I paliwko w górę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zdziwiło mnie strasznie - sobota rano gaz 1,55 bęzynka 4,07. I tak jak w moich okolicach cena gazu się jeszcze trzyma to wczoraj benzyna już 4,13 za litra. Straszne - naszczęście już nie leje benzynki ciągle. Ale czy przypadkiem nie będzie tak jak z cukrem?

Taa u mnie 4,87 i facet powiedział, że to jeszcze nie koniec, jeszcze troche pójdzie do góry

to jest istne wariactwo. 29 marca - gdy na dobre zerwałem z benzynką - koszt paliwa wahał sie w granicach 3.60 do 3.80 i już wtedy nie było mnie na to stać. pewnie dojdzie do jakiś 5,30 i się uspokoji

Z ropą to samo

Ale mam pocieszenie duże - przejechałem 1000km na jednym wlewie i jestem happy

Zobaczymy jak jeszcze pozytywnie zaskoczy Corollcia

Tak się jeszcze zastanawiałem jak wyglądało to na przełomie roku i znalazłem coś takiego:
waha1
no to by mi jeszcze pasowało. A to co teraz jest - OJ KASA LECI JAK KANFORA

Cytat:
Taa u mnie 4,87 i facet powiedział, że to jeszcze nie koniec, jeszcze troche pójdzie do góry

co wy opowiadacie obywatelu... taka cena to chyba V-POWER RACING+ ???

u mnie zwykla bezolowiowa 95 na shellu 3,89zl za litra

Cytat:

Cytat:

wszystko jedno jaka. Jaka to by nie była to jest za droga - oj dużo za droga!!!!!!!!!!!!!!!
Domyślam sie że chodzi o tą stacje w Józefowie (przy rondzie na Otwock) - jeżeli to ta to jest to Petrochemia i strasznie jej nie lubie (mają tam natomiast fajną myjnię). A jeśli to Petrochemia to chyba na niej nie ma V-POWER - myślę że to wynalazek SHEL-a.
Jak by nie było należało by sie o to spytać Panakubę.

pamiętam jak w grudniu tankowałem Pb98 na Orlenie w weekendzik (bo taniej było) za uwaga: 3,17 zł i tak się cieszyłem że benzynka tania
a teraz
na szczęście na chwilę obecną jestem szczęśliwym posiadaczem najlepszego pojazdu na świecie czyli samochodu służbowego
oby tak dalej, Yarkiem wyjeżdżam tylko w weekendy dla czystej rozrywki

taaaak to były czasy jak bęzyna kosztowała po 3 zł z groszami... Ja zatrzymałem się na tym właśnie poziomie... i jak trzeba przeliczyć szacunkowy koszt tankowania to ilość litrów mnożę razy 3 ale za niedługo będę musiał się przestawić na 4
nie ma się co dziwić... jesteśmy w UE to benzynka też będzie kosztować 1€ za litr

Sięgnę pamięcią jeszcze dalej...
Przy dzisiejszych cenach benzyny często wspominam te czasy jak kilka lat temu lałem bak do pełna (ok 45l) i ze 100 zł wydawali mi jeszcze ze 30 ...

Cytat:
mekintosh Wysłany: 2004-05-04 22:41:46
Sięgnę pamięcią jeszcze dalej...
Przy dzisiejszych cenach benzyny często wspominam te czasy jak kilka lat temu lałem bak do pełna (ok 45l) i ze 100 zł wydawali mi jeszcze ze 30 ...

ja aż taki stary nie jestem żeby pamiętać tamte czasy...
ale lepiej nie wspominać... bo chce mi się płakać

Ja również poczułem Unię... a właściwie portfel poczuł W czwartek lałem gaz po 1.38 a w sobotę już po 1.60.... na tej samej stacji

... a tak swoją drogą przypomniała mi się anegdotka.
Jako przedstawiciel handlowy kiedyś regularnie wizytowałem Płock, wiadomo, Rafineria na miejscu, stacja co 200 metrów, jeden jedyny statoil jakoś się wcisnął, tak to sama petrochemia cpn i zawsze mnie dziwiło, że paliwo tam było droższe o 10 -15 groszy niż w W-wie czy Łodzi,
dopiero jeden z klientów mnie uświadomił:
- "wiesz, dlaczego w Płocku beznzyna najdroższa ?
- ?
- Bo najświeższa !!!

no i wsystko jasne, i do gabloty, powtóz.... ))

no a dziś w rembertowie na stacji orlenu przy pkp 95 kosztowała jedyne 3.87

Cytat:
2004-05-05 07:44:09, Kwieczor pisze:
Jako przedstawiciel handlowy kiedyś regularnie wizytowałem Płock, wiadomo, Rafineria na miejscu, .... i zawsze mnie dziwiło, że paliwo tam było droższe o 10 -15 groszy niż w W-wie czy Łodzi,

Tam gdzie produkują zawsze jest najdrożej, benzynka w Płocku jest bardzo droga a ten ich Statoil jest jeszcze droższy niż Orlen. A Rafineria jest w Gdańsku i tam też jest drożej niż gdzie indziej

Podobne mechanizmy działąją na całym świecie: w Eindhoven (siedziba Philipsa w Holandii) produkty Philipsa są najdroższe, a mieszkańcom nie przyjdzie nawet do głowy kupić coś innego. W Mannheim w Niemczech (po drugiej stronie Renu leży Ludwigshafen z siedzibą BASF'a) produkty BASF'a (EMTEC'a) były i są najdroższe.

Cytat:
2004-05-04 19:14:32, krystek12 pisze:

Cytat:

Cytat:

wszystko jedno jaka. Jaka to by nie była to jest za droga - oj dużo za droga!!!!!!!!!!!!!!!
Domyślam sie że chodzi o tą stacje w Józefowie (przy rondzie na Otwock) - jeżeli to ta to jest to Petrochemia i strasznie jej nie lubie (mają tam natomiast fajną myjnię). A jeśli to Petrochemia to chyba na niej nie ma V-POWER - myślę że to wynalazek SHEL-a.
Jak by nie było należało by sie o to spytać Panakubę.

Kurde sie mi miesza z tymi cyferkami jakoś ostatnio

Oczywiście chodziło mi o cenę 3,87 (Pb9 mam nadzieję, że do 4,87 to nie dojdzie

Przepraszam za zamieszanie.

A teraz do Krystka12 tak to właśnie ta stacja przy rondzie do Otwocka była Petrochemia teraz Orlen .Bardzo ją lubię (zwłaszcza ze względu na stałą promocje cena 95=9 i zawsze tam tankuję już od lat i 0 problemów

A czemu kolega tak jej nie lubi Jakieś złe doświadczenia

Myjka jest OK korzystam zimą.

Cytat:
Kurde sie mi miesza z tymi cyferkami jakoś ostatnio

Oczywiście chodziło mi o cenę 3,87 (Pb9 mam nadzieję, że do 4,87 to nie dojdzie

Tak też czułem
Cytat:
A teraz do Krystka12 tak to właśnie ta stacja przy rondzie do Otwocka była Petrochemia teraz Orlen .Bardzo ją lubię (zwłaszcza ze względu na stałą promocje cena 95=9 i zawsze tam tankuję już od lat i 0 problemów

A czemu kolega tak jej nie lubi Jakieś złe doświadczenia

to rzeczywiście dziwne - bo Józefów to moje rodzinne strony, całe dzieciństwo tam spędziłem i powinien zadziałać choćby lokalny patryjotyzm - ale niestety nie. Dwa razy się naciąłem na benzynę stamtąd i jakoś nie mogę się do tego miejsca na nowo przekonać. Teraz to już w sumie nie potrzebne bo jeżdżę na LPG.
A jeśli chodzi o Pb95=Pb98 to tak samo jest w Wawrze stacja Orlenu - a tam całkiem dobrze zawsze było

Cytat:
2004-05-05 11:35:34, krystek12 pisze:
A jeśli chodzi o Pb95=Pb98 to tak samo jest w Wawrze stacja Orlenu - a tam całkiem dobrze zawsze było

Nie wiem czy wiesz ale według Janoopa to ten sam facet jest właścicielem obu tych stacji.

Cytat:
Nie wiem czy wiesz ale według Janoopa to ten sam facet jest właścicielem obu tych stacji.

może i tak. Może i te dwa moje tankowania w Józefowie należało by potraktować jako przypadkowe. Nie wiem tego.