Przerejestrowanie auta- przeglą i OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jak w temacie. Ubezpieczenie auta OC na poprzedniego własciciela kończy się w lipcu, a przegląd jest do 11 czerwca. Plan jest taki, że po przerejestrowaniu auta, rozbiorę go na czynniki pierwsze i wezmę się do odbudowy. I tu moje pytanie, czy " panienka z okienka" zarząda abym zrobił przegląd i wtedy wyda dowód, czy też wpisze mi datę następnego bad, tech??? Czy po przerejestrowaniu auta będę musiał opłacić OC (teoretycznie pewnietak) jeżeli auto będzie rozebrane w warsztacie? Nie uśmiecha mi się płacić OC tylko poto, aby móc przecholować/przewieźć auto na lawecie dosłownie 600m.
Proszę o pomoc!!!

Oc do konca jest twoje od poprzedniego wlasciciela a przeglad wpisze ci do 11 czerwca co jom to interesuje kiedy sie konczy wazne ze jeszcze aktułalny tym predzej udaj sie po nowy bo jak sie skonczy a ty nie przerejstrujesz to moze ci wcisnac prubne rej.

czy sie stoi czy sie lezy OC kazdej furze sie nalezy

nawet jak ci fura w garazy stoi w proszku to i tak musisz za nia opłacac OC. ja nie płacilem przez 2 mies to mi jeszcze odsteki do..ali.
od kupna samochodu jesli masz miesiac na przerejstrowanie(opłacenie OC) oczywiscie o ile poprzednie w tym czasie nie wygasa.

Moje autko stało bez OC z 4 miechy i nic 2 tygodnie temu poszedłem zapłacic.I zero reakcji-czekałem na odsetki,jakos zjebke ze tak długo nie było płacone i nic!!Tylko sie babka spytała grzecznie dlaczego tak długo-powiedziałem ze był remont-i po co mam płacic za cos co i tak stoi.Z przegladem jeszcze lepiej było ko listopada 2003,i tez zero problemu z przegladem-podjechałem wbił nowy i juz.Sytuacje miałem podobna jak ty!!1kupiłem auto w pazdzierniku(przeglad był do listopada,a OO do stycznia!!!)Najlepiej ja auto jest z twojego miasta,i w dodatku ma białe blaty!!!
Idziesz jak najszybciej do urzedu skarbowego z umowa!!opłacasz podatek od wzbogacenia!!i szybko do urzedu komunikacji z blatami i z papierami!!!!przerejestrowujesz na siebie!!!!dostaniesz tzw"miekki dowód"na nim jest wbita data przegladu-i ja w tym momencie zaczałem remont!!!!!I zero problemu-zadnych odsetek nie był,kar

podepne sie pod temat z takim pytaniem.
chce nabyc auto z czarnymi blachami, nie jeźdźiło pół roku nie ma przeglądu i OC aktualnego.

umówiłem sie z obecnym właścicielm ze przeglad zdobędzie.
Znajomy (inny) mówił mi ze jeśli uda mi sie w dniu zakupu zarejestrować auto i ubezpieczyć to nic mi nie grozi.
Czy to jest wykonalne? co mi grozi jesli kupie auto i dopiero za miesiac je ubezpiecze?

Przerabiałem to niedawno tez bylo na czarnych a wiec jesli załatwi przeglad a chcesz nim jechac do domu to musisz wykupi oc bo jak cie złapia panowie bez oc to podbno 5000zł kary moge si e mylic tak tylko słyszałem.
A wiec jak chcesz nim jechac do domu to idzesz do Pzu tam gdzie stoi auto i wykupujesz Pzu na Umowe tzn juz na ciebi epotem tylko przy przerejstowaniu udajesz sie do pzu z nowym dowodem i ci podpina kartke ze zmian nr rej. jesli nie bedziesz mial przegladu nie wykupisz oc no chyba ze wykupisz restracje próbne chyba wszystko

Cytat:
2004-06-01 00:16:37, Hudy05 pisze:
Przerabiałem to niedawno tez bylo na czarnych a wiec jesli załatwi przeglad a chcesz nim jechac do domu to musisz wykupi oc bo jak cie złapia panowie bez oc to podbno 5000zł kary moge si e mylic tak tylko słyszałem.
A wiec jak chcesz nim jechac do domu to idzesz do Pzu tam gdzie stoi auto i wykupujesz Pzu na Umowe tzn juz na ciebi epotem tylko przy przerejstowaniu udajesz sie do pzu z nowym dowodem i ci podpina kartke ze zmian nr rej. jesli nie bedziesz mial przegladu nie wykupisz oc no chyba ze wykupisz restracje próbne chyba wszystko

nie zalezy mi na podjechaniu autem tuz po kupnie do domu, z reszta mam niedaleko z miejsca gdzie auto stoi do domu.
widze ze bedzie troche ceregieli. najgorsze jest to ze ubezpieczenie i rejestracja bedą drozsze niz samo auto
najbardziej boli mnie kupno nowych białych blach:|
rozumiem że ubezpiczam auto na umowe, i dopiero po zdobyciu dowodu rejestracyjnego i nowych blach( ) ponownie ide do ubezpieczalni w celu zmiany numerów na polisie.
dlaczego nie moge najpierw zarejestrowac auta a potem go ubezpieczyc? i co z karami jesli nie dokonam tego w ciagu jednego dnia?
dawno sie w to nie babrałem:|
dziekuje za odpwiedzi i pozdrawiam

PUTIN.. jest tak:

jeśłi auto stało pół roku(może stać sobie tylko miesiąc) bez wykupionego oc i ty je kupisz to spada na ciebie obowiązek wykupu oc- to jest jasne.. ale...
jeśłi poprzedni włąściciel przed końcem obowiazywania OC, nie wymówił, a dokładniej - nie poinformował firmy w której miał OC że rezygnuje z ich usług i nie zamierza przedłużać umowy, to w momencie ponownego opłacania OC będzie musiał opłacic je w tej samej firmie( bo z niej nie zrezygnował) i zapłacić jakąś tam karę za zwłoke w opłacie OC.
czyli jeśli to ty kupiłes auto to ta kara za zwłokę automatycznie przechodzi na ciebie i oczywiście musisz auto opłacić w firmie w której było ubezpieczone wcześniej..

nawet jeśli pójdziesz do tej firmy i zrezygnujesz z ich usłóg to i tak bedziesz musiał opłacic za ten czas zwłoki- tego nie ominiesz.

je jestem z moim nowym fiatem w lepszej sytuacji bo włąsciciel byl kumaty i wymówił/zrezygował z dalszego opłacania OC w danej firmie. dlatego ja pojade sobie do jakiejs czarodziejskiej firmy np. TRYG i z 40% zniżki mojej mamy (ja jako współwłaściciel) zapłacę za silnik o pojemności 1500cc - 436zł na rok a właściwie to nic nie zapłacę-jedynie opłatę manipulacyjną za przepisanie OC z mojego pierwszego fiata na obecnego
a tamtego sprzedam bez OC w końcu po co komus moje OC? i tak musi wykupić nowe .

aha , a jeśli naprawde potrzebujesz np. do transportu to możesz wykupić w każdej firmie OC tymczasowe np. na dwa dni aby auto bezpiecznie przewieźć.