MotoNews.pl

[126] sport swiece

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc. Mam pytanko gdzie na terenie Krakowa dostane sportowe swiece do malca ?? W jakich cenach one wogole sa i jakiej firmy. Slyszalem ze dedykowane do 126 sa briski sportowe i o takie by mi chodzilo.

nie ma sensu kombinować,o briskach w malcu słyszałem nienajlepsze opinie,zostań przy zwykłych iskrach F95 ew. jak masz splanowaną głowicę to włóz F100,ewentualnie NGK a niekombinuj,bo szkoda poprawić na gorzej
Pozdro

jest wogole cos takiego jak sportowe swiece do malucha??
ja bym Ci polecil ISKRY (te co w motorach stosuja) chyba to sa F100 , przy wysilonych silnikach spisuja sie calkiem niezle, zreszta na stronie F&F masz troche napisane o swiecach

ja dzisiaj wymieniałem świece i właśnie kupiłem NGK,wcześniej miałem najzwyklejsze ISKRY ale przyszedł czas na ich wymianę ,
a teraz co zauważyłem po wymianie na NGK , poprawiła się kultura pracy na wolnych obrotach , silnika przy 900-1000 obr prawie nie słychać i znacznie zmniejszyły się drgania silnika , silnik pracuje równiej

dodam jeszcze że iskry były po 8,50zł a NGK po 10,50 zł za sztukę

U mnie w Łodzi briski kosztują po 25zeta za sztukę.
To są dobre świece tylko trzeba mieć układ zapłonowy w idealnym stanie bo potrzebują sporo wyższego napięcia niż zwykłe Iskry.
Nie ma jednak co sie spodziewać fajerwerków co najwyżej lepszej kultury pracy.

briski nie mają sensu bo po pierwsze firma nie produkuje modelu do malucha a po drugie samochod bedzie cie gorzej jezdzil niz na zwykllych,np.slabiej palil w zimie.nie wiem co sie wam uwidzialo na sportowe swiece.one są dobre do samochodu który ma calkowicie przerobiony silnik i przyjezdza na lawecie na zawody...do codziennej eksploatacji to iskry albo ngk,dobre tez sa championy

stosunek cena/jakosc wygrywa zdecydowanie NGK

No to w takim razie zaopatrze sie w swiece NGK tylko teraz ktory typ polecacie. Zwykle V-line czy jakies inne ?

a moze napisz po prostu do jakiego to silnika?...bedzie latwiej

Do serii 652 maluchowskiej. Jezdzilem ostatnio chwile na sportowych briskach tylko mialy niestety inne gwinty i silnik pracowal o wiele lepiej niz na zwyklych iskrach. Jakie NGK polecacie ??

do serii polecam ci championy,jezdzilem na serii,byly spoko

A jaka jest ich cena i gdzie mozna je dostac w krakowie ??

Ja jeżdzę na Briskach od pewnego czasu - dokładnie na modelu Premium ZC - bardzo ciekawa konstrukcja, dwie elektrody 360 st. na izolatorze. Świece oczywiście z długim gwintem więc trzeba tulejki. Jestem z nich zadowolony, jak dotąd mnie nie zawiodły - również w zimie. Jedna ważna uwaga - mam moduł elektroniczny, który zwiększa energię iskry i osobiście nie wkładał bym tych świec nie mając tego urządzonka (lub zapłonu elektronicznego).

Co do specjalnych Brisków pod 126p to takowe są - z krótkim gwintem z serii Premium LGS. Nie testowałem więc się nie wypowiadam na temat tego modelu.

Możesz kupić np. w Rako, cena 29PLN - niestety.

OK dzieki dommel. Wiekszosc ludzi widze odradza briski nie tylko tutaj wiec z nich raczej zrezygnuje. Ale napiszcie jakie NGK sa najlepsze do kaszla, cos o tych championach o ich zaletach wadach i cenie.

Do 126p jest chyba taka: NGK BPR7EIX.

KATALOG NGK DO FIATA

Cytat:
2004-05-20 18:21:32, ZoLt4R pisze:
stosunek cena/jakosc wygrywa zdecydowanie NGK

amen

Mialem NGK BP7HS
Aktualnie po przerobce glowicy mam ISKRA F100

Ja jeżdżę swego czasu na świeczkach 4electrody BOSCH'a wcześniej na serii i zauważyłem poprawę w odpalaniu, nie wypadają zapłony i wogóle fajnie.Od tego czasu nie miałem problemów z zapłonem. Polecam

Cytat:
2004-05-21 11:47:42, Kaszlarz_20 pisze:
Ja jeżdżę swego czasu na świeczkach 4electrody BOSCH'a wcześniej na serii i zauważyłem poprawę w odpalaniu, nie wypadają zapłony i wogóle fajnie.Od tego czasu nie miałem problemów z zapłonem. Polecam

Też mam i dokładnie to samo stwierdzam Cena jadalna, chyba 10 zł za sztukę.