Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-05-25 15:30:05 Z tego co mi wiadomo, to produkcja powinna zostac zaprzestana 10 lat wstecz. Ale moge sie mylic!
Korzysci - hmm zolte tablice(ale to mzoe i wada), brak przegladow. Wady- zeby zmienic glupi kabelek, musisz miec zgode jakiegos inspektora, i kazda najdrobniejsza pierdolka musi byc oryginalna- kazdy drucik kazda srubeczka. Poza tym chyba trzeba udowodnic ze ma sie auto oryginalne, kupe kasy na formalnosci papierkowe i nie wiem co jeszcze. To chyba jest nieoplacalne moim skromnym zdaniem. |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-05-25 17:06:15 Poza tym:
Z tego co się orientuję - na zabytek nie trzeba mieć ciągłości w OC (można sobie robić dowolnie długie przerwy bez ubezp. i wykupywać ubezp. np. na 2 dni, itd.) ![]() Nie ma chyba też obowiązku, żeby "kazda najdrobniejsza pierdolka była oryginalna", tylko jakiś określony procent może byc nieoryginalny, dorabiany (bo inaczej trudno byłoby zarejestrować większość z tzw. zabytków). Chyba 75% musi być oryginalne (coś mi tak chodzi po głowie, ale mogę się mylić). Jak masz zabytek, to masz też przepustkę do świata fanów starych aut, możliwość uczestnictwa w zlotach, rajdach i tego typu imprezach (a jest tam wielu pasjonatów watych poznania). No i warto pamiętać, że jak masz zabytek na żółtych tablicach, to blondynki patrzeć będą na Ciebie nie jak na faceta, który z braku kasy na BMW zakupił sobie cud sowieckiej motoryzacji, ale na ekstrawaganta w nietuzinkowym, zabytkowym wehikule ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-05-25 17:15:16
Można rzeczywiście kupić ubezpieczenia na krótki czas, ale nie krótszy niż 30 dni...Tak mi się zdaję. |
![]() Bania Lada 2106 RAC Gliwice, Kraków | 2004-05-25 21:36:50 zeby Ci jeszcze bardziej oslodzic to wiem ze 2106 wciaz produkuja licencja zostala wykupiona od waz przez firme iz w 2002 r i dalej klepia przestarzala technologie i z tego co slyszalem nowe egzemplaze sa gorszej jakosci od swoich dziadkow ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Bania dnia 2004-05-25 23:32:08 ] |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-05-25 22:01:14 Poza tym łada z serii 210x nigdy nie będzie szanowanym oldtimerem. To zbyt popularne i wręcz pospolite auto-obiektywnie rzecz ujmując ( z punktu widzenia kolekcjonerów ) . Dla fanatyków to oczywiście bez znaczenia. Dla mnie fanatyzm , za którym nie idą widoki na spodziewaną korzystną odsprzedaż jest czystym fanatyzmem i taki tylko mam zamiar w swoim życiu uprawiać! |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-05-25 23:25:19 Slyszalem gdzies ze Ziguli jest na drugim miejscu ilosci wyklepanych pojazdow- po Garbusie ![]() Jak dotad garba nawet tego z 70 roku, nie widzialem na zoltych, ale moga byc takowe ![]() |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-05-25 23:57:07 jeszcze zapomnieliście dodać że żeby przekroczyć granice państwa to trzeba mieć zezwolenie konserwatora zabytków również chyba że z wejściem do uni coś się zmieniło w tej kwesti a osobiście uważam iż wystarczy że auto skończy 25lat (tak jak moje) i jest uprawnione do zniżki 50% w OC przynajmniej w PZU a ma się to ta że wyliczają OC z twoich zniżek i od końcowej normalnej kwoty płacisz 50% i nie trzeba się bawić w żadne zabytki i to w większości przypadków wystarcza bo w gruncie rzeczy o to chodzi.
Osobiście ostatnio za OC (silnik 1.5)z 30% zniżki zapłaciłem 580zł za rok i to już jest poprawa bo ostatnio płaciłem tyle za pół roku, nie wiem tylko jak jest w innych firmach ale dowiem się jutro jak będę płacił OC za drugie auto |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-05-27 01:46:54 dziś płaciłem OC za moje "nowe" Tipo i przy okazji pytałem o te zniżki i pani nic nie wspominała że w PZU mają znieść 50% ale niestety ta zniżka oferowana jest tylko przez PZU natomiast ubezpieczałem Tipo w Generali i zapłaciłem za rok z 50% zniżki 416zł natomiast przy zniżce 60% w tej firmie wychodzi to 375zł i jest to chyba i tak taniej niż w PZU ze zniżką dodatkową 50% za skończone 25 lat auta jedyny mankament trzeba zapłacić całą składkę jednorazowo nie rozkładają tego na raty jak w PZU |