| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2004-06-07 14:59:08 Niedawno znlalem sobie niezły odcinek szutrowy do testow zawieszenia maluszka.
Problem polega na tym ze po dosc ostrym łuku w jedną strone(skret w prawo) moge jechac 80km/h a w drugą nie utrzymuje sie juz na drodze przy 60 km/h(skret w lewo). Skrecając w prawo auto neutralnie wchodzi w zakret i mozna spokojnie wyprowadzic, a skrecając w lewo strasznie zarzuca tył i trzeba mocno kontrowac. Auto jakby mocniej sie przechyla, czym to moze byc spowodowane?? ja podejrzewałem amortyzatory ale po zamianie stron jest tak samo. Zawieszenie: przod-płaski resor (ze starosci) i sztywne amorki(chyba tez ze starosci), tył- sprezyny skrocone o 5/6 zwoju i nowe amortyzatory. |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-06-07 15:01:13 geometria zawieszenia? 4 slady? |
speed555 F&F Sympatyk Seicento Sporting, 1 ... Tarnów | 2004-06-07 15:16:58 Lepiej powymieniaj resor i amorki i wtedy zobacz jak jest |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2004-06-07 15:17:21 geometria jest ok.
podczas jazdy w zakrecie jest wrazenie jakby prawy tył dosc mocno "siadał" i tyłek zaczyna sie brac za wyprzedzanie.. Z kolei podczas jazdy w drugą strone samochod jast praktycznie nie do zerwania. Mozę to byc wina odbojow bo skrociłem je o 1/3?? |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2004-06-07 20:24:32 znalazlem przyczyne- to ten odbój...
podczas postoju tego nie widac, ale kumpel wszedl do auta i zacząl skakac, i zauwazylem ze odboj "zjezdza" z wahacza. nie wiecie jak mozna usunąc pozostalosci po odboju, chodzi o te gorną metalową czesc. sruba tak pordzewiala ze zaden klucz nie wchodzi, kątowką tez nie dosiegne. nie wiem jak to dziedostwo usunąc, inaczej nie zmontuje nowego odboja.... |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-06-07 20:45:13 najlepiej, jakbyś miał jakąś szlifiereczkę typy dremel z małą tarczą, wtedy nie ma problemu. ale domyślam się, że dysponujesz tylko kątówką...ja to robiłem tak - dość gruba tarcza i od spodu jedziesz po tej metalowej "blaszcze"...jak już większą częśc zeszlifujesz, to w końcu będziesz mógł wyciągnąć od góry (trochę roboty jest, ale jak śruby nie da się złapać - próbowałeś kleszczami samozaciskowmy?? - to chyba jedyny sposób) |
Maciek-blu Fiat 126p Wrocław/koznaów | 2004-06-08 19:15:50 a ja mam pytanko jak zrobic zeby koła były leko pochylone bo widziałem takie w malucha tuningowanych jak to się robi ???????? |
Krzyh00 F&F Sympatyk low not slow -------------- | 2004-06-08 20:03:27 o negatyw ci chodzi czy o co bo nie kumam negatyw masz jak patrzysz od tylu lub od przodu na samochod i kola sa tak / |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2004-06-09 08:04:56 jade z pasazerem, mniej wiecej tyle samo wazymy.
po wymianie starego odboju juz jest poprawa.... na asfalcie juz mniej wiecej to same predkosci w zakrecie w obie strony, ale na szutrze nadal lepiej jedzie w prawo (ale juz nie jest to tak wyczuwalne). Dzieki za pomoc PS. mam 4 opony 155/70r13 - da sie z nich zrobic uzytek w 126p?? jesli tak to jakie felgi mają byc, moga byc z DF'a?? |