Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() okus Miłośnik FSO Polonez FSO 1.5 Caro Gdynia | 2004-06-04 20:50:22 pomozcie, jak mam zmienic sobie plyn hamulcowy i jaki najlepiej do Caro ze starym mostem bez lucasa ??????
ile plynu mam kupic i jaki ??? |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-06-04 21:34:48
1.) Odkrecasz przewody/odpowietrzniki i depczesz po hamulcach... aż wszędzie zejdzie... Potem przykrecasz przewody , zalewasz nowy płyn i odpowietrzasz układ... 2.) Zalęży jak jeździsz i jakie masz hamulce... Jak spokojnie i zwykłe to dot 4 (np. Organika) Jesli ostro i lepsze [np. tak jak ja mam: tarcze brembo + klocki orginalne lukasa do starego typu zacisków] to najlepiej jakimś Dot 5.1 np. Ferodo lub Brembo... 3.) Zobacz w książce obsługi i napraw tam musi byc podane. (rozdział: Układ Hamulcowy) EDIT: BTW -> opis wymiany płynu jest chyba w prawie każdej książce obsługi PN'a [ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2004-06-04 21:38:01 ] |
![]() Alan28 Miłośnik FSO Lancia Kappa SW/Lanc ... Zdzieszowice | 2004-06-06 12:30:42 prosciej odkrecic odpowietrzniki i spuszczac plyn pilnujac aby nie braklo go w pompie(tzn w zbioriku)wtedy nie zapowietrzymy calego ukladu i bedzie gites ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-06-06 18:25:42
Jak stery typ ci słabo hamuje to załóż tarcze Brembo (ok 70zł/szt) i solidne klocki (najlepiej ferrodo, jeli nie będzie to możesz brać Lukasa do starych zacisków) jedyny problem to taki że trzeba się nauczyć tym hamować... bo u mnie blokuje po ok 2cm skoku pedała... na suchym efekt świetny ale na wilgotnym/mokrym już trza umieć wyczuć.... A odpowietrzniki - Delikatnie ![]() Można założyć lukasa chociaż jest troche przeróbek na gwintach...ale nic więcej... PS. Alan ale jeśli zastosujesz metodę którą opisałeś to bez sensu jest stosowanie dobrego płynu... bo wg twojej metody następi jego wymieszanie ze starym, zużytym - co wyrażnie obniży jakość nowego... a przecięż nie o to tutaj chodzi... |
![]() bandzior Miłośnik FSO FSO Polonez Będzin | 2004-06-09 09:15:58 Mnie się jakiś rok temu płyn sam zmienił jak pęknął mi przewód elastyczny ![]() |
![]() Alan28 Miłośnik FSO Lancia Kappa SW/Lanc ... Zdzieszowice | 2004-06-10 14:10:57 Nomad plyn sie nie wymiesza jesli zrobi sie to odpowiednio,warto wlac troszke wiecej a zaoszczedzic na odpowietrzaniu pompy,wiadomo jak u nas jest z przewodami,jak masz do bani klucz to zjedziesz nakretki i dupa ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-06-10 23:37:37
Mi w tym roku, na lubelszczyźnie, w Wielki Piątek pękł tylny prawy sztywny ![]() Tak to jest jak się tuninguje hamulce (skuteczność hamowania) zapominając o wytrzymałości 15letnich przewodów... ![]() |