Zarzuca filtr powietrza olejkiem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
i co z tym zrobić ? W sumie niedużo ale jest mokra plama , aha to jest Eskorcik 1.6D 87'. Towarzysze pomożecie???

Według mojego skromnego zdania - zużyte pierścienie, albo (oby) tylko brudny filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej.

P.S. Wątek wedruje do działu "Pytania i odpowiedzi"

Cytat:
2004-03-11 20:53:19, WilK pisze:
Według mojego skromnego zdania - zużyte pierścienie, albo (oby) tylko brudny filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej.

P.S. Wątek wedruje do działu "Pytania i odpowiedzi"

też tak myśle, to mogą być pierścienie i przez to są przedmuchy, dlatego leci olej, ale może też być, że któryś z kanałów (wężyków) odpowietrzających się zapchał

"też tak myśle, to mogą być pierścienie i przez to są przedmuchy, dlatego leci olej, ale może też być, że któryś z kanałów (wężyków) odpowietrzających się zapchał" gdzie sią te kanaliki - mam podobny problem

Cytat:
2004-06-17 20:48:19, multiki pisze:
"też tak myśle, to mogą być pierścienie i przez to są przedmuchy, dlatego leci olej, ale może też być, że któryś z kanałów (wężyków) odpowietrzających się zapchał" gdzie sią te kanaliki - mam podobny problem

Usytuowanie jest różne i zależy od silnika.

mam forda oriona 1990 rok - silnik z pelnym wtryskiem 1,6i

Aha. To Puniu pewnie pomoże, też ma 1,6 Efi CVH.

wielkie dzieki za blyskawiczna odpowiedz
mam ksiazke - ale nie bardzo wiem gdzie je znalesc
jak one sie nazywaja ... moze jakas mala podpowiedz

[ wiadomość edytowana przez: multiki dnia 2004-06-17 21:16:14 ]

Hmm, a byly moze Oriony na MFI?

dodam, ze moj orionek ma przejechane 169000, byłem u lokalnego mechanika który wymiekl, stwierdzil ze to nie pierscionki - ale nie wie co moze byc przyczyna - pomocy

to może ja powiem gdzie są te wężyki, bo też mam EFI CVH. jeden jest z lewej strony pokrywy zaworów i dochodzi do takiej malej czarnej puszeczki, drugi idzie z tej puszeczki do puszki filtra, a trzeci wychodzi z czarnej puszeczki a konczy sie gdzieś tam nisko z tyłu silnika...dokładnie nie wiem gdzie on wchodzi.... ale jak znajdziesz tą czarną puszeczkę która znajduje sie przy silniczku krokowym, po lewej stronie listwy wtryskowej.....

Cytat:
2004-06-18 20:17:45, multiki pisze:
dodam, ze moj orionek ma przejechane 169000, byłem u lokalnego mechanika który wymiekl, stwierdzil ze to nie pierscionki - ale nie wie co moze byc przyczyna - pomocy

a moze ktos mu za duzo oleju nalal i biedak musial to wypluc

a co do werzykow tak jak michal napisal od pokrywy zaworow jeden krotki puszeczka i rozejscie do filtra i powrot do miski zapewne