Trzesie mi sie kierownica przy 120km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sluchajcie, mam do WAS pytanie.
Wymieniłem jakis czas temu zimówki na letnie i wyobrazcie sobie ze na tych nowych oponach letnich bo kupilem nówki przy 110 - 120km/h lekko zaczyna mi drżeć keirownica. Czego to moze być wina i jak z tym walczyć.......

moze nie wywazyli dobrze... albo odpadl obciaznik... albo masz felgi bez pierscieni centrujacych... a moze cos innego... zreszta 120 to tylko na autostradzie a ich mamy niewiele... w innych miejscach nie wolno tak szybko jezdzic

No ale na zimówkach bylo dobrze
Fakt 120 km/h jechalem na zimowkach (zawstydziony jestem) ale nie drżała kierownica

szukałbym wokół wyważenia, chyba że przysoliłeś ostatnio (juz po założeniu letnich) np. w krawężnik

Cytat:
2004-05-04 12:43:33, zajac77 pisze:
No ale na zimówkach bylo dobrze
Fakt 120 km/h jechalem na zimowkach (zawstydziony jestem) ale nie drżała kierownica

bo wywazenie zalezy od opon... ja kupilem alu z oponami ktore zeby wywazyc musieli bardzo obciazyc... a te same felgi z moimi oponami nie potrzebuja wcale obciazen albo niewielkie...
g.

ta jest! To wyważenie. Przerabiałem, tylko mi zaczynało latać powyżej 135 km/h.

na 99 % masz zle wywazone

Cytat:
2004-05-04 14:30:01, bisua pisze:
na 99 % masz zle wywazone

Nawet na 99,9%
Ale na wszelki wypadek... - jakie oponki sobie kupieś?

napewno to zle wywazone kola.mialem to samo u siebie

kupilem nowki DEBICA FURIO 86H
a nie jest to sprawa pogiętej felgi?
podjade dzis lub jutro do jakiegos magika i niech zobaczy czy sa dobrze wywazone

mozecie polecic dobrego typa od wywazania i jakby co to prostowania felgi gdyby była pogięta...

Cytat:
2004-05-04 15:39:29, zajac77 pisze:
kupilem nowki DEBICA FURIO 86H
a nie jest to sprawa pogiętej felgi?
podjade dzis lub jutro do jakiegos magika i niech zobaczy czy sa dobrze wywazone

mozecie polecic dobrego typa od wywazania i jakby co to prostowania felgi gdyby była pogięta...

to co jak zmieniles opony nie wywazyli Ci letnich kapci?!!

nie wiem jakze stalówkami, ale alusy trzeba podobno wyważać prz drugim założeniu kół po zimie.
Alusy zakładało mi ASO przed odbiorem, zimą na stalówkach, latem pojechałem z całymi kołami, a facet się wziął do wyważania, myślałem, że mnie naciął, ale obdzwoniłem parę innych "gum" i potwierdzili, że nowe opony trzeba wyważać 2 razy - drugi raz po ułożeniu.
Kwieczor

Cytat:
2004-05-04 15:46:23, Kwieczor pisze:

ale obdzwoniłem parę innych "gum" i potwierdzili, że nowe opony trzeba wyważać 2 razy - drugi raz po ułożeniu.
Kwieczor

=== tz. po ilu ( o-koło ) kilometrach ?

nie wiem - u mnie to było po sezonie - na letnich przejechałem jakieś 10 kkm i faktycznie na tym magicznym ustrojstwie pokazało, że gdzieś tam trzeba ciężarki podoklejać - chodzi jak złoto

Sluchajcie robilem to w CARMANie i tam zdjeli zimowki i zalozyli letnie + wywazanie
wiec nie wiem jak to sie moglo stac.
Co radzicie? No poza zmianą warsztatu....... hi hi

Cytat:
2004-05-04 18:17:34, zajac77 pisze:
Sluchajcie robilem to w CARMANie i tam zdjeli zimowki i zalozyli letnie + wywazanie
wiec nie wiem jak to sie moglo stac.

Ja na Twoim miejscu pojechał bym do Carmana i powiedział im, że chyba Ci źle wyważyli bo ..... ( i tu lista powodów). Carman to duża firma, a w dodatku mają chyba jakie ś problemy finansowe, więc powinni dbać o każdego klienta. A w razie gdyby robili problemy to zmień warsztat i tyle. Mamy teraz wolną konkurencję, więc na pewno znajdziesz warsztat, który dobrze wyważa koła. Poza to to żadna filozofia, wystarczy specjalny komputer i on Ci pokazuje gdzie jaki ciężarek umieścić, wystarczy więc popatrzeć tylko czy dana stacja ma takowy sprzęt i już mamy jako takie pojęcie czy będą umieli dobrze wyważyć koła.

Jak już ponownie trafisz na wyważarkę to spróbuj podejrzeć w czasie kręcenia jak się kółko zachowuje. Obejrzyj czy felga nie bije po obwodzie ani na boki i jak się opona kręci i czy ona sama czasem nie bije. Może tak być, że felga jest prosta a opona już nie, mimo że nowa Jeśli bije po obwodzie to żadne wyważanie nie pomoże

Do wywazenia, zrob jeszcze geometrie kol.

Cytat:
2004-05-04 18:17:34, zajac77 pisze:

Nigdy nie kupuj Dębicy . Robią takie wynalazki, których po prostu nie da się wyważyć. serio. Z dwojga złego lepszy Dayton a cena ta sama.

No stary, musze przyznac, ze nie wybrales najlepiej! Debica Furio, to delikatnie mowiac chala....... Mialem w swoim aucie (SEAT IBIZA) 2 komplety i....... na mokrej nawierzchni slizgaja sie jak po masle! Poza tym maja gigantyczne opory toczenia, szczegolnie wrazliwe na zle wywazenie, zimno i deszcz sa te szerokie 185 i wiecej. Jak tylko bedziesz mogl, to kup sobie porzadne, markowe. Na zdrowiu i zyciu nie mozna oszczedzac!