Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2004-05-20 23:24:41 Ponieważ w czasie ruszania na zimnym silniku szarpie pojazdem w jednym serwisie zdiagnozowano mi, że do wymiany jest sprzęgło. Facet zaciągnął ręczny hamulec i puszczał sprzęgło prawie do końca silnki nie gasł, ani nie ruszał. Sprzęgło od początku chodzi mi bardzo ciężko, ale ja traktuję to jak sport.
1) Czy warto jechać gdzie indziej, aby się upewnić czy naprawdę konieczny jest taki wydatek, czy to są wystarczające objawy? 2) Jeśli już wymieniać to jakie sprzęgło wybrać? (Carina E, 1.6) Ceny: A) ASO Toyoty - docisk: 440, tarcze: 335 łożysko: 185. Razem 960 zł B) AISIN (jakaś dalekowschodnia firma) - komplet sprzęgła (tarcze+łożysko+docisk): 817 zł C) Valeo - komplet 749 zł D) SACHS - komplet 991 zł 3) Czy ktoś wie jaki jest wiek życia takiego sprzęgła (w kilometrach lub latach)? Chciałbym, aby mi chodziło miękko, gdyż inaczej moja żona nigdy nie zacznie jeździć. Obecnie przęłączanie biegów traktuję jako pobyt na siłowni. |
![]() bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-05-22 00:56:58 kurcze a jak najprosciej zdiagnozowac ze sprzegło lub docisk padło ?? |
Kryspin TOYOTA DRIVER Carina Płock | 2004-05-22 13:24:37 To się pozmieniało bo na początku maja za sprzęgiełko AISIN trzeba było wypałacić w mnie w Płocku 550 PLN. Skąd dzisiaj 817 PLN?
Ja mam na autku ponad 260 tyś i jeszcze sprzęgiełko oryginałek ale faktycznie już szarpie przy ruszaniu! |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2004-05-22 17:46:12 Znalazłem coś takiego, że firma Toyota jest klientem firmy
Aisin Takaoka Co., Ltd. Jest prawdopodobne, że dotyczy do sprzęgieł. |
![]() bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-05-23 10:41:14 u mnie poprzedni własciciel zmieniał sprzegło przy 45000 ![]() |
serwisSJ Zgłobice | 2004-05-23 21:32:30 Jezeli masz carine japońską to AISIN = TOYOTA, jezeli masz angielską to oryginalne sprzegło robi valeo. W obu wypadkach jednoznacznie najlepsze jest Aisin (jezeli masz UK nie mozesz mieszac części - musisz zmienic cały komplet) pozdrawiam |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2004-05-24 08:39:39 serwisSJ:
już któryś raz z kolei widzę, że kolega naprawdę zna się na rzeczy. Hobby czy faktycznie pracujesz w serwisie? To prawda - najlepszy wybór to AISIN. Sachs też nie będzie najgorszym wyborem, jedyny problem to to, że sporadycznie można się spotkać z sytuacją kiedy poszczególne elementy kompletu Sachsa nie korespondują do końca z nie wymienianymi elementami auta szczegónie w wersji UK. Np. predefiniowane do danego modelu docisk i tarcza pasują idealnie a łożysko będące w komplecie za cholerę nie chce się wpasować w uchwyt ![]() Cena 900 PLN za Sachsa wydaje mi się wygórowana. Bez problemu dostaniesz gdzie indziej 750 PLN za komplet (łożysko, docisk, sprzęgło). Jeżeli docisk jest w dobrym stanie faktycznie można by go nie wymieniać aczkolwiek jest to bardziej niż zalecane. Jeżeli nie wymienieasz docisku to dobierz identyczną tarczę (ten sam model, producent itd) jaką masz teraz. |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2004-05-24 12:46:35 serwisSJ, to chyba jest nasz ulubiony serwis w Małopolsce w Zgłobicach. Polecił go mi Orion76:
Sikora serwis Zobacz na polecane warsztaty. Ja już tam raz byłem i wyniosłęm bardzo pozytywne wrażenia (szybkie, sprawne i tanie usunięcie usterki). Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, że pojadę tam z moim sprzęgłem również. Trochę kawałek z Krakowa, ale się opłaca. |
serwisSJ Zgłobice | 2004-05-24 18:01:07 Micaj... i hobby i praca na codzien. Ogolnie wszystko fajnie, tylko nie wynoscie niektórych informacji z tego forum "na zewnątrz" bo tacy jak ja pozostaniemy niedługo bez pracy ![]() ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-05-24 19:03:41
docisk przyciska tarcze sprzęgła( wtedy ślizga ci się ) łożysko zazwyczaj też idze w parze do wymiany, częsci kupowałem btw z JC (auto-marpo we wroc) |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2004-05-25 10:38:32
Myślę, że nie. Ja bym przynajmniej nie chciał, żeby dobre serwisy bankrutowały, a złodzieje i cwaniacy robili kasę. ![]() Pozostaje wtedy jeszcze: 1) Muszę kupić różne narzędzia, poczynając od podnośnika samochodu. Bez odpowiednich narzędzi nie zrobię niczego, a na pewno nie zrobię tego dobrze. Do każdego podzespołu w samochodzie są specjalizowane narzędzia. A mnie jak robię coś koło samochodu raz na kilka miesięcy się to nie opłaca. Serwis ma jedno narzędzie, którem obsługuje dziesiątki klientów. 2) Nawet jakbym miał pełno urządzeń, to pozostaje jeszcze kwestia praktyki i szybkości pracy. Jeśli ja robię to jeden jedyny raz przy moim samochodzie to zajmie mi to 6 godzin, a serwisowi, który to robi codziennie zajmie 1 godzinę. Stracę na to dużo czasu, a jeszcze jak mi coś wypadnie jakaś sprężyna, pęknie jakaś śrubka to wtedy... Dlatego ja mam swój zawód w którym się specjalizuję i chcę zapłacić warsztatowi, żeby mi uczciwie i solidnie zrobił. Nie lubię takiego dziadostwa. Albo robię coś porządnie, ale się za to nie biorę. |
![]() bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-05-26 22:52:27 prawdziwych fachowcó jest wciaż za mało ![]() |