Polerowanie felg ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie czy nie wiecie orientacyjnie ile moze kosztowac wypolerowanie felg stalowych 13

tzn chodzi ci o przygotowanie ich do malowania czy co?? jeśli tak, to najlepiej chyba wypiaskować. w Krakowie to koszt ok 20 zł/szt, więc jeśli na dodatek chcesz je potem ładnie pomalować,to chyba lepiej kupić nowe (od cc kosztują ok 50zł/szt) - proste .
można też próbować oddać je komuś na fuchę (przy odnawianiu zabytków mają dobre piaskarki)...

chcesz rekiny polerowac ?
ja jak swoje robilem to wypolerowanie samego rantu na dlugosci okolo polowy obwodu felgi na polysk czysty swiecacy metal zajelo mi okolo 9h zaczynalem od wiertarki koncyzlem na pascie polerskiej nie wiem ile by zajelo doprowadzenie o takiego stanu 4 felg i to rant byl tylko od felgi 5" wiec niezbyt szeroki
wez pod uwage ze na felgach stalowych sa wrzery trudne do usuniecia dlatego u mnie proba zrobienia polerowanych rekinow skoncyzla sie na proszkowym pomalowniau ich an bialo

jesli chcailbys dawac do zakladu i placic to chyba tylko na tokarke najlepszerozwiazanie zeby zebrac poprosty lekko warstwe ale nie wiem jak dali yb se rade z pozostala czescia felgi poza rantem

plerka 4 alusow 15" u nas to koszt okolo ~350zl

A mój kumpel sam sobie felgi polerował auto na podnośnik (oś pędna) jedynka troszkę gazu i bez zdejmowania koła gdyby się mocniej przyłozył i niezniechęcał to wyszłoby lepiej lae i tak było dobrze
Pozdro Sobot

jak chesz polerowac stalowe to sie nie opłaca bo rudy szybko wejdzie a wypolerowanej powierzchni niczym nie zabezpieczysz no bo nic do tego noe chwyci własnie co w ogule chcesz robic????????? mój wujas poleruje od czasu do casu alusy do berga tam sie z nim dogadal i to mu wychodzi zaje.....

No własnie chce wypolerowac rekiny. Widzialem nie dawno wlasnie malca z wypolerowanymi calymi rekinami i bardzo mi sie to spodobało próbowałem sam walczyc ale po 5h szorowania jednej felgi poddałem sie. A co do zabezpieczenia to mysle zeby na końcu prysnac je bezbarwnym lakierem

[ wiadomość edytowana przez: marcin126rulezz dnia 2004-06-19 10:30:00 ]

ale nie wiem czy chyci bezbarwny lakier bo wypolerowana powierzchnia jest bardzo gładka i moze splynac lakier z nich po prostu??????????? ja tez na necie widziałem rekiny wypolerowane i efekt jest zaje............

Wypolerować rant najprościej jest właśnie tak jak pisze Sobot. Resztę też się da ale naljlepiej przyłożyć wiertarkę (lub flex'a) ze szczotka drucianą kręconą w przeciwną stronę niż felga. Później można jakieś delikatniesze szczotki (nylonowe?), mniejszy nacisk i wyższe obroty (również koła, np IV-ka i ~3krpm ). Można też ściernicą listkową...

Cytat:
2004-06-19 10:27:23, Marcin126rulezz pisze:
A co do zabezpieczenia to mysle zeby na końcu prysnac je bezbarwnym lakierem

To myśl tak dalej. Przecież pisze Ci kolega post wyżej, że do wypolerowanej powierzchni nic nie chwyci. Po wyschnięciu tego bezbarwnewo lakieru będziesz go mógł spokojnie zdjąć ręką. Chyba że słabo się przyłożysz do tej polerki lub skończysz na 80-ce .
Chyba już lepiej nie polerować na idealnie gładką tylko możliwie przyczepną i prysnąć tym bezbarwnym kilka warstw . Jesteś pewien że malec, którego widziałeś nie miał właśnie tak zabezpieczonych felg? W takim razie czeka cię polerka przynajmniej raz w tygodniu .

Własnie o takie wypolerowanie felg mi chodzi http://www.jamiro.gryf.pl/szczecin_04_04_04/imagepages/image1.html widzialem tego malca na zywo i widac było drobne ryski na feldze własne od polerowania i wygladalo to jak by były zapezpieczone klarem ale moge oczywiscie sie mylic. No ale czym innym mogło to zapezpieczyc

Za polerke nowych stalówek wołają 50 - 60 zł / szt a za alusy dla 13ek 60 - 100 zł zalezy .
Pochromowanie owych stalówke 58 zl / szt + flaszka
u nas podobno da sie na Hucie pochromowac ale trzeba by samemu przygotowac - ROTFL - trzeba by miec samozaparcie kazda rysa widoczna.