Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-09-16 22:06:19 ostatnio moj motor jest w piwnicy na kuracji odmladzajaco-wzmacniajacej i tu pare pytan...
po zdjeciu glowicy swieca na 3 garze byla zaolejona, inne mialy odpowiedni kolor a ta byla czarna. moje podejrzenie padlo na pierscien olejowy (na rajdzie bardzo mocno zgrzalem motor). dzis wyjalem korbe z tlokiem zeby isc do zakladu zeby mi pierscionki przypasili. wyglada to mniej wiecej tak: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co sadzicie o tej panewce korbowej (skrecilem to tak tylko do zdjecia), cos jej dolega czy moze byc? wyjalem to tylko z powodu zaolejenia komory na 3 garze, poza tym silnik idealnie trzyma cisnienie oleju (mam wskaznik) i nie mozna narzekac na jego prace. tak jestem tylko ciekaw waszego zdania. p.s. zonkiem jest to ze pierscionkow chyba nie mozna kupic na sztuki a za komplet wolaja ok 350zł ![]() p.s. stan walu i gladzi cylindrowych oceniam na bdb+ |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-09-16 22:11:06 na pierwszej i czwartej fotce ewidentnie widać, że lekko przytarło tłok (chyba właśnie z powodu przegrzania, nie sądzę, żeby coś tam wpadło)...tyle ode mnie |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-09-16 22:26:57 pod paznokciem nic nie czuc, panewki sa idealnie gladkie tylko ryski widac, w dotyku nie czuc zadnych rys, wal i gladzie tez sa ok. co do pierscieni chyba faktycznie moze dobiora jakies rzemiosla czy cos innego bo kurde 400zl / komplet totalnie odpada. auto bez oleju nie jezdzilo ale w tym feralnym momencie temp dobila pod 130st a olej pod 160... ![]() |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-09-16 22:31:08 czyli jakies ~200zl / komplet ? tyle jeszcze da rade ale czy za tyle dostane? no nic pojade jutro z tym tlokiem do szlifierzy i niech pomierza to sobie obejrza i cos dobieraja.. |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2004-09-16 22:36:13 wiesz ja nie wiem ile do takieogo motoru cenba czysto orientacyjna. pogadaasz dobrze to napewno bedzie sie dalo zaltwic. |
![]() RUFF 126p i.e Poznań | 2004-09-16 23:14:58 skoro świeca była zaolejona (a stan panewek niema nic do tego) to zmierz luz na zamku pierścienia czy jest odpowiedni, i profilaktycznie proponowałbym wymienić uszczelniacze zaworów na tym cylindrze, ale to powinno być widać przez kanały ssące/wylotowe czy uszczelniacze puszczały. pozdro
ps. ile cie kosztowała głowica i komp od 1.2? |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-09-16 23:32:11
to ze panewka korbowa nie ma nic do zaolejenia swiecy to ja akurat wiem ![]() co do glowicy kupowalem calosc, kompletna glowica od 1.2, kolektor ssacy, przepustnica, listwa wtryskowa, kolektor wydechowy i pompa paliwa mpi 3,5 bar. kompa do tego jeszcze nie mam |