Bezpieczeństwo gazu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy gaz jest bezpieczny czy moze wybuchnac??jakie sa zniszczenia po wybuchu??

P.S.nie zakladam oczywiscie do bm-ek

Cytat:
Czy gaz jest bezpieczny czy moze wybuchnac??

Może wybuchnąć, co znaczy, że jest niebezpieczny.
Podobnie jak benzyna, która może się zapalić, a jej opary też mogą wybuchnąć.
Poza tym, jest dużo innych niebezpiecznych substancji:
wybuchowych, trujących, parzących, śmierdzących, łatwopalnych itp
Wniosek: nie ma się czego bać.

Cytat:
jakie sa zniszczenia po wybuchu??

Zajebiste

hmmm po wybuchu samochodu z instalacją LPG zostaje tylko metal z samochodu. Spalony zostaje caly plastyk i guma.

ale gaz jest bardziej niebezpieczny niz paliwo, mnie sie tak wydaje nio ale zla zaistalowana LPG powoduje wybuch nie wiem jak paliwo ale jak ktos podpli samochod ktory jezdzi na paliwie też wybuchnie!

Może też w przypadku niektórych instalacji i niesprzyjających okoliczności dojść do wybuchu gazu w kolektorze dolotowym, co kończy się zniszczeniem puszki z filtrem powietrza i/lub kolektora dolotowego (szczególnie gdy jest on wykonany z plastiku, a nie metalu).

[ wiadomość edytowana przez: zenolop dnia 2004-06-02 22:00:40 ]

Cytat:
2004-06-02 21:03:02, kUpEk pisze:
Czy gaz jest bezpieczny

Jest.

Cytat:
czy moze wybuchnac??

Może.

Cytat:
jakie sa zniszczenia po wybuchu??

Zależy co wybuchnie i w czym.

Cytat:
P.S.nie zakladam oczywiscie do bm-ek

Benzyna jest bardziej niebezpieczna i łatwiej doprowadzić za jej pomocą do wybuchu niż LPG.

Pozdrawiam
Tony

-----------------
Może i stary, ale za to brzydki.

Moj tata jezdzi na gazie od 1994 roku z przerwa 1997 do 2000. I nigdy nie mial zadnych przygod. Raz na granicy w terespolu celnik ruski walil mlotkiem w butle bo myslal ze tam spirytus jest i nie wybuchlo wiec gaz chyba bezpieczny...

Osobiście widziałem jak spalił się pasat z instalacją. Z samochodu nic nie zostało a gaz nie wybuchł. A podobno połowa zbiornika jeszcze była. Butla w kole ale... to chyba o czymś świadczy...
Poza tym gdyby to było niebezpieczne to nikt nie dopuścił by do ruchu aż tylu jeżdżących bomb.
Ze wszystkimi zabezpieczeniami instalacja gazowa jest na 100% bezpieczniejsza od benzyny.

Na bezpieczeństwem instalacji gazowej myślały naprawdę teższe głowy niż nasze.

Zgodzę się z przedmówcą, że instalacja LPG założona przez fachowca jest bezpieczniejsza niż paliwowa. A to z prostego powodu. LPG musi być 100% szczelne i nie może to się zmienić w trakcie exploatacji. Pomijam ewentualności jakiś experymentów itp. Przy benzynie (czy też ON) może się np. zsinać któryś przwód, można także przedziuracić bak na wybojach... Z tego co wiem, niebezpiecznych opcji jest znacznie wiecej niż przy LPG. Moje zdanie? Śmiało montować...

Butla gazowa jest wielokrotnie mocniejsza od baku. Widziałem Poldki ze skasowanym tyłem i zbiornikiem paliwa w kawałkach a butlę z gazem miały całą. W razie pożaru butla nie wybucha nawet jesli jest pełna. Po przekroczeniu krytycznego ciśnienia zawór bezpieczeństwa zaczyna wypuszczać gaz. Wychodzący gaz pali sie równym płomieniem aż wypali się cały i nie ma wybuchu. Widziałem to na filmie dokumentalnym.

Cytat:
2004-06-02 23:16:54, Grzech pisze:
Wychodzący gaz pali sie równym płomieniem aż wypali się cały i nie ma wybuchu.

Pracuję w firmie, która m. in. zajmuje się montażem i budową stacji autogazu. Jak fachowiec z branży spawa uszkodzoną rurę, w której znajduje się gaz pod ciśnieniem i przez nieszczelność się wydostaje ?? Podpala wylatujący strumień gazu. Gaz spalając się, nie wybuchnie. Opary benzyny mogą jak najbardziej.

Pozdro 600
Tony

-----------------

gaz np w butlach do kuchanek gazowych (11kg) jest w stanie wybuchnąć ale tylko w jednym przypadku. normalnie jezeli odkrecimy gaz i podpalimy, bedzie sie spalał rownomiernym płomieniem, ale jezeli dopuscimy zeby ten plomien zostal zassany do wnetrza butli to bum

Cytat:
2004-06-03 00:46:59, SPAjK pisze:
gaz np w butlach do kuchanek gazowych (11kg) jest w stanie wybuchnąć ale tylko w jednym przypadku. normalnie jezeli odkrecimy gaz i podpalimy, bedzie sie spalał rownomiernym płomieniem, ale jezeli dopuscimy zeby ten plomien zostal zassany do wnetrza butli to bum

Szafa gra. Opisz jak zrobić by zassało płomień do wnętrza butli, jesli ciśnienie na zewnątrz butli jest mniejsze niż wewnątrz i przy rozszczelnieniu takowej ciśnienie wywala na zewnątrz wszystko aż do momentu gdy cisnienia wyrównaja się.

Pozdro 600
Tony

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: tony dnia 2004-06-03 00:55:46 ]

Cytat:
2004-06-03 00:54:32, Tony pisze:
Cytat:
2004-06-03 00:46:59, SPAjK pisze:

Szafa gra. Opisz jak zrobić by zassało płomień do wnętrza butli, jesli ciśnienie na zewnątrz butli jest mniejsze niż wewnątrz i przy rozszczelnieniu takowej ciśnienie wywala na zewnątrz wszystko aż do momentu gdy cisnienia wyrównaja się.

Pozdro 600
Tony

[ wiadomość edytowana przez: tony dnia 2004-06-03 00:55:46 ]

nie kochany, jak ploie gaz plomieniem z butli to cisnienie jest wieksze w butli, ale kiedy cisnienia wyrownaja sie to plomien nie gasnie, tylko nadal wypala gaz ktorego cisnienie maleje i plomien jest zassysany do wewnatrz

Nigdy nie widzieliście jak palnik acetylenowy zasysa gaz do wewnątrz ?
Ja widziałem już tylko skutki ....
Teraz mamy takie bezpieczniki anty ....

Kiedyś widziałem gdzieś w TV film dokumentalny, jak jakiś koleś strzelił z pistoletu w napełnioną gazem LPG butlę samochodową. Skutek? Dziura się w prawdzie zrobiła ale od razu się zalepiła....gazem, który jak się rozprężał to zamarzł. Wiadomo, jak to się kończy jeśli strzeli się w zbiornik paliwa z benzyną w środku. BUM i tyle

behhehe przypomnialo mi sie co opowiadala kobietka jak zakladalem gaz. przyszedl do niej kiedys jeden koles zalozyc gaz i zapytal sie czy butla wytrzymuje strzaly z pistoletu. kobitka potraktowala to jako zart i powiedziala oczywiscie. gaz kolesiowi zalozyli a dwa tyg pozniej przyszla policja dowiadywac sie kto mu zalozyl gaz bo jego samochod zostal ostrzelany w poscigu

mysle, ze gaz rzeczywiscie moze byc niebezpieczny. raz mialem przypadek w renowce, ze jak sie spierdzialem to natychmiast musialem sie zatrzymac i wyjsc z samochodu. na szczescie droga nie byla ruchliwa, bo innaczej ktos by we mnie wjechal.

No to teraz zabezpieczyłeś autko przed kradzieżą .... i zakonserwowałeś na zimę ..

Cytat:
2004-06-03 09:44:41, PGN pisze:
mysle, ze gaz rzeczywiscie moze byc niebezpieczny. raz mialem przypadek w renowce, ze jak sie spierdzialem to natychmiast musialem sie zatrzymac i wyjsc z samochodu. na szczescie droga nie byla ruchliwa, bo innaczej ktos by we mnie wjechal.