[OGÓLNE] Patent na zwężony dolot przy zasilaniu gazem LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W związku z mnóstwem zapytań odnośnie "patentu" na dopasowanie dolotu przy użytkowaniu LPG opiszę go jednak publicznie

Otóż, jak wiadomo AFR (Air to Fuel Rate) dla benzyny i LPG jest różna, przy zakładaniu instalacji gazowej "monterzy" przysłaniają dolot, a czasem sytuują go odwrotnie do kierunku jazdy. Poprawia to teoretycznie warunki pracy silnika na LPG, ale... prowadzi do pogorszenia ich przy zasilaniu benzyną. Problem naturalnie nie dotyczy instalacji z wtryskiem gazu, tylko systemów reduktor-mikser.

Ad rem jednak. Otóż wystarczyła uważna lektura bardzo mądrej ksiązki i ... sami zobaczcie

To naprawdę działa, a jest do wykonania własny sumptem. Siłownik mozna zrobić z takiego od centralnego zamka.

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-12-12 01:13:14 ]
[ powód edycji: Dostosowanie tematu do nowego regulaminu ]

no no

Nio, ja tylko powiem (dla posiadaczy knigi), ze jest to na 37 stronie.

Swoja droga, czy nie wystarczy sama kompensacja?

Cytat:
2004-06-03 18:04:03, toradek pisze:
...Swoja droga, czy nie wystarczy sama kompensacja?

A nawiazując do kompensacji, to w warsztacie gazowym założyli mi cos takiego, bo nie mogli wolnych obrotów ustawic. Wolne obroty juz sa.Niestety jak chce ruszyc, to nie ma siły.Dopiero jak go troszke depne na jalowym, to zaczyna jechac. Bujam sie z tym od trzech miesiecy,Ci mechanicy nie wiedza o co chodzi.Może Ktoś z Was maił podobny problem?

A co to za mądra książka?? Może bym się na nią połąsił, skoro ona taka mądra ??

Książka nazywa się Układy Zasilania Gazem Propan Butan. Majerczyk i Taubert.

a ten "silownik" to czy ja reka??????????

Wilku taka???

Przemku dokładnie taka

Sam kombinowałem żeby zrobić dwa punkty zasysania powietrza przełączane automatycznie w zależności czy jadę na gazie czy na benzynie, albo chociaż coś w rodzaju przepustnicy na dolocie która regulowała by podciśnienie. A wy mówicie ze to wszystko jest dokładnie opisane?. Ma ktoś może tą część w jakiejś elektronicznej formie?
Jak nie to chociaż podajcie cenę tej książki.

cena ksiazki w ksiegarniach netowych waha sie w okolicach 40zl + wysylka

he he he co najsmieszniejsze wlasnie do 38 strony mam wydrukowana ta ksiazke ale dopiero dzis zaczolem ja przegladac

Wydrukowałeś powiadasz.... a z czego, bądź skąd.....priv proszę