Wymiana filterka gazu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W serwisie montującym gaz poinformowano mnie abym zmienił filterek co 30 tyś. km... właśnie stuknęło 30tyś od ostatniej wymiany i przed chwilą wymieniłem filterek na nowy... kosztował 16zł. gdy rozebrałem obudówkę filterka moim oczom ukazał się obraz:

Filterek rozpadł się na 3 części...
Auto było tankowane w większości (98%tankowań) na stacjach BP... chyba jednak chłopaki z bpmają też zanieczyszczony gaz... grafitem, który to osadza się na filtrze... więc od tej pory będę go wymieniał przy każdej wymianie oleju co 10tyś km...
Wam też polecam...

Fotka jest malutka... jest z mojego profilu... jak zrobić, żeby była duża??!!

O tak

Ja zmienilem filterek po 40-50 tys, tez sie rozpadl ale na dwie czesci i bylo w nim pelno syfu, tankowalem na najrozniejszych stacjach, czesto na najtanszych. Moj nowy filterek kosztowal bodajze 4,80 zl

Panowie mnie tez gazownicy powiedzieli co 20 tys wymiana smiechu warte!!!!! zmieniac co 10 tys moj kosztuje 5 zl wiec nie ma obawy ze to droga zabawka hehehe!!!!raz mialem go 20 tys i go rozsadzilo!!!!!pozdroweczka!!!!

Boże, mój filterek po około 40 tyś km wyglądał przy tym jak ...jak nie wiem co . Był mało że cały, to jeszcze miał kolorek żółtawy o jedynie lekkim zabarwieniu grafitem....Nie wiem gdzi tankował poprzedni właściciel który załóżył gas ale ja tankuje, a przynajmniej się staram, na Statoilu i Shellu .. A co do BP to nie raz się na nich przejechałem...

Pier... BP... Od dziś tankuje na Shell'u. Nie ma chu...we wsi. I filterek zmieniam co 10tyś...

Nie przesadzacie z tym filterkiem, od zawsze wymieniam go co ok. 30 kkm, zawsze wyjmuję go w kawałkach i zasyfiony, zrobiłem na gazie ok. 170kkm i nie zauważyłem nic niepokojącego.
Może to nie jest po prostu jakiś wielki problem.

nie ma znacznia gdzie sie tankuje. I tak zawsze w gazie będajakieś zanieczyszczenia. Chociażby rdza ze zbiorników i pompy i h wie co jeszcze...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ja mam zwyczaj tankować na Shelu, albo na Stadoil. Jak sprawdzałem filterk po 15 tys. To wyglądal jak nówka. Poprzedni wyminiłem po 30tys i tylko dlatego że już tak "wypadało", ale jeszcze z 15 tys dałby radę
To gdzie się tankuje to ma wielkie znaczenie
ps opowiem małą historię odnośnie filterka. Nie mogłem nigdzie kupić w sklepie w Poznaniu więc pojechałem do firmy, która zakłada instalacje - DOMAŃSKI -. Tam kolo mi powiedział że nie sprzedają, ale mogą mi wymienić i wyregulować za 80zł Sam filterek później kupiłem w malej mieścinie pod Poznaniem za 2,5zł Filtronu. Kupiłem od razu 3 sztuki i mam mały zapas

Ja wymieniam raz do roku, przed zimą ...