| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-05-30 18:41:14 po pierwsze:
jak sadzicie co moze byc powodem dosc sporego spadku obrotow biegu jalowego silnika typu fire po wlaczeniu swiatel mijania wycieraczek i dmuchawy? obroty ustawilem "na zime" na 1000{wiekszy pobor mocy w zimie}, po wlaczeniu swiatel i reszty obroty spadaja do okolo 600 silnik zaczyna wibrowac, przy ustawieniu "letnim" {800obr} jeszcze gorzej, po wylaczeniu swiatel wszystko wraca do normy, niespecjalnie mi to przeszkadza bo przy obrotach rzedu 1000 silnik nie gasnie tylko lekko wibruje po spadku na ok.600 ale chcialbym wiedziec co jest grane, fakt to malutki silniczek i spadek obrotow przy duzym poborze mocy jest normalny ale az tyle? druga sprawa: czy ktos spotkal sie z awaria pompy hamulcowej polegajacej na "pulsowaniu" tloczyska pompy po nacisnieciu odczuwalnego pod pedalem a co za tym idzie "pulsacyjnego" hamowania calego auta? objaw ten nie wystepuje ciagle, czasami przy mocniejszym heblowaniu wszystko jest plynnie, a przy lzejszym hamowaniu pedal pulsuje.... czy to moze np: jedna sekcja przepuszczac? jesli to pompa szwankuje to ja poprostu wymienie w trakcie zakladania tarcz z tylu.... |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2004-05-30 18:43:56 Gaźnik.
Nierówno zużyte tarcze/bębny i ew. zacinające się zaciski lub ich prowadniki. |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-05-30 18:46:38 ad2. a to nie jest w końcu kwestia zbyt dużego otworu "centrującego" w bębnie? |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-05-30 18:48:06 Krzem skup sie na pompie i alternatorze bardziej a nie na tarczach |
mufaz Cifilis IV,V,seat 850 POznań,Munchen | 2004-05-30 19:02:48 Moze masz ABS. |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2004-05-30 19:06:24 ad 1 miałem - wina styków, przeczyścilem przestalo, ale w monencie załączenia sie wentylatora obroty spadaja tak że silnik zaczyna wibrować.
ad 2 tez miałem była to wina tarcz. |
Mruk F&F Sympatyk ![]() Bielawa | 2004-05-30 19:07:28 Zostaw pompę w spokoju bo tylko stracisz czas, natomiast alternator raczej nie będzie uszkodzony. |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2004-05-30 21:42:04 co do hamulcow to mysle ze bedzie najlepiej jak zapomnisz o pompie to niemozliwe zeby ona byla powodem jkiego kolwiek pulsowania moze to byc wina krzywych(nieosiowo ustawionych) bebnow/tarcz mialem tez taki przypadek-krzywa polos.
co do prądu to mysle ze Krzemowy ma racje sprobuj wyregulowac wolne obroty od nowa byc moze masz ustawione je na "ubogo" i wtedy silnik jest bardzo wrazliwy na chocby delikatne obciazenia pozdrawiam |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-05-30 22:35:45 może łożyska w alterku nie chodzą zbyt lekko?? i stawia duży opór
----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2004-05-30 22:50:08 ad 1:
Spadek obrotow wynika z bardzo duzego poboru pradu przez urzadzneia elektryczne ktora wlaczasz. Jesli same urzadzenia sa sprawne, to pozostaja jeszcze same przewody, na ktorych nastepuje gwaltowny spadek napiecia. proponuje zatem sprawdzenie (i ew. wymiana co tez zalecam) przewodow na grubsze oraz wszystkich kostek. Przetestuj to tak, ze wlaczaj kazde urzadzneie po kolei i obserwuj w ktorym moemncie nastapil gwaltowny spadek obrotow. Sprobuj pozniej zastapic orginalna elektryke innymi przewodami (nowyymi) i zobacz czy objaw w dalszym ciagu wysteopuje. Mysle, ze nei bedzie, co jednoancznie pozwoli stwierdzic zly stan techniczny wiazki elektrycznej. ad 2: krzywa tarcza hamulcowa, ktora mogla sie zwichrowac pod wplywem wjechania w kaluze po dlugim hamowaniu (i nagrzaniu tarczy). Mozesz sprawdzic to doswiadcalnie zamazujac cala tarcze biala kreda. Zakrec tarcza i zobacz w ktorym miejscu kreda zostala wytarta przez klocek. Jesli wymaga to delikatnego wcisniecia hamulca, nich druga osoab siedzi w srodku i delikatnie hamuje. Bedziesz mial wtedy pelen obraz sytuacji. |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2004-05-31 12:04:29 Pogardzany przez wszystkich(prawie) 126 BIS miał przy gaźniku taki fajny siłowniczek, który miał za zadanie podwyższać obroty w razie ich spadku z powodu włączenia się np. wentylatora chłodnicy. Nie wiem jaki masz gaźnik, może też tam tkwi takie coś tyle że źle działa? I posłuchaj Mruka, bo dobrze pisze! Zalecam podręcznik do fizyki z 7 i 8 klasy podstawówki |