Sprzęgło ciężko chodzi - help pls

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
Niedawno kupiłem Espero i dzięki temu forum już jest lepiej (biegi wchodzą, dzięki). Ale co zrobić z ciężko chodzącym sprzęgłem? Na dodatek ma bardzo duży skok i trzeba dociskać do końca, bo czasem nie chce jakiś bieg wejść. A tutaj czytałem, że sprzęgło ma lekko chodzić .
Przeszukanie forum nie dało odpowiedzi. Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
Greg

A jaki masz przebieg?
Jeżeli znacznie powyżej 100 kkm to może cię czekać wymiana sprzęgła./koszt kompletnego sprzęgła tj. tarcza + docisk = ok.360-380 zł. + łapa 50-55zł. + robocizna 120-150zł./
Ciężka praca sprzęgła może być zwiazana z ukręcającą się łapą, lub zacierającym się łożyskiem dociskowym, ale nie jestem specjalistą i mogę się mylić.
W moim przypadku przed ukręceniem się łapy miałem b. podobne objawy jak te które opisujesz.
I też stało mi się to w niesiąc po zakupie auta. Przy okazji wymieniłem całe sprzęgło więc na dłuższy czas mam spokój z tej strony

wlasnie tak przy okazji to mnie tez nie ominela ta przygoda - we wrzesniu . Wtedy zrobilem wymiane lapy , tarcze i lozysko. I ostatnio zauwazylem ze mi sprzeglo cos skrzeczy jak na wsteczny wrzucam . CO to moze byc?? Czyzby znowu lapa