Chłodzenie 903 w kaszlu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej
mam pytania odnosnie kilku szczegolow dot. chodzonka przeszczepa
zakładam ze chłodnica bedzie z przodu

czy zagiecia przewodow z ciecza lepiej robic z rury gumowej a proste odcinki z rur miedzianych czy moze na odwrot?

przewod do nagrzewnicy ciagnie sie oczywiscie z silnika, ale co zrobic z wylotem z nagrzewnicy........czy ciagnac jescze jeden przewod do silnika i zamocowac go w miejscu seryjnym czy moze podpiac do biegnacego obok "zimnego" głownego przewodu??

na kilku fotach widzialem zbiornik przelewowy z przodu....
wydaje mi sie ze "wpiety" w główne przewody chlodzenia (do chlodnicy) i umieszczony w komorze silnika bedzie lepiej zdawac egzamin.....
acha i jaka musi byc jego pojemnosc??
czy z nowego poldka styknie?? (1,5-2 L)

co do rurek to jak kupie skodzianke 105 to zobacze jak tam jest to rozwiazane,
chloddnice z poloneza mial chyba zuraw w swoim 1.1 wiec do 900 starczy

no wlasnie
nigdy sie doglebnie nie przygladalem co i jak w skodzie rozwiazane - wiem tylko ze chlodnica z przodu i za mlodych lat pamietam jak dranstwo sie gotowalo i takie fajne bąbelki szły

Cytat:
2004-06-11 11:00:32, NAZIK pisze:
hej
mam pytania odnosnie kilku szczegolow dot. chodzonka przeszczepa
zakładam ze chłodnica bedzie z przodu

czy zagiecia przewodow z ciecza lepiej robic z rury gumowej a proste odcinki z rur miedzianych czy moze na odwrot?

przewod do nagrzewnicy ciagnie sie oczywiscie z silnika, ale co zrobic z wylotem z nagrzewnicy........czy ciagnac jescze jeden przewod do silnika i zamocowac go w miejscu seryjnym czy moze podpiac do biegnacego obok "zimnego" głownego przewodu??

Aby maly obieg dzialal tak jak nalezy, to trzeba pociagnac jeszcze jeden przewod od wylotu nagrzewnicy i podlaczyc go seryjnie gdzie ma byc (silnik). Jesli podlaczysz wylot nagrz. do duzego obiegu, to silnik w poczatkowej fazie bedzie zawsze niedogrzany, nie mowie juz o tym, czy taki uklad bedzie w ogole dobrze dzialal :/

ad2) jesli przewody wewnatrz auta to wg mnie opcja gumowe rury z miedzianymi kolankami jest lepsza, zawsze jak gdzies sie cos zapowietrzy to mozesz taka rure zcisnac reka i pozbyc sie powietrza, poza tym latwo sie ukladaja ze wzgledu na swoja elastycznosc.

po ile idzie dostac nagrzewnice z bisa i czy spasi do malca starego typu ktory nawet wentylatora nie miał