MotoNews.pl
5 Szeroka fela w 127 (52096/0) - PT

Szeroka fela w 127

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko, mianowicie rozważam zakup aluminiowych felg i nie wiem czy będą pasowały do mojego 127. Fele 5,5 cala, z oponami 145/70/13. Rozstaw srub 4x100. Podobno poprzednio jezdzily w cieniasie i w kaszlu, ale nie wiecie czy wejda do mnie??

Pozdrawiam

no pewnie ze wejdzie

nawet oponki o rozmiarze 175 na 50 wejda a na tyl 206na 60
sie zmieszcza
ale na przod niewarto wrzucac wiekrzego rozmiaru jak 155
el ma zamiar lansowac sie swoja sodema na felach z tylu 7 cali oponki 175 na 50 a z przodu fele albo 5,5 albo 6

obecnie mam zamontowane 6x13 et 33 z opona 155-70, z tylu wymagaly 5mm dystansu, z przodu bez problemu,

jezdzilem tez na:
5x13 et 27, 4.5x13 et 37 z oponami jak zwykle 155-70

5.5x14 et 14{swietny wyglad,z opona 165-65x14} niestety troche gumy tylne tarly o rant nadkola{mlotek w dlon i juz nie tarly}
przymierzalem:
5.5x13 et7{cd30} idealna felga do 127 bo nie za szeroka a offset 7mm bez zadnych dystansow odsadza kolo o 3cm w stos do seryjnego et37mm

8x13 et18 no to juz hardcore z opona 205 z tylu wystaje 2.5 cm poza obrys auta, no i auto moze tylko{i to dosc powoli} jechac do przodu bo niestety prawie nie skreca

felgi 5.5 cala powinny idealnie pasowac pod warunkiem ze nie maja et typu 45mm , oplowskie stalowki"krzyze" maja et chyba 37 i juz tra z tylu o amortyzator.... tak ze sprawdz sobie et i najlepiej przymierz poprostu do auta.
pomijam juz roznice w rozstawie srub, bo bylo o tym na forum x razy i mozna z tym zyc ,ale warto osadzic chociaz felge na piascie...

Najlepsze felgi do 127 to sa stalki od bety 5,5 cala na oponach 175/50/13 mialem takie auto wyglada super!!!! tylko jak ktos wsiadl z tylu to opona tarla o amora,ale wyglad super.A co do zakupu tych alusow to wydasz pieniadze na te fele i z takimi oponami 127 bedzie bez polotu!

a jaki jest rozstaw srub?? slyszalem ze fiaty maja 4x98 ale chce sie upewnic

ehehe no pewnie ze 4x98.....niektore fiaty mialy 5x98 ale to juz przeszlosc.....

Fiat ma 4x98 ale 4x100 tez wejda.

Fiat ma 4x98...otwor centralny to 56 mm bodajze......Pamietaj,ze rozstaw srub nie jest tak wazny......Wazniejsze jest to,zeby felga siedziala ciasno na piascie......Wtedy to tez nie musisz uzywac srub plywajacych....ja mialem tak u siebie w 127, i po prostu dokrecalem rowno kola,tak,zeby nie przeciagnelo felgi na zadna strone....i bylo git
Oczywiscie uprzedzam tu wszystkich,ze w interesie wlasnego bezpieczenstwa dobrze jest zanabyc takowe sruby.....

Cytat:
2004-06-08 16:52:51, el_comendanto pisze:
Fiat ma 4x98...otwor centralny to 56 mm bodajze......Pamietaj,ze rozstaw srub nie jest tak wazny......Wazniejsze jest to,zeby felga siedziala ciasno na piascie......Wtedy to tez nie musisz uzywac srub plywajacych....ja mialem tak u siebie w 127, i po prostu dokrecalem rowno kola,tak,zeby nie przeciagnelo felgi na zadna strone....i bylo git
Oczywiscie uprzedzam tu wszystkich,ze w interesie wlasnego bezpieczenstwa dobrze jest zanabyc takowe sruby.....

otwor centrujacy ma 58mm

tak od siebie dodam ze juz na oponach 155mm 127 lubi "poslizgac" na mokrej drodze... juz nie wspomne o aqaplaningu w koleinach, to lekkie auto i gumy pomiedzy 155 a 165 to najlepsze rozwiazanie, zalezy jeszcze do czego to auto ma byc, jak do powodowania rozluznienia zwieraczy u malolat pod "mac donaldem" to i 205 bedzie malo , do codziennej jazdy 155 do 175 dla odwaznych....seryjnie bylo 135 ale to znowu lekka przesada

i wlasnie dla tego bede mial na felach 5J 13" (nie wiem ile maja ET ale fela jest rowno z warga blotnika patrzac z góry) gumy 165/65

Na temat jkazdy na 135 moge sie spokojnie wypowiedziec, bo takowe mam jeszcze w dobrym stane w piwnicy.
Przy moim silniku samochod zachowuje sie totalnie nie przewidywalnie, saochod czyni cuda bez wzgledu na stan nawierzchni. Przy obencyh resztkach zimowek (Bart nadal ich nei zdjalem) jest odrobine lepiej, ale czasem sie zdazaja jakies niekontrolowane wybryki.

Osobiscie nie bede zakladal opon szerszych niz 155

pewnego pieknego slonczenego dnia postanowilem przymierzyc co nie co
ciekawe jak mi sie bedzie jezdzic

podobaja sie ?

[ wiadomość edytowana przez: trez dnia 2004-06-12 20:45:05 ]

Widze,ze nie tylko j a mam takie pomysly

Hehehehe.....Trez.......popatrz na to

To dopiero perwersja

tak trzymac

hej el_ doszły mnie słuchy że dziś dzień dobroci dla Florków i sie zamieniamy Ty mi dajesz te 4 powertechy a ja Ci daje 4 zwykłe od 127 chybasie nie myle - co ty nato
a tak na serio to te feleczki na tym twoim to gites teraz aby dobra oponka gleba i w droge

Pozdrawiam - Piiotrek

Cytat:
Ty mi dajesz te 4 powertechy

HMMMM.....pomysle
A tak na serio to Mangelsy.....tez kupilem je jako Powertechy,ale po zdjeciu tych srodkowych kapselkow na feldze ukazal sie napis "MANGELS" 7x13....
oponki beda w przyszlym tygodniu....zamowielm i czekam...
albo 175-50-13,albo 195-45-13......Total perwer...
ale na przedzie bedzie only 155-65-13....wiecej nie ma po co bo auto nie chce skrecac i wytlukuje sie zawiecha
BTW....Trez....co to za felgi????

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2004-06-13 17:07:13 ]