MotoNews.pl

Licznik rowerowy w malaczu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Szukalem w wyszukiwarce ale tego watku i nie bylo...
WIem ze robili to goscie byl nawet taki watek ale gdzies go wcielo...
wiec jeszcze raz ma ktos zamontowany licznik w malaczu lub kancie ??

zamontować się napewno da kwestja ustawienia odległościale po co ci to?, pytam z ciekawości. Pozdrawiam

Cytat:
po co ci to?,

takze kombinujemy i bedziemy zakladac w CC.
licznik malucha jest malo dokladny (odleglosc co do 1km!),
to bedzie taka amatroska "mini-halda". linik rowerowy ma dokladnosc do 100m (lepsze do 10m) a to w zupelnosci wystarcza zeby nie zgubic sie na dojazdowce.

dla zainteresowanych WartoWiedziec FSO-AutoKlub opis co i jak i skad

ja bede kombinowal sobie jakis stary taksometr - jak beda efekty to dam znac

tez o takim kiedys myślałem bo mam wolny licznik tylko musze jeszcze kupić ten przerywacz magnetyczny...
zobacze czy da się cos takiego zamontować na bębnie w maluchu tak jak na stronie FSO w poldku na obok tarczy ...
Moze wymyśle jakis patent

tez kombinuje,zrobienie to nie problem,7 lat trenowalem kolarstwo to sobie poradze...dobra to rzecz sczegolnie wlasnie do kjsóów.poza tym o wiele dokladniejsza niz seryjny licznik.moj ma funkcje zapamietywania predkosci max.

Mi praktycznie chodzi tylko i wylacznie o licznik km z funcja szybkiego zerowania. Pilot sie wscieka, a ja zanim wyzeruje to juz 200m minie i potem gubimy sie w kwitach... zwlaszcza w nieznanych terenach.

Witam
Moj patent na licznik rowerowy z maluchu :
patent

Pozdrawiam

Niezle to wykombinowales....
ale jak skonfigurowales licznik ?
dobrze wskazuje ?

evil mial licznik rowerowy w maluchu

Promien kola ustawiam doswiadczalnie, albo liczac obwod calego kola, lub wzorjac sie na innych wskazach ( ja kalibrowalem wedlug fotokomorki mierzacej predkosc na drodze szybkiego ruchu, zaniza predkosc o okolo 6km/h, wedlug tego co pokazuja
normalne predkosciomierze czy w maluchu czy w innych autach). Mozna rowniez skalibrowac wg znanego dystansu (np jeden kilometr liczac slupki przy drodze)

A czy czujnik magnetyczny licznika rowerowego koniecznie musi byc zainstalowany gdzies na podwoziu (tj. przy feldze, wahaczu, polosi, etc.)? Bo zastanawiam sie czy nie daloby sie jakos wykorzystac juz istniejacej linki od predkosciomierza, np. przez podlaczenie do niej jakis wirujacych czesci, na nich umiescic magnes a obok czujnik?

Pewnie dałoby się to zrobić, ale po co sobie życie utrudniać...

Cytat:
2004-06-03 12:08:00, Royber pisze:
Pewnie dałoby się to zrobić, ale po co sobie życie utrudniać...

Mysle ze to ulatwienie a nie utrudnienie W moim przypadku odpadaja wszelkie patenty z magnesem na feldze, bo czesto zmieniam kola. Z kolei magnes na polosi z czujnikiem na wahaczu bylby mocno narazony na uszkodzenie podczas KJSow.