MotoNews.pl

Df o kwardatowych oczach ?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie wróciłem z miasta, gdzie załatwiałem kilka spraw i oto co przypadkiem zobaczyłem z okna tramwaju.

[Niestety tylko opis bo nie miałem przy sobie aparatu]

Biały Fiat 125p (FSO 1500), stan bardzo dobry, ze względu na pewne szczegóły (m.in okrągłe zegary) mozna by wywnioskować że to jeden z ostatnich modeli. Niby niczym nie róznił się od zwykłego Df-a gdyby nie to że przednie światła (kwadratowe) wyglądały podobnie do tych stosowanych w niektórych modelach Poloneza (Borewicza). Rózniły się jednak tym że miały jakby jeszcze jedną szybę przesłaniającą te kwadratowe. Kierunkowskazy tradycyjne

Wyglądało to bardzo estetycznie i ciekawie, co sugeruje że być może takie światła były montowane w choćby nie dużej ilości seryjnie.

Co wiecie na ten temat ? A może ktoś z was ma zdjęcie takiego Df-a ?

Kwadratowe światła miały fiaty 125 i DF-y robione w Argentynie.

Może takie ???

Fiaty 125 mialy 4 reflektory, a tu chyba chodzi o 2.

Była tzw wersja Lux z kwadratowymi reflektorami NRD-owskimi. Opis jest w Albumie Aut z FSO.

-DLUGI- No wyglądało to nie co inaczej, bo ten Df, którego widziałem miał tradycyjna atrapę (taką samą jak zwykły Df) a róznił się tylko tymi światałmi i miał właśnie 2 światła a nie 4. Wyglądały one podobnie jak w Polonezie, którego wizerunek można choćby zobaczyć w banerze FSO AK.

Źródło to tak jak pisze predki to chyba NRD - bo do Polonezów to oni je dostarczali - Później podobno zastosowano je bez większych zmain w Lublinach

I tak jak pisałem miały one jakby jeszcze dodatkowe szkło - coś tak w stylu poloneza Caro, który ma lampe ładnie wkomponowaną w nadwozie a sam reflektor jest jakby schowany za tą szybą - kurde nie wiem jak to wyjaśnić

Faktycznie było coś takiego w Fiatach już chyba wiem jak to dokładnie wyglądało

Poldkowe kwadraty były bardziej spłaszczone i robił je Zelmot a te były wyższe i były do nich inne okulary, jednak żadnej szyby w stylu Caro nie kojarzę.

Ja nie wiem o jakie lampy chodzi, ale moze warto przemyslec sobie fakt, iz ktos mogl wsadzic do DF`a lampy od innego auta.
Pozdrowionka.

Były dwa rodzaje reflektorów kwadratowych montowanych w autach FSO.

1. To najczęściej spotykany typ (taki jak w banerze FSO AK) były one montowane w: poldkach, lublinach itp.

Jeżeli nie wyświetli się obrazek to kliknij tu.

2. Lampy od Warburga (NRDowskie) Te lampy o ile się nie myle były montowane do bardzo małej ilości DFów MR w najlepszej wersji wyposażenia

[ wiadomość edytowana przez: Trojan1000 dnia 2004-05-24 21:57:52 ]

Cytat:
2004-05-24 15:51:59, Mugen pisze:
Ja nie wiem o jakie lampy chodzi, ale moze warto przemyslec sobie fakt, iz ktos mogl wsadzic do DF`a lampy od innego auta.
Pozdrowionka.

W latach w których ja to widziałem nikt nie miał takich pomysłów żeby samemu wsadzać do aut jakieś nieorginalne lampy. Pierwszy napotkany patrol drogówki zabrałby mu za to dowód, niewspominając o tym, że kierowca musiałby jeszcze umieć udowodnić skąd je wziął, tzn czy nie ukradł komuś z auta. Teraz jest to najmodniejszy rodzaj tuningu (np lampy z Lupo w seicento) i policja patrzy na to łaskawszym okiem.

a może miał lampy od Łady 2107? One mają zintegrowany lamy i kierunkowskazy pod jednym szkłem.

Jedyna fabryczna wersja 125p z pojedynczymi,prostokątnymi lampami to ta z fotki,którą wkleił Trojan.Rzeczywiście są to lampy Wartburga i szczerze mówiąc ani trochę mi sie toto nie podoba

Cytat:
2004-05-24 18:40:24, kaovietz pisze:
(...) i szczerze mówiąc ani trochę mi sie toto nie podoba

Hehe, juz myślałem, że jestem sam . Może gdyby były szerzej rozstawione (bliżej brzegów) to by to lepiej wyglądało...
A ciekawe jak by wyglądaly te lampy postawione w pionie, tak jak w MB 115

Ja uwważam,że najlepiej Fiacior wygląda z czterema oczami czyli dość rasowo.

Co do lamp od Łady 2105/2106/2107 to widziałem juz poldka akwarium z takowymi. Niby wygląda to fajnie ale mam mieszane uczucia co do takich przeróbek .

Co do zmiany lamp to czemu ma to śłużyć?? Poprawie wyglądu czy poprawie widoczności drogi??

[ wiadomość edytowana przez: Trojan1000 dnia 2004-05-24 22:08:44 ]

Cytat:
2004-05-24 22:00:41, Trojan1000 pisze:
Co do lamp od Łady 2105/2106/2107 to widziałem juz poldka akwarium z takowymi. Niby wygląda to fajnie ale mam mieszane uczucia co do takich przeróbek .

Mała uwaga - 2106 ma 4 okrągłe światełka, tak jak normalny DF, kwadratowe światła miały Łady 2104/2105/2107.
A wracając do tematu to widziałem kiedyś Kanta z reflektorami od 2105 i jak dla mnie wyglądało to szkaradnie - DF po prostu musi mieć czworo oczu żeby dobrze wyglądać.

Cytat:
2004-05-25 19:00:47, andrzej_krakow pisze:
Cytat:
2004-05-24 22:00:41, Trojan1000 pisze:

Mała uwaga - 2106 ma 4 okrągłe światełka, tak jak normalny DF, kwadratowe światła miały Łady 2104/2105/2107.
A wracając do tematu to widziałem kiedyś Kanta z reflektorami od 2105 i jak dla mnie wyglądało to szkaradnie - DF po prostu musi mieć czworo oczu żeby dobrze wyglądać.

2106 to czasem nie jest 2105 w wersji kombi ??

Z waszych wypowiedzi wynika jednoznacznie że musioała to być samoróbka.

Dodam że napewno nie były to lampy od łady bo te poznałbym o 2 w nocy po libacji alkoholowej.

To byłu napewno lampy jak te NRD-owskie ale jeszcze przesłonięte szkłem. Być może ktoś dorobił sobie same przesłony.

Trudno mi powiedzieć czy zobaczę jeszcze reaz tego Df-a, bo Wrocław, bądź co bądź małym miastem nie jest

Cytat:
2106 to czasem nie jest 2105 w wersji kombi ??

Nie - 2106 to wersja 2103 (bardzo podobny wyglad), ale z silnikiem 1.6 - na marginesie 2106 jest ciagle jeszcze produkowana, od niedawna jako IŻ.
Kombi modelu 2105 nazywa sie 2104.

Pozdrawiam
Adamus