OT - NiCd czy NiMH

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam starego laptopa z bateriami NiCd. Niestety są padnięte i muszę wymienić akku. Wszystkie jakie widziałem to NiMH i mam teraz dylemat. Czy mogę je bezkarnie wsadzić do laptopa, czy mam spodziewać się kłopotów ? Nie wiem jak ładowarka je potraktuje.

Ja mam z kolei zegarek CASIO, z książką numerów telefonów. Od paru dni zegarek piszczy bez ustawienia alarmu, zdarza się to zawsze w dziewiątej sekundzie jakiejś minuty i trwa 10 sekund. Czy może to być skutkiem wyładowania baterii ?

Cytat:
Nie wiem jak ładowarka je potraktuje

No z ładowarką może być różnie.

Cytat:
2004-06-09 22:14:08, leon pisze:
Mam starego laptopa z bateriami NiCd. Niestety są padnięte i muszę wymienić akku. Wszystkie jakie widziałem to NiMH i mam teraz dylemat. Czy mogę je bezkarnie wsadzić do laptopa, czy mam spodziewać się kłopotów ? Nie wiem jak ładowarka je potraktuje.

z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze masz laptopa na akumlatorki typu paluszki? czy tak?

Cytat:
2004-06-09 22:37:27, robreg pisze:
z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze masz laptopa na akumlatorki typu paluszki? czy tak?

Chyba z 15 musiałoby ich być...

Cytat:
2004-06-09 22:37:27, robreg pisze:

Nie. Jest to 8 akku wielkosci R14.

Cytat:
2004-06-09 23:30:12, leon pisze:
Nie. Jest to 8 akku wielkosci R14.

A to mnie zagiąłeś... Nie przypuszczałem że taki uniwersalny typ jest możliwy w laptopie... Z reguły są chyba nietypowe bateryjki (i przez to drogie).

zazwyczaj w obudowie tych nietypowych baterii kryje sie po kilka jak najbardziej standardowych ogniw

Cytat:
2004-06-09 23:44:40, Lafaar pisze:
zazwyczaj w obudowie tych nietypowych baterii kryje sie po kilka jak najbardziej standardowych ogniw

hmm ja widziałem tylko nierozbieralne... ale raptem kilka laptopów widziałem w sumie.... No to dobrze że tak można podmieniać - chyba taniej wyjdzie, nie?

Cytat:
2004-06-09 23:48:23, Makaveli pisze:
hmm ja widziałem tylko nierozbieralne...

eeeee, wszystko mozna rozebrac

wydaje mi sie, ze nie bedzie wielkiej tragedii, jak aku NiMh naladujesz ladowarka do NiCd

Cytat:
2004-06-09 23:48:23, Makaveli pisze:
hmm ja widziałem tylko nierozbieralne... ale raptem kilka laptopów widziałem w sumie.... No to dobrze że tak można podmieniać - chyba taniej wyjdzie, nie?

Tja, można jak się dorwie NICd, a jak ich nie ma to co?

Cytat:
2004-06-09 23:50:29, Lafaar pisze:
eeeee, wszystko mozna rozebrac

wydaje mi sie, ze nie bedzie wielkiej tragedii, jak aku NiMh naladujesz ladowarka do NiCd

Tak, tylko jak to potem wygląda...

Ja bym tam ładował te NiMh i się nie patrzył....

Z tego co się dowiedziałem to do ładowarek NiMH można też wstawić NiCd, ale na odwrót nie zawsze. Ale co ja tem wiem.

A jaka to różnica, na ładowarce nie jest napisane że jest przeznaczona do NiCd, a tym bardziej NiMh. Ja używałem do telefonu z NiMh ładowarki od litowo - jonowej więc nie widze przeciwskazań, przynajmniej takie moje zdanie. Moim zdaniem powinieneś podjechać do jakiegoś porządnego sklepu elektronicznego w którym udzielą ci fachowej porady, a także kupisz o wiele tańsze baterie niż te co kupuje sie w sklepach z akcoseriami.

Cytat:
2004-06-09 23:44:40, Lafaar pisze:

...plus moduł sterujący ich ładowaniem temu wlasnie są one zapakowane w pudełeczko.

Cytat:
2004-06-10 00:27:07, Mebig pisze:
A jaka to różnica, na ładowarce nie jest napisane że jest przeznaczona do NiCd, a tym bardziej NiMh. Ja używałem do telefonu z NiMh ładowarki od litowo - jonowej więc nie widze przeciwskazań, przynajmniej takie moje zdanie. Moim zdaniem powinieneś podjechać do jakiegoś porządnego sklepu elektronicznego w którym udzielą ci fachowej porady, a także kupisz o wiele tańsze baterie niż te co kupuje sie w sklepach z akcoseriami.

W przypadku telefonu (zakładam że podłączyłeś ładowarkę do telefonu, a nie samą baterię do zewnętrznej ładowarki), to logika sterująca procesem ładowania znajduje się w telefonie a nie w kostce zasilającej - ta kostka to najzwyklejszy zasilacz impulsowy a nie żadna "ładowarka" (pod pojęciem ładowarki rozumiem urządzenie sterujące czasem trwania i parametrami elektrycznymi procesu ładowania) - przy odrobinie samozaparcia (czytaj zrobienia kabli do różnych telefonów) można mieć jeden zasilacz i karmić wszystkie nowe telefony z jednego źródełka. Dla przykładu - nowe nokie, siemensy, panasonic gd30/50/90 ładują się z napięcia 5...6V, stare nokie z 7,6V (o dziwo nowe nokie też wytrzymają taki zasilacz sprawdzane na N6310i ) a starsze niz GDx0 panasonic-e z 11,4V.

W przypadku ładowania pojedynczych ogniw sprawa ma się inaczej, bo zmieniając typ samego ogniwa nie zmieniamy układu kontroli naładowania ogniw. Ogniwa NiCd ładuje się prądem 10-godzinnym przez 14h do wartości 1,45V na ogniwie, zaś NiMH mają stosowane układy wykrywające specyficzne zachowanie się napięcia na ładowanym ogniwie.

Normalnie, jak akumlator w samochodzie się ładuje, im ma więcej energii tym ma większe napięcie na sobie. W ogniwach NiMH sygnałem do zaprzestania ładowania jest to, że napięcie zaczyna maleć zamiast rosnąć.

Od biedy da się ładować ogniwa NiMH w ładowarce NiCd nie dochodząc do napięcia zagrażającego przeładowaniu (ładować za każdym razem do np. 95% pojemności - osiągnięcie powyżej 100% naładowania nieodwracalnie w bardzo szybkim tempie niszczy ogniwo NiMH), natomiast nie pamiętam czy w drugą strone jest to bezpieczne - swego czasu Elektronika Praktyczna opisała wszystkie tajniki ogniw odnawialnych aż do ogniw litowo-polimerowych, więc można poszukać i sprawdzić.

Więc wracając do tematu można powiedzieć, że nie powinno się nic stać laptopowi po zmianie ogniw na nowsze, mogą tylko szybko przestać działać.

no koniec tego nudzenia....

Cytat:
2004-06-10 02:13:09, robreg pisze:

I o takie nudzenie mi chodziło.

Laptop kontroluje również temperature ogniw. Coś to zmienia?

Cytat:
2004-06-10 02:32:27, leon pisze:
Cytat:
2004-06-10 02:13:09, robreg pisze:

I o takie nudzenie mi chodziło.

Laptop kontroluje również temperature ogniw. Coś to zmienia?

jest to druga, alternatywna metoda przerwania procesu ładowania ogniw NiCd/NiMH/LiIon/LiPol - jak im za ciepło, nie wolno ich zaczynać ładować ani kontynuować ładowania (metoda określająca koniec ładowania dokładna jedynie w NiCd bodajże, na nowszych już zbyt mało dokładna by tylko jej wierzyć i stosuje się układy wykrywania ujemnej delty napięcia na ogniwach bo przeładowanie niszczy je (czyli ogniwa NiMH/LiIon/LiPol) w zastraszającym tempie)

BTW. Czy wiecie, że ogniwa LiIon mają tendencję do eksplodowania w przypadku uszkodzenia mechanicznego? (właśnie dlatego powstały ogniwa polimerowe, w których ta tendencja jest ograniczona) Nie ma to jak mieć bombowy telefon przy uchu...

Czyli nie zostaje mi nic innego jak szukać NiCd.