Odma

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądając wspaniałą galerie Łukasza Gajera znalazłem m.in. i takie zdjątko.

Niech mi ktoś wyjaśni, jaki jest zysk z przeniesienia podłączenia odmy tak jak to widać na fotce-wchodzi chyba przed filtr powietrza o ile dobrze widzę. Albo innaczej, dlaczego to zostało zrobione? Jaki wpływ taka przeróbka może mieć przy zagazowanym silniku, bo na zdjątku silnik chyba bez gasu?

AAA, jaki jest zysk-cel stosowania rozpórki?

Ze strony Łukasz wynika, że jest to Espero Lego.
Niestety z profilu wynika, że gostek rzadko odwiedza forum.
Ale jest telefon. Spróbuj może zadzwonić do gostka i podpadać. Sam jestem ciekaw efektu tej przeróbki.

Na chłopski rozum (jeśli to jest to, na co wygląda) to doprowadzenie odmy przed filtr powitrza powoduje częstszą wymianę filtra na skutech zapchania go olejem).

Pozdro

NAvi

Cytat:
2004-10-05 18:33:54, Navi pisze:
Na chłopski rozum (jeśli to jest to, na co wygląda) to doprowadzenie odmy przed filtr powitrza powoduje częstszą wymianę filtra na skutech zapchania go olejem). Pozdro NAvi

Tak to wygląda na zdjęciu, ale myślę, że to wyprowadzenie odmy może wogóle nie byc połączone z wlotem powietrza.
W takim razie prowadzę śledztwo dalej.

Analizują zdjęcie wygląda na to, że odma idzie gdzieś do nadkola, a nie do filtra.
Niesiety rozdzielczośc zdjęcia jest mizerna i po powiększeniu nie można na 100% tego stwierdzić.

Prośba do Łukasza
Jeżeli możesz to prześlij mi na e-mail'a zdjęcie w lepszej rozdzielczości.
kisztan@wp.pl
lub
pawel@bispol.pl

To jakis dziwoląg, nie ma chyba logicznego wytłumaczenia takiego sposobu podłaczenia.
Pozdr.

Jest chyba jedno wytłumaczenie
być może odma jest po prostu wyprowadzona na zewnątrz, tzn poza układ dolotowy. Miało to sens w zajechanych, nietrzymających kompresji silnikach od fiata 125. Wówczas gazy spalinowe nie trafiały z powrotem do silnika tylko na zewnątrz.

Witam.
Jeśli z moją pamięcią nie jest jeszcze najgorzej, to z mojej rozmowy z Michałem (Legoo) wynika dokładnie ten sam wniosek, który powyżej zasugerował Robert

Legoo wyprowadził odpowietrzenie skrzyni korbowej poza ukł. dolotowy, aby przepalone gazy nie trafiały mu spowrotem w dolot, ale (hmm)... powiększały zanieczyszczenie naszego środowiska naturalnego

Pozdrawiam - SpeedR

OK.
Powiedz SpeedR jaki to miało wpływ na silnik?
Czy osiągi się poprawiły?

I jeszcze 2 pytańka:
Cytat:
Legoo wyprowadził odpowietrzenie skrzyni korbowej poza ukł. dolotowy, aby przepalone gazy nie trafiały mu spowrotem w dolot

ale czy zaślepił odne?
Jeżeli NIE to czy nie było za duże rozprężenie w skrzyni korbowej?
A jeżeli TAK, to czy komp. nie zgłaszł mu jakiegoś błędu.