MotoNews.pl

Ile kosztuje rejestorwanie innego silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie kupuje w poniedziałem całego malucha z juz zamontowanym silnikiem z fiata 127.Silnik wkładam do mojego malucha i pytanie moje jest takie ile bede musiał zapłacic za zarejestrowanie tego silnika i jak to sie załatwia z pzu??? chciałbym to szybko zrobic bo 1 lipca konczy mi sie oc i przegląd i moze bym sie załapał na przegląd z nowym silnikiem jak to wszystko wygląda???

pozwole sobie tu zacytowac:
mam nadzieje ze nikt mnie za to scigac nie bedzie

Musisz meic umowe kupna-sprzedazy silnika. Dobrze jesli jest na wartosc mniejsza niz 1000 zeta, bo wtedy nie trzeba jej rejestrowac w US. Do tego potrzebujesz swiadectwo legalizacji z WK z ktorewgo pochjodzi silnik (to taki papierek mowiacy o tym, ze ten silnik kiedys jezdzil w jakims samochodzie). Z tymi papierami jedzies zna stacje diagnostyczna, gdzie stwierdzaja zgodnosc numerow silnika, dostajesz papier potwierdzajacy zgodnosc i z tym idziesz do WK, gdzie albo na DR nanasza korekte numerow silnika, lub dostajesz nowy papier. Jesli nie zmieniasz miejsca zamieszkania, nie maja prawa zadac od ciebie zmiany tablic, bo te ulegaja wymianie tylko w przypadku zgubienia lub zniszczenia (lub zmiany adresu, a wiec przerejestrowania).

Jesli chodzi o oplaty, to diagnosta zgarnia od ciebie 50 zeta, WK za papier 33 zeta, a jesli wysla ciue do rzeczoznawcy to jeszcze okolo 215zeta.

to jak silnik jest wart poniżej 1000zł to nie znaczy że nie trzeba z nim iść do użędu skarbowego.To zależy od miejscowości i od widzimisie użędników.Ja musiałem iść do użędu skarbowego z ogarem za którego dałem 150zł i wypełniać druk PCC-1 wielkości prześcieradła po to tylko
aby dostać zajebisty stempel "WOLNE OD PODATKU" W takim kraju żyjemy niestety
pozdro i wytrwalości w walce z gryzipiórkami życze

a czy to cos da ze jak przyjde do wydziału komunikacji z dowodem rejestracyjnym od tego silnika i tam pisze ze ten silnik był juz w fiacie 126 p??

to że był w 126p niema większego znaczenia!!
było już o tym wiele razy!!-szukaj w wyszukiwarce!!
w zeszłym roku robilem tak:
auto na przegląd ,zgłaszasz zmiane silnika gość liczy Ci dodatkowo ok 100zł i sprawdza numery,potem wypisuje kartke o zmianie parametrów auta. z tą kartka do WK i tam nowy dowód rej. i chologram na tablice(musisz je mieć ze sobą) a potem OC jeszcze bo zmiana poj!!

aha.1 lipca konczy mi sie oc i przegląd i czy moge tak zrobic ze pojade juz z nowym silnikiem??? i zaliczy mi przeglad i ta ta kartke ze silnik jest ok??

tak było w u.r. !!
zadzwoń/idź di W.K. i będziesz wiedział wszystko...

Chyba lepiej "wstawić swoją budę" ( ) do tego nowego auta i po prostu przerejestrować ją na siebie. No chyba, że nie będzie problemów z zarejestrowaniem swap'a.

to sie nie opłaca tak kombinowac ze zmiana budy poprostu z tego malucha co kupie wyciagne silnik z cała belka i układem chłodzenia i włoze do mojego wechikuła.Moja buda jest całkowicie odnowiona a ta co kupuje to pruszchn gdyby było na odwrot to oczywiscie wyrejestrowałbym mojego a zarejestrował tego co kupie.

Cytat:
2004-06-19 11:32:07, Race_D pisze:
Chyba lepiej "wstawić swoją budę" ( ) do tego nowego auta i po prostu przerejestrować ją na siebie. No chyba, że nie będzie problemów z zarejestrowaniem swap'a.

no oczywiscie że tak a żeby było jeszcze bezpieczniej zainwestuj w (nie wiem dokładnie jak sie ta blacha nazywa) blache któa jest jako podłoga bagaznika w pf126 na której sa numery od kasty nabite wymień ja i jedz póxniej do stacji diagnostyczenj żeby Ci mumery nabili i powiedz że masz zgubianą tabliczke oni dawają zastepcza ( kosztuje grosze weim że tak było w u.r) i wtedy mogą ci wiesz co zrobić..........

POzdrawiam _ Piotrek

Widzę Marcin, że nie złapałeś o co mi chodzi, ale za to Florek dojrzał tą idee . Przeczytaj jeszcze raz to zrozumiesz o co chodziło .