Usuwanie kamienia z ukladu chlodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

mam prosbe: chodzi mi o usuniecie kamienia z chlodnicy i ogolnie ukladu chlodzenia

czy znacie jakies skuteczne sposoby na tą operacje???

Pozdrawiam

marek

[ wiadomość edytowana przez: Poramancza dnia 2004-05-24 13:14:20 ]

czyzby nikt nie wiedzial?

nie wierze

nie wiem czy to jest prawda ale slyszalem o srodku ktory sie wlewa do chlodnicy i rozpuszcza on kamien plucze sie tak chlodnice ale podobno trzeba uwazac bo mozna popsuc cos jak sie nie uwaza ....

Tak są takie preparaty. Podjedż do sklepu motoryzacyjnego i zapytaj sie o środe na takie dolegliwości. Ja w zeszłym roku u siebie w 128 płukałem i nawet pomogło, ale nie jest rewelacja. Z bloku zawsze troche wypłucze, ale w jeśli masz mocno zakamienioną chłodnice to w przypadku 125p rozejżałbym sie za lepszą (nową)..

wlasnie Ja slyszalem ze czasem taki preparat moze zniszczyc blok wiec trzeba uwazac ...a jak poznac ze blok jest tez mocno zakamieniony??

Witam!!!
Najlepiej polecalbym :
1.Wymiana chlodnicy na niezakamieniona..
2.Sa specjalne srodki do tego celu....Nie nalezy jednak przesadzic z nimi,bo podobno moga wyzrec dziure w metalu...
Domowe sposoby:
Slyszalem o np wlewaniu octu,badz sody....Ale do konca nie jestem przekonany co do tego....
pozdrawiam
el_

-----------------
http://plepleple.pl

Mój już nie żyjący wujas ze swojej zakamienionej skodziny kamień usuwał serwatką (płyn znad kwaśnego mleka). Nie powodowało to całkowitego usunięcia za jednym razem ale w końcu doprowadził cały układ do porządku. Ocet też podobno. Proces znaczne szybciej przebiega na gorąco (ciepło).