MotoNews.pl

Zima :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zastanawiam sie co zrobić na zimę żeby się nie zabić i wszędzie dojechać oponki zimowe to chyba podstawa, ale słyszałem że do Poldków wrzucaja jakieś ciężar do bagażnika żeby dociążyć!
A jeśli chodzi o opony to mam pytanie, takie ciekawe zresztą mam 2 fele 13 z oponami zimowymi ale o rozmiarze 145/70 myślałem żeby je np do przodu założyć ale wydaje mi się że są zawąskie co wy na to? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i jestem ciekaw
a i co by tu jeszcze na zimę zrobić ?!

ja w duzym Fiacie wrzucalem pustaczek gipsowy /bo takich bylo pod dostatkiem/ i wtedy "jakos" jezdzil

Pisze "jakos" bo wiele bym dal za takiego fiata i takie problemy ale by byl Driffing grany!!!
Zima FWD nie smakuje juz tak dobrze jak za dawnych RWD czasow

ja wrzucam 16 kostek brukowych za oparcie tylnej kanapy co powoduje zmiane rozkladu mas oraz powiduje oszukanie kolektora ham. co w efekcie powoduje bardziej przewidywalne reakcje podszas hamowania
ja zawsze przed zimą sprawdzam geometrzie zawieszenia oraz hamulce
sprawdzam też układ chłodzenia wraz z ogrzewaniem
nie zapomniał bym też o wycieraczkach i ogrzewanej tylnej szybie
co jeszce
wykonał regulacje gaźnika jeżeli bedziesz go odpalal na benzynie sprawdził świece i przewody WN, styki w rozdzielaczu
przelaeciał wszystkie styki w lampach i sprawdził ładowanie oraz zobaczył czy akumulator jest sprawny

i najważniejsze to musisz zatankować i to "z górką" oleju do głowy bo jesli to twoja pierwsza zima polonezem to musisz zapamietać ze to konstukcja z lat 60 wiec błyskawiczne zmienia zdanie z podsterownej w nadsterowną

co do opon to 145 sa zdecydowanie za wąskie

a ja mysle jak tu nie rozwalic mojego nowego zderzaka zafundowalem sobie nowke z plusa(za 350pln)i nie wiem czy go przed zima montowac

a ja wam powiem tak " Idzie zima a mój poldek gumek nie ma;P " A co do obciążenia to pierwsze słysze o takim czymś

No jeśli chodzi o ten balast to podobno naprawde pomaga bo dociąża lekką dupke Poloneza

Zima idzie już odgarniałem ze sniegu swojego potwora, Zimowe laczki tego mu trzeba kurde mogłaby pogoda jeszcze sie wstrzymać ze śniegiem Dzisiaj co prawda świeci słońce i zimy nie widac ale nigdy nie wiadomo co zobacze jutro rano przed wyjsciem do pracy

NO a u mnie dziś śnieg rano było widać ale naszczęście już stopniał bo nie mam jeszcze zimowych kółek

A ja mam subwoofer jest duży i ciężki fajnie gra i dupcia też nie lata po drodze

ja mam 165....i nie mam zastrzerzeń! a co do obciązenia jest skuteczne ale w pewnych momentach pozbawia frajdy machania kierownicą w obie strony

Cytat:
2003-10-27 12:56:41, sc00by pisze:
ja mam 165....i nie mam zastrzerzeń! a co do obciązenia jest skuteczne ale w pewnych momentach pozbawia frajdy machania kierownicą w obie strony

czy ja wiem czy pozbywa frajdy ja poprostu czuje ze sie prowadzi pewnie w szybko pokonywanych zakretach z co do frajdy to ok 113 KM i 150 Nm momętu daje ją w maxymalnych ilościach

Ty masz subfofer a ja "miałem" TUBE ponieważ mi się spaliła a była ona niestety nie moja i teraz jak wróci znajomy to bede w plecy i znowu kasa w plecy Ludzie pomóżcie mi jak zarobić 500 zł !!!!

A mnie nigdy nie bylo satc na zimowki

Zawsze znalazlem 1000 innych wydatkow...

Teraz mam film...zeby na wiosne przyciemnic sobie szybki ...narazie musze jednak kupic akumulator

Stad tez moje pytanie...jakiej firmy akumulator polecacie??

Pzdr

Cytat:
Ty masz subfofer a ja "miałem" TUBE ponieważ mi się spaliła a była ona niestety nie moja i teraz jak wróci znajomy to bede w plecy i znowu kasa w plecy Ludzie pomóżcie mi jak zarobić 500 zł !!!!

Irekg... a nie taniej bedzie naprawic glosnik?? Wiem ze w 3miescie naprawiaja glosniki (50zl to kosztuje)... No chyba ze spaliles elektronike, a to byla Tuba aktywna...

Pzdr

Akumulator hmmm no to chyba są tylko 2 czy 3 firmy które mógłbym polecić, a mianowice: Centra, Bosch, Excite, aczkolwiek ja skłaniałbym się ku pierwszej dwójce u mnie taka Centra Plus 50Ah kosztuje 150 zł.

bolo ja dym sie nad BOSCHEM zastanowil,to nie sa dobre aku(szczegolnie te made in czechrepublik)exaaid lub centra wzglednie varta wczoraj zakupilem sobie komplecik,cztery gumki 165/13 WINTER S-POINT za 130 zeta sztuka z montazem,MY SIE ZIMY NIE BOIMY

ZA tube mam oddać 100 zł to tak nie za dużo ale za kompa 400

to kompa całego raczej nie spalileś... a tuba- szkoda jej!!!!!

Jeśli chodzi o dociążenie to stosowałem ten bajer już w Fiaciku a posłużyły mi do tego dwie płytki chodnikowe (takie cięższe) i nawet ćoś pomaga.Szczególnie przy ruszaniu! Ale bez tego też się da żyć!

da sie zyć i da sie wyzyć a na zime życze wszystkim pustych i szerokich dróg-idealnych do jazdy bokiem ;P