"zawiewki" - jakie? czy można samemu, ile kosztują?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam na myśli takie coś co się montuje na dzwiach przy szybach, żeby nie szumiało jak sa otwarte przy szybszej jeździe.
kiedys popularne bardzo w polonezach

czy to można samemu założyć tak, żeby nie spadlo, czy w warsztatcie, no i czy montowanie samodzielne takiego ustrojstwa nie grozi zerwaniem gwarancji???

może wiecie ile to moze kosztować i czy naprawde warto???

Owiewki spokojnie możesz założyć sama .Niewiem czy ktoś z tym jeździł do warsztatu Ich cena to kilkadziesiąt złotych . Przydają się w czasie deszczu jeśli chcesz mieć szybe uchylaną i niechcesz przy okazji moknąć. Spaść to raczej nie spadną ale np. ja musiałem je zdjąć ponieważ miałem problem z domykaniem szyb elektrycznych.
pozdrawiam...

[ wiadomość edytowana przez: stoned_crazy dnia 2004-03-16 12:04:04 ]

fajowsko - dzięki

No właśnie może być problem z elektrycznymi szybami.

Kiedyś patałachy w ASo Opla zkładali mi takie coś na może wyraźne życzenie - cena nie grała roli, chciałem je mieć. Nie dali rady !!!!

Szyby podczas zamykania dochodziły do owiewki i elektronika sterująca uznawała, że szyba coś przycięła = szyba nie doszła do pozycji końcowej. Ze względów bezpieczeństwa elektronika wydawała polecenie - otworzyć szybę. Przy otwieraniu szyba wyciągała owiewkę i ... kupa.

Mam nadzieję, że Toyota ma lepsze rozwiązania Ja sie zraziłęm i narazie nie myślę o takich owiewkach.

Kiedyś to robiła tylko firma Heko W-wawie - za Halą Banaha w strone Woli z tego co pamiętam.

Tel 659-43-48 tylko nie wiem czy nadal aktualny

Ale do mojej Corolki '96 3D nie mieli hamstwo (bo 5D tak)

Cytat:
2004-03-16 13:08:38, pankuba pisze:
Ale do mojej Corolki '96 3D nie mieli hamstwo (bo 5D tak)

Po wiem więcej - CHamstwo

A dokładniej:

Zakład Tworzyw Sztucznych i Wyrobów Różnych
HEKO
Marek Sikora - Dyrektor ds. technicznych
26-260 Czermno, ul. Osnowa 61
tel./fax. (044) 787 34 21
tel. (044) 787 34 76
e-mail: czermno@heko.com.pl

lub biuro handlowe:

02-366 Warszawa
ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. 11
Teren MPT
tel./fax. (022) 659 43 48
(022) 658 43 75
kom. 0601 573 957 Marek Sikora
e-mail: warszawa@heko.com.pl

szyby mam "na korbkę" więc nie powinno być problemu,
potrzebuję właśnie w długa drogę - w czerwcu do hiszpani jedziemy a nie mamy klimy, z kolei szybka jazda z otwartym oknem grozi ogłuchnięciem lub urwaniem głowy a palenie przy zammkniętych szybach - zaczadzeniem

Masz Yarisa z szybami na korbkę ???

Myślałem że tylko BMW potrafi sprzedawać 3-kę z korbkami.

No tak, owiewki są potrzebne, a przy szybach z korbkami nie ma problemu. Napisz co znalazłaś i za ile.

łojezu - ale mnie zdziwiło twoje zdziwienie że "na korbkę"

Ja też mam korbki w moim Yarku...
Ale mam za to klimę!

ja tez mam 3D i korbki ale mam na szczescie klime

Sorki, myśłałem że nie ma już Yarisów z korbkami. Taka wersja została chyba specjalnie down-grade'owana na polski rynek

No cóż, każdego dnia uczę się nowych żeczy, dlatego warto żyć

Cytat:
2004-03-16 14:55:02, jackal pisze:
Sorki, myśłałem że nie ma już Yarisów z korbkami. Taka wersja została chyba specjalnie down-grade'owana na polski rynek

No cóż, każdego dnia uczę się nowych żeczy, dlatego warto żyć

Tak na Polske jest down grade... a na Czechy jest jeszcze dodatkowy down grade z wersji Polskiej Jak zobaczylem czeska wersje Corolli to sie zalamalem hehe

Cytat:
2004-03-16 15:12:07, Darus pisze:
Tak na Polske jest down grade... a na Czechy jest jeszcze dodatkowy down grade z wersji Polskiej Jak zobaczylem czeska wersje Corolli to sie zalamalem hehe

Czego brakowało ????

Sam pisałeś, że u nas niedługo zniknie wersja Base, a u Pepiczków co będzie?

ale szczerze mówiąc do d**y te korbki, z premedytacją wzięte dla oszczędności a teraz żałuję (jedyny plus widzę to taki że owiewki sobie moge założyć)

Cytat:
2004-03-16 15:49:21, jackal pisze:
Cytat:
2004-03-16 15:12:07, Darus pisze:

Czego brakowało ????

Sam pisałeś, że u nas niedługo zniknie wersja Base, a u Pepiczków co będzie?

Gorsze wykonanie tapicerki bocznej, sama galka jest tak malutka (oszczednosc materialu), zegary wogole jakies dziwne... calkiem inne wnetrze...mowie o Corolli E11 (z okraglymi swiatlami /a takze tak po faceliftingu)

Cytat:
2004-03-16 15:52:09, uasiczka pisze:
ale szczerze mówiąc do d**y te korbki, z premedytacją wzięte dla oszczędności a teraz żałuję (jedyny plus widzę to taki że owiewki sobie moge założyć)

Szczęście w nieszczęściu

W sumie korbki nie są takie złe, ale to już jakby historia, a rzeczywisty koszt elektrycznych szyb jest prawie żaden i producenci powinni je IMO oferować w standardzie.

Świat idzie do przodu i z lenistwa ludziska powymyślali od cholery ułatwień (np. pilot do TV, elektryczne szyby), więc dlaczego ich nie wykorzystywać. Pomyśl nad dołożeniem elektryki.

takie owiewki HEKO mozna nabyc na allegro... cena ok 50 pln (oczywiscie nowe), sa tez tacy co sprzedaja za 80pln !!! z tego co sie orientowalem to koles ma wszystkie typy ktore sa produkowane --> lista www.heko.pl. tylko tak sie zastanawiam... koszt wytworzenia takiego plastiku to 5-10 zeta... moze bezposrednio od HEKO byloby taniej.

aaa jeszcze 1 na www heko jest filmik jak to to montowac samemu... prosta sprawa !!! a przed wyciagnieciem ich przez opuszczana szybe chroni tasma dwustronna ktora trzyma (?) je na miejscu...

pozdr g.

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-03-16 16:39:49 ]

uasiczka:

te owiewki to jedna wielka sciema... juz 3 komplet wysylaja mi bezposrednio z HEKO do mego Yarka i niestety zaden na razie nie pasowal... pierwszy komplet byl poprostu za gruby w czesci ktora wchodzi w uszczelke i szyby nie dalo sie wogole zamknac... drugi komplet byl z kolei za dlugi i nie dalo sie go wlozyc w uszczelke... teraz z kolei czekam na 3 komplet i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze bo umowilem sie ze przedstawiciel tej firmy na nasz region czyli PODLASKIE przywiezie mi osobiscie i zamontuje

tak wiec uwarzaj z tym zamawianiem owiewek bezposrednio bo kazdy komplet jest INNY. zycze by Ci sie udalo za 1 razem.....

PS: ja placilem 55zl za komplet (przod+tyl)

3m sie