MotoNews.pl
11 Jaka temperatura silnika?? [126] (50372/0) - PT

Jaka temperatura silnika?? [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dostałem dzisiaj od kumpla zegar temperatury z czujnikiem od Łady.. mam dwie opcje zamontowania czujnika.. jedna to jest w obudowie termostatu, z której zostało niewiele (tak jak u schweepsa w profilu) albo w miske olejową.. wszystko zależy czy bede miał czas, bo zależy mi by założyc to przed rajdem.. i tu do Was pytanie: Jaka powinna być optymalna temperatura za silnikiem (w obudowie termostatu)?
Jaka powinna być optymalna temperatura oleju w malcu?

Z góry dzięki
Pozdrawiam
Kuner

Proponuje kuner tak zamontowac.
Nie mam termostatu i temperatura w jego miejscu jest nizsza niz oleju .....
U mnie jest to czujnik od cc i zegar od cc niestety nie mam wskazówki i nie podłączone.

I raz
i dwa

ja mam termometr elektroniczny i najwyższa temp. jaką zanotowałem to 86 stpop. cel. może kiedyś było więcej ale nie zauważ ale jak optymalna temp (koło termostatu )to chyba było coś koło -75-80 stopni??? nie jestem pewien..

Cytat:
2004-05-24 21:26:17, CZUCZU pisze:
Proponuje kuner tak zamontowac.
Nie mam termostatu i temperatura w jego miejscu jest nizsza niz oleju .....

Skoro nie masz czujnika kolo termostatu to nie opowiadaj pierdol ze tam niby jest nizsza temperatura. Mam 2 czujniki i codziennie jadac do pracy (spokojna jazda) obserwuje jak mozolnie podnosi sie temp oleju do 70 st (to juz musi byc cieplo na dworze), w tym czasie kolo termostatu jest juz 90-100st. Faktem jest ze lepiej jest mierzyc temp oleju, wtedy mozna zauwazyc jak wydajne jest chlodzenie maluchowego silnika, kiedy przy 90km/h temperatura oleju rosnie a zwalniajac do 70 spada.

Zreszta gdyby olej sie szybciej rozgrzewal to mielibysmy ogrzewanie olejowe, a nie powietrzne.

Zamontuj 2 czujnik tem kolo (resztki) obudowy termostatuzrob przelacznik i bedziesz widzial jaka temp. masz w misce, a jaka kolo termostatu

idetycznie mam zamontowany czujnik temp w misce czyzbys mial hak do przyczepki ?

a mi temp oleju wacha sie ok80-90 stopni przy predkosciach nie przekraczajacych 100km/h ,mialem ten sam czujnik w obudowie termostatu i pokazywal tez podobna temp moze wskaznik mam rypniety