| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-07-06 21:26:57 itam!
Rozbieram sobie dziś gaźnik, zdejmuje już człon z przepustnicami, patrzę a tu:
szok!!!!! toż to turbulizator!!!!!!! Dla tych co nie wiedzą do czego służy to cudo już wyjaśniam - wprowadza zawirowania w ruchu mieszanki w wyniku czego paliwo jest jakoś lepiej odparowywane a mieszanka bardziej jednorodna i samochód mniej pali.
Całkiem fajnie zrobione, chyba z miedzi, dokładnie powycinane skrzydełka, widać że nie jest to robota ciecia tylko fachowca. Ale jest jedno ale - zakres pracy drugiej przepustnicy został zmniejszony o połowę!!!!!!
filmik prezentujacy zakres prac przepustnic I czemu ja tego wcześniej nie zauważyłem?!? Teraz się zastanawiam czy to wyjebać, bo na benzynie nie jeżdżę a przy LPG to nic nie da, czy może poprawić ten wynalazek wycinając skrzydełka drugiego przelotu. W książce "Usprawnienia Poloneza" jest opisane to użądzenie właśnie bez drugiego przelotu, ponieważ zawirowywanie ma pozytywne skutki tylko przy małych i średnich prędkościach przepływu. O jakimś mniejszym spalaniu u mnie nic nie wiem ale na benzynie nie sprawdzałem bo praktycznie jeździłem tylko na gazie(od 11l./100km). Jednak myślę że zrobie mały eksperyment. Usunę te skrzydełka w drugim przelocie, pojadę gdzieś na odludzie, od strony ssania pompki paliwa podepnę butelkę z litrem wachy i zobaczę na ile kilometrów starczy. Potem wyjme turbulizator i powtórze test a o wynikach dam znać Tylko teraz już wiem czemu nie mogłem przekroczyć 5500rpm na dwójce na obu paliwach |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-07-06 23:11:38 Wykaże różnicę przynajmniej 100m dystansu. Potem powtórze kilka razy dla pewności i albo obale mit albo potwierdzę że działa. |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-07-06 23:18:25 Jestem ciekawy co to morze zdziałać faktyczmie wykonanie dość precyzyjne starał się ktoś panoni |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-07-06 23:24:38 Kiedyś to pewnie było szeroko dostępne w sprzedarzy jak jakieś turbinki kowalskiego czy inne cuda. Podobno to nawet działa. Sprawdze w każdym razie! |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-07-07 10:21:39 Janisz, ja bym na twoim miejsu wymienil jeszcze przepustnice na gazniku - bo widze ze twoje sa jakby poharatane - przez co nie zamykaja sie szczelnie, pomijajac fakt ze moga prowadzic do zawirowan, ale tych nie chcianych.
Pewnie ulegly awarii w skutek tych blaszek. |
PySIEK4 POLONEZ 1.6 GLI Sokółka | 2004-07-07 11:08:36 NO to se wyobrażam jak mułowata była twoja Ładzianka.A co do tego wynalazku to osobiście bym go wyjął.Pomyśl gdyby jedno skrzydełko z wiekim ci się urwało.Mogło by narobić niepotrzebnych szkód. |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-07-07 14:02:05 Jani! Widzę,że Twoja Ładzianka jest pełna niespodzieajek!
Fajny wynalazek, ciekawe czy mam taki w swojej Ładzi Pozdrawiam |