Maluszek z gazem :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj wlasnie mialem okazje jechac maluchem z gazem oczywiscie nie jako kierowca tylko jako pasazer. Ogladalem ta instalacje i przedewszystkim butla (chyba 15 albo 20 litrow) znajduje sie za kierowca..przykryta szmatami..zeby nie wzbudzac zainteresowania policji..tankowanie ma ukryte pod klapa od silnika..z prawej strony przy lampie. Reduktor podgrzewany jest olejem branym z okolicy pompy i jeszcze z drugiego miejsca..ale nie wiem co tam jest..bo na maluchach to ja sie nie znam. Gaz jest podawany przed gaznikiem..zwyczajnie za pomoca rurki..miksera niestety nie ma..kolega planuje kupic sobie turbinke kowalskiego pod gaznik..zeby ten gaz mu sie lepiej mieszal. Ogolem niczym sie nie rozni ten maluch oczywiscie gaz czuc..ale jesli chodzi o dynamike..to z tego co kumpel mowil..to nie ma razacej roznicy..spalanie okolo 8 litrow na 100 km. Zaluje ze nie mam cyfrowki..bo zrobilbym fotki. Ogolnie auto zrobilo wielka furrore u mnie pod szkola, a mojego kumpla zaczelo juz meczyc otwieranie klapy co chwile zeby ogladneli sobie instalacje pozdroowka

Postaraj sie prosze dorwac cyfrowke i zrobic zdjecia, bo sprawa jest bardzo interesujaca. W jaki sposob mozna podawac gaz bez mixera? W jaki sposob zrealizowano odciecie doplywu benzyny i sterowanie zasilaniem (benzyna/gaz)? Czy auto jezdzi wylacznie na gazie, czy tez zapalac musi na benzynie?

Strona prawna to chyba nie jest taki problem, bo jesli policja nie bedzie przeszukiwac auta to butli nie zauwaza, a nawet jesli zauwaza to zabiora dowod, wtedy wystarczy odlaczyc instalacje od silnika i juz staje sie ona tylko przewozonym bagazem. Przeglad kosztuje tylko 20zl, a chyba sie oplaca zaryzykowac...

Hmm...czyli to jest instalacja samoróbka
Jeśli tak to szacuneczek dla tego gościa ze wpadł na pomysł i go zrealizował
Szkoda tylko ze to nie jest legalne
Ale mimo wszystko wielkie

Pozdrawiam

Cytat:
2004-06-16 01:18:15, kobzacz pisze:
Postaraj sie prosze dorwac cyfrowke i zrobic zdjecia, bo sprawa jest bardzo interesujaca. W jaki sposob mozna podawac gaz bez mixera? W jaki sposob zrealizowano odciecie doplywu benzyny i sterowanie zasilaniem (benzyna/gaz)? Czy auto jezdzi wylacznie na gazie, czy tez zapalac musi na benzynie?

Strona prawna to chyba nie jest taki problem, bo jesli policja nie bedzie przeszukiwac auta to butli nie zauwaza, a nawet jesli zauwaza to zabiora dowod, wtedy wystarczy odlaczyc instalacje od silnika i juz staje sie ona tylko przewozonym bagazem. Przeglad kosztuje tylko 20zl, a chyba sie oplaca zaryzykowac...

Na benzyne tez jezdzi ma zawor gazowy i ma zawor benzynowy.
A jesli chodzi o policje..to moze auta nie beda przeszukiwac..ale wystarczy ze poprosza o pokazanie numerow na silniku..kumpel otworzy klape i zobacza zawor do tankowania gazu i dupa zbita!
Ogolnie za zalozenie dal okolo 400-500 zl..ale to po znajomosciach..kolega z klasy jak to zobaczyl od razu pojechal sie dowiedziec do tego zakladu..i krzykneli mu 1500 zl

p.s. z ta cyfrowka moze byc ciezko..ale postaram sie cos wymyslec

Cytat:
2004-06-16 01:18:15, kobzacz pisze:
(...) W jaki sposob mozna podawac gaz bez mixera? (...)

Mozna wykorzystać venturi gaźnika - wystarczy nawiercić otwór w odpowiednim miejscu w jego gardzieli. Każdy gaźnik podciśnieniowy ma przewężenie (czy nie?).

Cytat:
W jaki sposob zrealizowano odciecie doplywu benzyny i sterowanie zasilaniem (benzyna/gaz)?

No tu chyba nic innego jak elektrozawory się nie wymyśli. Można od biedy zamontować zawór mechaniczny na przewodzie paliwowym, ale musi on przebiegać przez kabinę tak by był pod ręką. Jednak przy cenie nowego, kompletnego elektrozaworu ~50zl chyba nie ma to sensu...

Cytat:
Przeglad kosztuje tylko 20zl, a chyba sie oplaca zaryzykowac...

Czyli jak police zatrzyma dowód przy kontroli drogowej to przegląd kosztuje tylko 20zł i sprawdzane są tylko elementy związane z powodem zatrzymania dowodu .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-06-16 03:09:56 ]

Wczoraj widzialem bis-a w Poznaniu na gazie,nie mial foteli z tylu,tylko butle z boku na gaz,ale jadka...

to jest teraz moje marzenie !! ZAGAZOWAĆ MALUCHA
zeby on wiecej jezdzil niz stał na parkingu:/

Podgrzewanie reduktora olejem....marny pomysl. Obawialbym sie o snat membran. Chyba lepiej byloby zrobic wezownice wokol rury wydechowej i dac mala pompke cieczy (elektryczna) , w ostatecznosci zrobic to grawitacyjnie. a reszta jak w kazdym normalnym samochodzie. Gaz mozna podac rurka przed gaznik lub zrobic otwor w gazniku na wysokosci gardzieli i tam podac rurke z gazem. Kwetia regulacji, w gardzieli bedzie napewno wieksze podcisnienie. A co do tego czy kazdy gaznik podcisnieniowy posiada taka zwezke- owszem, ale nie zawsze ma ona stala srednice (przelot). Istnieja gazniki o stalym podcisnieniu (np gaznik typu SU). Ale to taka mala dygresja.

Tylko po co tak kombinować z tą butlą na tylnym siedzeniu. Przecież teraz tak popularne jest montowanie butli w miejsce kola zapasowego

Montuje sie zak ierowca i wbija w dowód auto 3 osobowe.
Ciekawe tylko czy jak w dowodzie jest wpisane auto 5 osobowe - kolega ma takie cos w latach 80 byli ambitni nie To wpisza 4 ??
Koszt 1400 zł jest dla mnei zaporowy - trzeba by duzo jeździc.

fajna sprawa nmaluch na gaz

za siedzeniem kierowcy -
w miejsce koła zapasowego -

ale czy nie ma takiego zbiorniki aby zamontować pod autkiem obok zbiornika paliwa - tam jest pusta przestrzeń - można drugi zbiornik paliwa założyć ;p

ale czy wogóle można taki zbiorniczek gazu załatwić - jeśli tak - to juz sprawa jest całkiem całkie do zrealizowania

zapomniałem dodać - że maluszek jest w dalszym ciągu 4 osobowym pojazdem

[ wiadomość edytowana przez: Yerrusek dnia 2004-06-17 10:11:36 ]

albo zamontować mniejszy normalny bak i obok małą butle na gaz

ciekawe czy jest do zrobienia samemu taka instalacja...
kupic wtryskiwacz, butle i całe oprzyzadowanie i jakos patenciarsko zamontować... oczywiscie nielegalnie
bo instalacja w maluchu to kupa kasy jakby sie chcialo w jakiejs firmie i to sie mija z celem :/
no i przydaloby sie zeby ta instalacja byla w miare nieinwazyjna i ukryta zeby police np przy sprawdzaniu numerow nie zauwazyla

wlos jezy mi sie na glowie jak czytam o tej instalacji
swoja droga to taka instalacja w maluchu bedzie sie zwracac przez BARDZO dlugi okres 8 litrow to durzo kant pali niewiele wiecej a porownanie spalania bezyny to juz inna sprawa

Poczekajmy chwile to moze wejda instalcje ogolnie dostepne na H2O to wtedy bedzie taniocha jezdzic maluszkiem hehe
Tylko szkoda ze koniami beda nas wyprzedzac :]

Co juz ludzie nie wymysla wszystko chca zmieniac na sile , tak jak podobno ze sex w maluchu mial byc nie mozliwy, przez co papierz go poswiecil hehe a tu ... JEDNAK Da SIE!!!!! ale ogolnie lepiej na lonie na tury niz gimnastykowac sie w maluchu

Fiat 126LPG poniekąd fajna sprawa, dajmy na to podjezdzam na stacje pod butle i otwieram wlew np za światłem tylnym i mówie "do pełna" koleś by wymiękł
A tak na poważnie to myślałem nad tym ale stwierdziłem że do seryjnego silnika się nie opłaca. Co innego walnąć SWAPa i wtedy gazownie to prędzej.
POżyjemy zobaczymy.
Pozdro Sobot

Jakiej wielkosci jest parownik w instalacji LPG? Jaka temperatura trzeba go ogrzewac? Nie dalo by sie go zainstalowac pod oblachowaniem w ktorym jest zamontowany termostat? Tam pod spodem jest kupa miejsca, a powietrze bardzo gorace leci...

Jesli napisalem cos glupiego to nie krzyczcie na mnie, bo na instalacjach LPG sie totalnie nie znam...

Panowie ale nawet jeśli juz technicznie rozwiążecie problem zamontowania instalacji to przeciez malcem na gaz nie da się jeździć. Ja odczówam róznice w jexdzie na benzynie a na gazie w vanie mojego ojca, który ma dobrze ponad 100KM. To w maluchu spadek 4-5 KM spowoduje że to auto już wogole nie będzie przyspieszało a prędkość maksymalna to chyba 90km/h.
Moim zdaniem przesada........Aczkolwiek bezyna jest cholernie droga

ja widzialem w jakims malcu na necie ogrzewanie gazu przy wykozystaniu tłumika

ale 8 litrow to strasznie duzo... przy takim spalaniu to traci sens.
ponoc maluch na gaz pali ok 6l. tak gdzies czytałem

Mnie ten temacik zainteresował
ale czego to polak nie wymysli......

W audi 80 mojego ojca na gazie ciagnie nieco lepiej niz na benzynie (teraz), gaz strasznie syfi wtryskiwacze (mechanik sie nie malo nameczyl zeby je wyciagnac, straszneie pordzewialy odkad jest LPG), ale po wymianie sytacja odwrotna czyli power na benzynie, i na gazie minimalnie slabiej....