Wymiana klockow hamulcowych na Ferodo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc...
wlasnie jestem po wymianie klockow hamulcowych z fabrycznych na Ferodo i musze przyznac, ze roznica jest ogromna.
Sprawdzalem droge hamowania po wymianie i przed na rozgrzanych klockach z 60 km/h i 80 km/h i roznica wynosi okolo 2,5 metra!!! Wedlug mnie jest to bardzo duzo...
Poza tym nie zauwazylem zadnych bic na tarczy hamulcowej podczas gwaltownego hamowania z duzych predkosci (tarcze wentylowane + ABS).

wymienilem jeszcze pasek klimy - byl caly popekany...

Pozrawiam

Pieczara

Czółkiem !
A gdzie kupiłeś te klocki, bo jestem też zainteresowany wymianą na nowe ?

Jakie tarcze hamulcowe założyc i jakie klocki, aby cena była odpowiednia do skuteczności i w wytrzymałości. I jaka jest mniej więcej cena ...?

Pozdr.

Hello...

Klocki zamawialem przez internet w piatek a dostalem je za pobraniem pocztowym w poniedzialek - wiec bardzo szybko zalatwili sprawe.
Do espero nadaja sie 3 typy klockow Ferodo - u mnie (ABS) pasuja FDB 584A - najlepiej trzeba porownac swoje do ilustracji na stronie dystrybutora klockow.

Oto link do tej strony:
http://www.ferodo.getin.pl

placilem za nie po rabacie 20% 139 zl

w serwicie BLM w Dabrowie Gorniczej fabryczne kosztuja 220 zeta ops:

Sa naprawde niezle - polecam...
do tego jak ulal pasuja tarcze Brembo takze dostepne w ofercie tej firmy...

acha - koszty przesylki 9,5 zeta (paczka okolo 1,5 kg)

Pozrawiam wszystkich...

Pieczara

Ps
a oto typ FDB 584A pasujacy do mojego bolida:

Generalnie do Espero trzeba szukać klocków h-cowych z tzw. skrzydełkami zgodnie w/w rysunkiem.

Natomiast troszkę jestem zdziwiony owymi testami hamowania. Nowe klocki i od razu im "buta" to chyba za wcześnie na testy.
Aby służyły jak najdłużej rzecz oczywista.

Piotr

A czy ktoś używa(ł) klocków "Lucas" ? Jakie są opinie na ich temat ?

Ja mam Lukasy, zrobione 15kkm i są okey Ale tarcze wymagają wymiany i chciał bym założyć coś lepszego, wytrzymalszego , choć standart spisał się nieźle ( tarcze mają 110kkm). Za klocki Lukasa w FueVert Geant zapłaciłem 150 zeta (katalogowo pasowały, a jak się wziołem do roboty okazało się że zupełnie nie pasują!!!!), zwróciłem klocki , odzyskałem kasę i pojechałem do Carmana, a tam za 135 zł wymienili mi klocki w 15 minut też na Lukasa - z tego morał taki że nie opłacało się samemu brudzić, a przy okazji to nasmarowali co trzeba.

Ja mam klocki firmy Siffert a tarcze Raicam co sądzicie o takim zestawie? Zrobiłem jush na nim 8 tys. i nieźle się spisują ale chciałbym poznać Waszą opinię...

Cytat:
2002-11-21 20:39:01, mis_iek pisze:
Ja mam klocki firmy Siffert a tarcze Raicam co sądzicie o takim zestawie? Zrobiłem jush na nim 8 tys. i nieźle się spisują ale chciałbym poznać Waszą opinię...

Pierwsze słyszę...

ja też nie słyszałem

No to ładne "klocki" się porobiły ale ważne że działają jak należy..

Krzysiek klocki Ferodo i tarcze Brembo zwykłe, cene masz na necie, zestaw najlepszy z możłiwych przy rozsądnej cenie.
Nie namawiam Cię na nacinane bo są drogie i mają swoją specyfikę pracy - ale mnie odpowiadają przy moim stylu jazdy...

Maciek chciał powiedzieć że są głośne - ale zestawik jest dobry.....masz wrażenie że klocki się przyklejają do tarcz... (jechałem to wiem ) a mi tam moje seryjne hamulce wystarcza - przynajmniej nauczyłem się skutecznie hamować silnikiem