| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-06-21 07:34:46 Nie jestem eksperet ani znawca, ale pierwsza |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-06-21 09:04:52
To raczej nie mozliwe, zeby byla to pierwsza wymiana. Pewnie byla trzecia, albo czwarta... Kupujac w komisie nigdy sie nie dowie jaki jest rawdziwy przebieg. Wazne, zeby dobrze jezdzil... |
sylveriush Suzuki Baleno Kombi Oświęcim | 2004-06-21 09:30:06 Panowie, dalej dzięki za rady i .......chce więcej |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-06-21 12:37:40 Jak nie masz papierow ze koles wymeinial pasek to lepiej sam gow wymien bo 16 zaworkow kosztuje Pozdr Jadzwin |
Tomek2 corsa b żernica | 2004-06-21 12:46:02 gratuluje zakupu, ja gdy kupiłem esperaka miał przegieg ponad 60 tys z książką ale mimo tego pasek wymieniłem odrazu razem z napinaczem itd, wymieniłem tez klocki założyłem jakąś zwykłą tandete za 100 zł i narazie mam na nich zrobione 40 tys - są ok.
I taka mała porada, nie dopuszczaj stanu zerowego w baku bo spalisz pompę paliwa a to kosztuje ok 300 zł więc nie warto. Pozdrawiam i życze szerokiej drogi. |
sylveriush Suzuki Baleno Kombi Oświęcim | 2004-06-21 12:51:32 Drodzy Klubowicze, przed chwila wróciłem ze Stacji Kontroli Pojazdów, gdzie skontrolowałem sobie stan techniczny autka i wyszło ze wszystko jest ok!!! mam tylko rozbieżność na przodzie (diagnosta mowil ze powinno byc chyba 0.3 a jest 0.11 czy cuś). roznica miedzy amorkami(lewy do prawego)to 3 % i gosc mowi ze super. Instalka szczelna(LANDI).coz,wymienic olej(acha i co jeszcze sie wymienia oprocz oleju?????), klocki i reszte i.....gazu |
marcin2 gdynia | 2004-06-21 12:56:18 olej,płyn hamulcowy i płyn chłodniczy-nic więcej wymienić w kwestii płynów nie można
co do ciśnienia-na drzwiach kierowcy jest naklejka z zalecanym ciśnieniem opon (pusty/załadowany) |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-06-21 12:58:24 sylveriush...olej to podstawa, wymien na Mobil (taki jaki miales) albo na inny ale o tych samych parametrach ( 10W40 czy co tam masz ), ja bym rowniez wymienil jednak pasek rozrzadu, roznie to bywa z komisami i przebiegami a co sam zrobisz to bedziesz pewny - i to jest w sumie podstawa bo jezeli klocki sa to nie ma po co ich wymieniac czy innych elementow, sprawdz wszystkie płyny, akumulator ( poziom elektrolitu )
szerokiej drogi i zadowolenia z samochodu zycze |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-06-21 12:58:34 Na drzwiach jest tabliczka (ciśnienia) Klocki Textar, Remsa. Tarcze Jurid. |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-06-21 20:16:06 Mam taką radę, skoro auto ma instalację gazową, to pewnie na benzynie będziesz tylko odpalać wóz, ale zadbaj o to, żeby w baku ZAWSZE było minimum 15 litrów paliwa. Bo jak nie, to spalisz pompę paliwa i będziesz miał niepotrzebne wydatki.
Pozdr., Wrolo |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-06-21 22:26:16
A dlaczego 15 ltr...? Ja nigdy nie dopuszczam, zeby zapaliła mi się kontrolka paliwa, ale żebym miał zawsze w baku 15 litrów, to nie powiem. Co do wymian - rozrząd (!), pompa, olej (!), płyn chłodniczy (!), filtry (jak brudne, chociaż kosztują niedużo, więc nie ma co oszczędzać), jak masz lpg, to można i świece założyć nowe (polecam ngk lub denso) i chyba tyle... Klocki, okładziny, tarcze, przewody WN - to trzeba kontrolować i wymieniać w miarę potrzeby. Aha - może i warto wymienić szczęki tylne bez względu na stan. Było już kilka przypadków w odklejenia się okładzin, co skutkuje w najlepszym wypadku zablokowaniem koła (byle przy małej prędkości). Pozdr. P. P.S. Z tym rozrządem, to rzeczywiście dziwne. 90 tysi to raczej 16V nie zrobi na jednym rozrządzie, a sprzedający nie chce wywalać niepotrzebnie pieniędzy... Więc po co ta wymiana 30 tysięcy wcześniej...? |
piotr-ek | 2004-06-22 07:08:52 15 litrów. Ja zwykle wyjeżdżam bak tak, że zostaje 5-8 litrów. Raz nawet wyjeździłem tak, że auto stanęło i przestało jechać. Pompa na szczęście przeżyła (nie molestowałem jej bez benzyny zbytnio). |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-06-22 08:11:14 Benzyny ma być tyle, żeby pompy nie spalić. Lepiej jak jest więcej, szczególnie jak jeździ się w nerównym terenie. Bak jest długi a niewielka ilość paliwa rozlewa się po całej powierzchni. Ja stałem raz w korku w tunelu na wyjeździe i pompę szlag trafił, bo paliwo spłynęło na tył zbiornika aż pompa dostała zadyszki, bo jest z przodu (baku).
Pozdr., Wrolo |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-22 09:38:35 NIe no bez przesady!
A jak ktos nie ma lpg to tez musi miec 15 litrow co najmniej? Ja jeżdże czesto "na oparach" i raczej nie sądzę żeby od tego pompa ucierpiała. |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-06-22 09:59:57
hah...jasne ze nie tylko od tego, ale to jest główna przyczyna siadania pompy paliwa (benzyna ja chłodzi), nie masz benzyny wiec jest spore prawdopodobienstwo ze spali sie pompa-wczesniej czy pozniej, moze wcale ale lepiej dmuchac na zimne a te 15 litrow to chyba taka....magiczna granica gdzie pompa jest zanurzona w benzynie (jezeli sie myle to mnie poprawcie) |