Z klimatyzacją czy bez

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zamierzam Kupić Espero, lecz mam problem. Czy szukać auta z klimą lub też kupić bez klimatyzacji i taką założyć. Ile może kosztować taka instalacja klimy nowej oraz używanej.
Czy auto szukać bez gazu / samemu zaisntalować/ czy kupić z LPG.

tylko z klimatyzcją i jeżeli byłby gaz to szczyt luksusu. Klima kosztuje ok. 6 tys. gaz 2,5 tys. dodać to do siebie to wychodzi połowe samochodu. A dzisiejsze ceny gazu do benzyny i gorące lata tego wymagają.Naprawa jest tańsza niż zamontowanie nowych rzeczy. Malin 2

Klimatyzację raczej trudno będzie założyć, aby było to opłacane do auta które nie ma jej fabrycznie
Co do instalacji - wszystko zależy od ceny auta....
Jeżeli różnica pomiędzy autem z instalką a bez będzie na tyle duża że opłaci się ją założyć to sprawa jest jasna. Jednak ceny aut z instalką a bez nie mają wystarczającej różnicy aby było to opłacalne.

Klima seryjna.

Gaz, jak Ci pasuje

Klima obowiązkowo seryjnie....

Co do gasssu to szukaj samochodu wyposażonego w instalkę.
Cena zagassowanego samochodu zazwyczaj nie jest dużo (do kilkuset złotych) wyższa niż benzyny.
Oczywiście musisz mieć na uwadzę ,że instalka może kwalifikować się do remontu, ale wymiana parownika, filtra, przewodów cieczy chłodzącej + regulacja kosztuje ok. 400-500 zł., a koszt nowej instalki to ok. 2000 zł.
Lekko licząc to kupując zagassowany samochód mozna oszczędzić ok. 1000 zł.
Oczywiście to czysto teoretyczne rozważania.

Bez klimy ja bym nie bral. A co do gazu to ja wole sobie sam zamontowac bo juz raz mialem auto z gazem kupione to potem byly same problemy

Bez klimy nie brał... a z klimą to jest może ze 20-30% esperuf. I jeszcze musi być w dobrym stanie, a tu często jedno przeczy drugiemu.

Dzieki za tyle odpowiedzi. Raczej przekonaliście mnie do auta z klimą, ale teraz mam inny dylemat; czy znajdę Espero z klimą i ABSem- to już będzie pewnie trudne.

No właśnie

2.0 ma to wszystko...

az takie trudne to nie jest ale Espero ma ABS jeszcze starej konstrukcji z tego co kiedys czytalem i jest bardzo wadliwy - ja np. mam ABS ale nie dziala . Dlatego bym sie tylko skoncentrowal na klimie a jak jest ABS to ok ale jakby nie bylo to tez bym bral - oczywiscie jezeli stan techniczny jest dobry

Cytat:
2004-05-20 14:18:12, hrumek pisze:
Dzieki za tyle odpowiedzi. Raczej przekonaliście mnie do auta z klimą, ale teraz mam inny dylemat; czy znajdę Espero z klimą i ABSem- to już będzie pewnie trudne.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz z ABSem, z klimą i z WELURAMI

No z drugiej strony teraz granica zachodnia się otworzyła to będzie to łatwiejsze.

ja bym chcial miec wersje 2.0 CD full wypas - ABS, klima i SKRÓRA - widzialem w Krakowie jak bywam taksiarza w zielonym Espero co mial taka sliczna bezowa skóre

2.0 to niestety też muł

1.5 z Lanosa z lekka mnie zadziwił... Może jakiś udany egzemplarz

Jestem pod wrażeniem... Choć pewnie pije, jak oszalały... Ale to się okaże

W Desperado abs mi działa

Bez klimy bym Espero nie kupił

U mnie też wszystko działa, choć ABS był już dwa razy naprawiany (kabelki oczywiście), a klima rok temu nabijana nowym czynnikiem.

Co do silnika, to 2,0 jest mułem jak powiedział Zoltar.

Lanek 1,5 16V i 1,6 16V są dużżżżo zrywniejsze.

Cytat:
2004-05-20 15:04:25, -JACO- pisze:
Lanek 1,5 16V i 1,6 16V są dużżżżo zrywniejsze.

Ale Laosem dwóch barczystych dresów w czarnych workach nie przewiezierz, a i na tylnej kanapie dwóch panieniek nie da rady obracać. Stąd ta ich moc.

U nas jest paskudna jedynka... Krótka...

Lanek jest goły... Więc lżejszy

Jakby go odchudzić ~ około 100 kg... I dodać z 10 koni w płaskim przebiegu... To na światłach wielu by się ździwiło

Wyciszenie jest ok... Fotele twardsze, choć trzymanie jest slabe.

Elastyczność też ok... Na 4 od 40 idzie ok

No i za 12 koła...

A tak wygląda

Pomyśl sobie jak jeździ 1,6 Tak jak już pisałem - musiałem się nauczyć i uważać przy ruszaniu.

Dobrze wyposażony 1.6 jeździ, jak ten.

Masa

Na starcie jest na prawdę żwawy, później "Nie nie zastąpi pojemności" .

Tym postem chcę tylko pokazać, że można kupić dobre auto... Dużo taniej, niż ceny giełdowe... Tak samo, jak teraz kupować Espero 2.0 za 17 koła Dla mnie głupota... Chyba, ze igła... a takich nie ma