają lewego od prawego) Mechanior poskładał ustawił i jest ok. żadnych luzów i wstrząsów. Koszt – 138+45+49. Mechanior+diagnostyka-gratis Wnioski: 1. Za drążki nie bierz się sam pierwszy raz – jedź na warsztat i popatrz – mechanicy wiedzą, że sworznie należy ostukać w około gniazda wtedy sworzeń sam wyskoczy – nie trzeba nap@##$alać. 2. Sprawdź od razu, jakie części kupiłeś najlepiej jedź ze starą do przymiarki. 3. We Włocławku omijaj sklep na ul.Św.Antoniego – drogo i nie wiedzą, co mają, czyba że masz część starą w łapie.Jedź do sklepu przy Wiślaninie za stacją Orlenu –przy trasie przelotowej przez Włocławek Mój Czas: Od 10 do 18. A kurna łożysko z piastą przedniego koła w 15 wymieniłem. Podsumowanie: Dla starych macherów to co napisałem to pewnie same prawdy oczywiste, ale ja piszę ku przestrodze początkujących, którzy sami pragną „leczyć” swoją Omę. Bo wydać kasę na warsztat i ASO to każdy potrafi-a ja chcę sam. ps.Do Sił Wyższych -Jak się nada - to proszę o wrzut do działu porady - ale co to za porada - może jakiś nowy dział by się przydał - PRZESTROGI ps2.Jeżeli użyłem jakiś niefachowych nazw części to proszę o korektę. [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2004-11-23 13:55:47 ] [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2004-11-23 14:04:16 ] |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-23 18:26:49 najbardziej żal mi Ciebie jak sobie pomyślę ile się nawaliłeś tym młotem.
faktycznie uderzanie w gwintowaną końcówkę drążka nic nie daje. jedyny sposób to pobijanie po tulei sworznia który jest stożkiem i kiedyś sam wypadnie lub oczywiście ściągacz. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-23 22:41:14 Hehehehehe, Sołtys, ale musiałeś wyglądać z tym młotem w kanale, zasada jest taka, bierze się dwa młotki, jeden przystawia do wąsa od tyłu tak, żeby przylegał, a drugim stuka solidnie z przeciwnej strony, nie ma siły, żeby po trzech, czterech walnięciach nie wyskoczył.
Wariant optymalny tak jak pisze robert ściągacz. Ale z drugiej strony, teraz zawsze będziesz pamiętał, przypomną ci się zwiędnięte ręce |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-11-24 10:02:03 to tak w ramach włocławskiego frontu omesiarzy jeszcze dobry sklepik jest na Orlej ( obok prokuratury). a Interwela ( antoniego) to syfilisik - potwierdzam. pzdr |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-11-24 11:48:31
musiałem zajrzec na mapę Mapa Włocławka we fleshu jeszcze trochę i zapomnę jak się tam jedzie z wawy Stolica mnie pożera.............. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-11-25 15:04:34 ja teraz jeźdze na właśnie jakiejś niemieskiej..niebieskie opakowanko.nie pamiętam nazwy..ehh....ale ona już mi troche trzyma.wiec może być pozdr |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-25 16:05:28 najlepiej kupować z tzw. średniej półki. za dużo nie kosztuje a jakość jest dobra. z reguły właoskie częście są kiepskiej jakości. ja kupuje tylko niemieckie choć różnych producentów.
w serwisie napewno nie opłaca się kupować. przecież nie sprzedają tam super najlepszych części z tytanu tylko to samo co można kupić w każdy sklepie - jest jedna różnica cena |
brembo Antoniew | 2004-11-26 07:39:07 cena oryginalu jest diametralnie wieksza od podrobki dzieki za rade. |