Czyszczenie alusków.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie czego używacie do czyszczenia alusków????
Chodzi mi głównie o zabrudzenia powstajace po pyle z klocków hamulcowych itp. itd....

Szczoki i wody Do pylu po klockach nie trzeba chyba jakichs detergentwo. Jak cos mocniej sie zabrudzi to cifem traktuje

W Carefoure za chyba 8zł kupiłem płyn do mycia felg, pięknie rozpuszcza ale szczotki i mydła i tak trzeba użyć.. Płyn pozwala na mycie bez użycia środków ściernych takich jak CIF no i lakieru nie zniszczysz..

Cytat:
2004-05-18 22:21:34, MaciekGT pisze:
W Carefoure za chyba 8zł kupiłem płyn do mycia felg, pięknie rozpuszcza ale szczotki i mydła i tak trzeba użyć.. Płyn pozwala na mycie bez użycia środków ściernych takich jak CIF no i lakieru nie zniszczysz..

Ok, czyli najpierw szczotka + mydło lub szampon samochodowy, a potem płyn do mycia alusków, czy tak???

Wtedy, kiedy miałem jeszcze alusy, bo potem zmieniły właściciela z tytułu "zaboru mienia" wraz z oponami , to miałem środek, który kupiłem w Czechach, ale wydaje mi się, że jest dostępny również w Polsce, produkowany przez włoską firmę ATAS

FORLEGA - čistič diskov kolies

Opakowanie w postaci takiego atomizera jak spryskiwacz do szyb.
Trzeba tym było popryskać felgi, odczekać ok 5 - 10 min i spłukać silnym strumieniem zimnej wody. Ot i cała filozofia
A muszę powiedzieć, że na alusach jeździłem również w zimie. Ten środek miał właściwości zabezpieczające felgi m.in. przed solą.
W każdym razie pewnie się "zaborcy mienia" musiały spodobać, bo zawsze były czyste.

Apel:
Zaborco mienia! Nie kupię właśnie dlatego alusków, cobyś się nimi nie udławił jak bym Ci złorzeczłył!!! Mam również nadzieję, że nie spodoba Ci się zawłaszczyć moich kołpaków, które ku mojej - w tym oto momencie - radości noszą liczne ślady użytkowania

JACO chyba nikt niema sie z czyszczeniem felg jak ja wiec najlepsza metoda jest. Szczoteczka do zebow i CIF potem splukac i ircha felge wytrzec i jest blysk

Tak jak napisał Andrzej, najpierw cudpłyn na alufelgi po kilku minutach można zacząć tradycyjne mycie.... Płyn na pewno rozpuszcza i ułatwia mycie. Ale CIF to już chyba jakas rozpacz.. co Wy na sucho to ździeracie?

Płyn kosztuje parę złotych, szkoda zdrowia i felg!!!

Gdzie tam na sucho. Najpierw sie plucze fele woda zeby to namieklo a potem szczoteczka i cif

JACO masz psa? Jesli tak to metoda jest nastepujaca:

1. Myjesz felgi szamponem
2. BArdzo ale to bardzo dokładnie pluczesz
3. Wcierasz kiełbasę w felgi i podstawiasz psa
4. Po 60 minutach 4 fele są czyste jak psa jajca - sprawdzony sposob.

Jesli masz kota to jest trochę trudniej bo musisz zlapać myszę
i wcerać ja w fele potem stawiasz kota i po 120 minutach swiecą się
jak ....

Sprostowanie:
To był żart, nie polecam tej metody, to zakrawa o znęcanie się. Więc Zabraniam

Cytat:
2004-05-21 19:32:54, FGM pisze:
JACO masz psa? Jesli tak to metoda jest nastepujaca:

1. Myjesz felgi szamponem
2. BArdzo ale to bardzo dokładnie pluczesz
3. Wcierasz kiełbasę w felgi i podstawiasz psa
4. Po 60 minutach 4 fele są czyste jak psa jajca - sprawdzony sposob.

Jesli masz kota to jest trochę trudniej bo musisz zlapać myszę
i wcerać ja w fele potem stawiasz kota i po 120 minutach swiecą się
jak ....

Sprostowanie:

Jak masz kota to Ci nasika na fele i niczym tego nie usuniesz!!!!!!
U mnie w domu teściowa ma kota i sika gdzie popadnie, żeby zaznaczyć teren i tak ostatnio musiałem wywalić buty, bo zostawiłem przed drzwiami i....
Zresztą psy też są udane!!!!!!! Też mi się odlewają, na koła jak tylko na chwile zostawię auto w ogrodzie

Cytat:
2004-05-21 19:32:54, FGM pisze:

Sprostowanie:

eeee tam, mnie się podoba
Ja psa nie mam, ale sasiad ma

Cytat:
2004-05-23 20:44:37, -JACO- pisze:
... Ja psa nie mam, ale sasiad ma

Świadczy to o tym, że masz sasiada

W takim wypadku, matoda jest następująca:
1. Wcierasz w felgi atrakcyjną sekretarkę sąsiada i ...

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2004-05-23 21:17:31, SpeedR pisze:
Cytat:
2004-05-23 20:44:37, -JACO- pisze:
... Ja psa nie mam, ale sasiad ma

Świadczy to o tym, że masz sasiada

W takim wypadku, matoda jest następująca:
1. Wcierasz w felgi atrakcyjną sekretarkę sąsiada i ...

Pozdrawiam - SpeedR