| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-30 22:30:04 Dzisiaj wracając z markowego (od Marek) M1 przy prędkości tak ze 120 przełączyłem z LPG na benzynkę, żeby nabrał trochę więcej mocy (bo pusto było). Chwilę jechał ładnie i równo i nagle zaczął szarpać i się ksztusić. Pomyślałem, że to może dlatego, że na benzynę przełączyłem podczas jazdy, choć robiłem tak nie raz i wszystko było oki, i z powrotem na LPG. Niestety silnik zgasł. Dojechałem rozpędem do świateł (oczywiście immobiiser mi się włączył, ale wyłączyłem), zapalam - no niby dobrze -> dodaję gazu - obroty idą do 1500-2000 i gwałtownie spaddają tak, że silnik gaśnie. Później nawet gasł przy 1100! Ale, że mam na Zaciszu garaż to postanowiłem spróbować dojechać. Prędkość wahała sie tak od 0 (bo gasł mi cały czas) do może 5km/h. Żeby podjechać pod drobną górkę musiałem się rozpędzać, bo inaczej nie dał by rady (ruszanie z miejsca to była sztuka). W ogóle nie wiem co się stało! Silnik teraz jak dodam gazu ryczy (właściwie mruczy z tak z basem - bo więcej jak 2000 nie wejdzie) jak w sportowym samochodzie. Dziwne jest to, że bez gazu pracuje zupełnie normalnie a tak to się krztusi i gaśnie.
Sorry, że takie to długie ale chciałem opisać co się zdarzyło i zapytać, czy nie macie jakichś pomysłów co się mogło stać. Tak na poważnie to będę się mół za niego zabrać dopiero w łikend, ale chciałbym to zrobić sam (no ze starszym) i oszczędzić "parę" złotych na warsztacie - pytanie tylko, czy się da? [ wiadomość edytowana przez: QLogic dnia 2002-10-30 22:31:09 ] |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-30 22:48:16 Ciekawe efekty, nie spotkałem się z czymś takim w espero, w poldku kiedyś zgiął mi się drążek popychacza i poldek zachowywał się jak czołg t-51, ale w Espero.....?
Oblukaj dolot twojego samochodu ( głównie dusi się na gazie jak jest lewe powietrze, strzela , robi głośne Brrrummm Brrrrummmm), co do problemu na Pb to nie mam pojęcia co mogło się stać (wygląda mi to na problemy z przepustnicą , może czujnik ?????) Chyba za bardzo ci nie poradzę Może ktoś z pozostałych coś dorzuci |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-30 22:54:44 Heh, dzięki. W sumie nie liczę na jakąś super dokładną pomoc, tylko tak co najpierw skontrolować.
> strzela , robi głośne Brrrummm Brrrrummmm nie strzela, a to brrumm to takie ciche było tylko, że z basikiem Już na gazie lepiej mi się "jechało", bo na Pb to miał problemy z zapaleniem nawet (ale w końcu zapalał). No nic, coś się wykombinuje.... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-30 23:06:15 Tak, wygląda na to że coś się przytkało. Ale czemu stało sie to po przełączeniu z LPG na Pb? |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2002-10-30 23:10:54 Może to zbieg okoliczności lub przy pracy na petrolu samo "wydalanie" jest jednak wieksze. Ale o tym to już może napiszą coś gazownicy. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-30 23:16:55 No jakby to był katalizator to bym się nawet ucieszył. Taki przymusowy zakup tłumika przelotowego..., gorzej gdyby uszkodził się jeszcze tłumik końcowy (chociaż i na jego końcówce i tak już falbanki się robią).
No ale już mam jakiś trop |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-30 23:25:32 > Swoją drogą to dobra wymówka by założyć np ultera i zlikwidować katalizator.
No właśnie miałem taki zamiar i może, może się uda... (?) Ale właśnie koszy to ta druga sprawa. Każdy chce MIEĆ a tu trzeba jeszcze zapłacić.... Jak się z tym uporam na pewno dam znać. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-30 23:30:54 A jaki masz przebieg i kiedy zmieniałeś pasek rozrządu?????? i rolki????? |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-30 23:39:30 No.. przebieg mam 93XXX. A kiedy były zmieniane to nie wiem/nie pamiętam. Jutro zobaczę w książce serwisowej. Jezu!, nie strasz mnie, koszmary będą mi się po nocach śniły... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-30 23:44:14 Sam się przeraziłem,ale przyszło mi namyśl że pasek mógł mieć luzy i przy przejściu z lpg na pb było lekkie szrpnięcie silnika co spowodować mogło przeskok o jesden "ząbek" i już po jabłkach Mam nadzieję że się mylę |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-10-31 00:08:04 Gdyby przeskoczyl to raczej juz nie udalo by sie odpalic i dojechac. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-31 08:05:06 A więc jaki pisałem przebieg mam 93 tyś. a na ostatnim przeglądzie w ASO przy 60 tyś wymieniany był pasek rozrządu i koło paseow rozrządu - czyli _niby_ powinno być ok do ~120. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-10-31 08:32:28 ale ja bym sprawdził dla pewności
|
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2002-10-31 11:06:25 No jasne, że sprawdzę i to w pierwszej kolejności, ale na wszystko potrzebny jest czas - może dzisiaj wieczorem, a jak nie to jutro - przecież jest wolne! |
Krawat Audi a4 cabrio Warszawa | 2002-10-31 16:05:03 Jacenty - z calym szacunkiem - ktos Ci bzdur nagadal... to FIZYCZNIE NIEMOZLIWE zeby stal walek, a silnik dzialal.... |