Elektromagnes do klapy bagażnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, padł mi ten elektromagnes juz z pol roku temu, i wkoncu postanowilem kupic nowy bo mam dosyc wsadzania kluczyka, tylko teraz sie zastanwiam czy to napewno ten elektromagnes - wymontowalem go i połaczylem na krotko i nic -czyli niby spalony, ale próbowalem miernikime zmierzyc napiecie na zasilaniu tego alektromagnesu podczas wciskania przycisku w drzwiach kierowcy no i nic... pytanie: czy mam cos jeszcze zwalonego czy tam jest taki krótki impuls ze miernik tego nie pokazuje? jak powinien sie zachowywac ten lektromagnes jak podlaczam go na krótko? chodzic w "kółko" wlaczac sie i wylaczac? miał ktos z tym problem???

pozdrawiam
golob

1. gdy wciśniesz przycisk otwierania klapy napiecie bedzie na przewodach tak długo, jak długo guzik będzie wciśnięty.
2. podpięcie elektromagnesu na krótko zpowoduje jego zadziałanie jak wyżej. tylko uważaj, bo ma to ustrojstwo zaskakująco dużą siłe!

Aha wielkie dzięki, zatem skoro na krótko elektromagnes nie działa jest spalony ... to dobrze wiedziec (wiem ze napewno musze go kupic), tylko sie tak zastanawiam bo jak niemoge zmierzyć zadnego napiecia na kabelkach podlaczanych do elektromagnesu podczas wciskania przycisku w drzwiach kierowcy (niezależnie czy go wciskam stale czy wciskam i puszczam) wiec moze jeszcze cos z przewodami mam.... albo jakie bezpieczniki?? pod co ten wlacznik moze być podlączony? jakie bezpieczniki sprawdzic?

sprawdź schemat! tam nie ma żadnego przekaźnika, więc albo bezpiecznik (choć wtedy nie działałoby ci cos jeszcze więc wątpię) albo kabelek gdzieś złamany!
z drugiej strony to podejrzane ze nie działa ani siłownik, ani nie ma napięcia na stykach. Sprawdź to dokładnie, bo wątpię żeby przestały działać obie rzeczy na raz...
Choć może siłownik zrobił zwarcie i spowodował wywalenie bezpiecznika?

No wlasnie tak moze być ze elektromagnes zrobil jakies zwarcie, poszukam na schemacie tego.

Bezpiecznik odpada bo ten wlacznik jest podlaczony pod bezpiecznik centralnego zama i klaksonu... a te działaja dobrze...

Miałem cos podobnego: wymontowałem, podłaczyłem BEZPOSREDNIO pod akumulator i zdziwko - DZIAŁA. Okazało sie że to był brak masy. Dałem dodtkowy kabelek i po sprawie.

Elektromagnes na 99% mam spalony ale jeszcze dzis posprawdzam wszystkie złaczki które prowadza do tego kabla, bo chyba gdzies nie łączy i dlatego niema napięcia na przewodzie zasilającym (masa napewno jest).

pzdr

OK problem juz rozwiazany, wszytsko działa - oczywiscie styki były w kostkach zaśniedziałe i "słaba" masa była...

pozdrawiam

Cytat:
OK problem juz rozwiazany, wszytsko działa - oczywiscie styki były w kostkach zaśniedziałe i "słaba" masa była...

A dokładnie w którym miejscu? Jaką kostkę masz na myśli?

Cytat:

A dokładnie w którym miejscu? Jaką kostkę masz na myśli?

Z lewej strony bagażnika, trzeba zdjąć ten cały plastikowy boczek i wtedy widać kostki którymi ida kable z przodu do tyłu, z jednej z tycdh kostek ida przewody do klapy bagażnika - czyli do świateł które są na klapie bagażnika oraz na ten właśnie włącznik elektromagnetyczny, dobrze jest tam rozłączyć przeczyścić styki, tam to sie często dzieje kiedyś miałem problem z przeciwmgielnymi tylnymi światłami - tak samo było - styki cos nie łączyły.
Druga sprawa to masa na tym włączniku idze bezpośrednio z klapy przez 2 śróby z którymi jest podłączona, tez mozna rozkrecic zdrapać troche farby zeby dobrze łączyło - lub najleipej poprowadzić osobny kabelek z masa i wtedy koniec problemu na wieki.

pzdr
Bartek

Wielkie dzięki.
Przyjdzie długi weekend to zabiorę się za ten rygiel