Dyskusja o polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Interesujaca dyskusja na onecie:
http://biznes.onet.pl/1,12,11,6356669,18805047,1060729,0,forum2.html

przepraszam ale BMW produkuje auta z tylnym napedem

po wypowiedziach niektórych można wnioskować, że gdyby nadal FSO produkowała Poldka to jeszcze by na tym nieźle zarobili, co potwierdza moje przemyślenia po kiego grzyba przestali go produkować !!

Ha ha ha...

Plush !!!
Mój ci jest ten komentarz...

Pozdrawiam
vper

Jakby produkowali Polonezy , to by im lanosy nie schodziły, bo jak za nowego poldka z caro+ 1.6gsi z klima + lpg + fele alu + el szybki było do zapłacenia ok 25 tysi a obok stał tak wyposażony lanos ( fakt nowocześnieszy , ale moim zdaniem brzydszy i mniej pakowny ) 45 tysi to musieli go wykopać z linii produkcyjnej, mimo że wystarczyło przyłożyć sie bardziej do mostów i jakości blach i niechby kosztował 30 tysi to też by go ludzie brali zwałaszcza że bez problemu fabryka mogłaby wpakowac mu ABS od tipo! coby spełniał warunki UE A tak teraz marudzą że ludzie nowych aut prywatnie nie kupują , jak miałbtym 25tysi to wolałbym kupić sobie Nubirę '99 full wypas niż nowego Pandę czy Matiza , wiem że to może dla ludzi z UE dziwne ale do jasnej ilu Polaków stać na to aby prywatnie kupić nowe auto za 45 tysi?

Cytat:
2004-06-16 16:01:12, Radzio75 pisze:
Jakby produkowali Polonezy , to by im lanosy nie schodziły, bo jak za nowego poldka z caro+ 1.6gsi z klima + lpg + fele alu + el szybki było do zapłacenia ok 25 tysi a obok stał tak wyposażony lanos ( fakt nowocześnieszy , ale moim zdaniem brzydszy i mniej pakowny ) 45 tysi to musieli go wykopać z linii produkcyjnej, mimo że wystarczyło przyłożyć sie bardziej do mostów i jakości blach i niechby kosztował 30 tysi to też by go ludzie brali zwałaszcza że bez problemu fabryka mogłaby wpakowac mu ABS od tipo! coby spełniał warunki UE A tak teraz marudzą że ludzie nowych aut prywatnie nie kupują , jak miałbtym 25tysi to wolałbym kupić sobie Nubirę '99 full wypas niż nowego Pandę czy Matiza , wiem że to może dla ludzi z UE dziwne ale do jasnej ilu Polaków stać na to aby prywatnie kupić nowe auto za 45 tysi?

A ja napiszę w ten sposób Poldek Caro+ 1.4 16V +lpg +felgi 14'' +most kombi +tarcze od Trucka (260mm) +amorki Duo-Control +centralny +wspoma i cena oscyluje około 30-32 tysi. Jaka jest wtedy konkurencja ? Panda, Matiz ? To śmieszna konkurencja. Auta porównywalne kosztują 15 tysi więcej przynajmniej.

ps. W 1998r, gdy zjeżdżały ostatnie Roverki to ich cena plasowała się pomiędzy ceną Poldka GLI, a GSI. No cóż ja wogóle bym się nie zastanawiał jaki egzemplarz wybrać

Sorki, ze sie wtrace, ale Lanos 1.4 sedan z wyposazeniem jak PN, o lepszych osiagach i spalaniu, kosztowal ok. 30 kzl, wiec o czym tu mowimy...

Adamus

Ja osobiscie nic do Lansów nie mam i uważam je za dobry samochód.
Wiem,bo miałem ,

Cytat:
2004-06-16 18:23:28, adamus pisze:
Sorki, ze sie wtrace, ale Lanos 1.4 sedan z wyposazeniem jak PN, o lepszych osiagach i spalaniu, kosztowal ok. 30 kzl, wiec o czym tu mowimy...
Adamus

Polonez 1,4 chyba ma lepsze osiagi i spalanie od Lanosa 1,4. A biorac pod uwage tandetne wukonanie Lanosa np plastiki na drzwiach zamiast tapicerki czy tez cala deska rozdzielcza w ktorej nie ma nawet obrotomierza to naprawde Polonez wypada lepiej i do tego oferuje wyzszy poziom bezpieczenstwa biernego.

Cytat:
2004-06-16 20:12:34, road_runner pisze:
Cytat:
2004-06-16 18:23:28, adamus pisze:
Adamus

Polonez 1,4 chyba ma lepsze osiagi i spalanie od Lanosa 1,4. A biorac pod uwage tandetne wukonanie Lanosa np plastiki na drzwiach zamiast tapicerki czy tez cala deska rozdzielcza w ktorej nie ma nawet obrotomierza to naprawde Polonez wypada lepiej i do tego oferuje wyzszy poziom bezpieczenstwa biernego.

Nie przesadzajmy. Nie da się ukryć, że Lanos jest lepszym autem niż Polonez. Z tymi plastikami to jakieś mity bo u nas nic nie trzeszczy. Co do boczków to chciałbym takie z welurem widzieć w Poldkach ... Wykonanie Plusa to nie był to szczyt możliwości Daewoo. O rączkach kierunkowskazów nie wspomnę ... Co do osiągów to nie wiem, ale nie sądzę żeby Poldek miał lepsze niż Lanos.

Cytat:
2004-06-16 20:22:08, -Wilu- pisze:
Nie przesadzajmy. Nie da się ukryć, że Lanos jest lepszym autem niż Polonez. Z tymi plastikami to jakieś mity bo u nas nic nie trzeszczy. Co do boczków to chciałbym takie z welurem widzieć w Poldkach ... Wykonanie Plusa to nie był to szczyt możliwości Daewoo. O rączkach kierunkowskazów nie wspomnę ... Co do osiągów to nie wiem, ale nie sądzę żeby Poldek miał lepsze niż Lanos.

Nie chodzilo mi o to ze trzeszcza tylko ze na bokach drzwi jest tworzywo zamiast weluru. A plastik z ktorego jest zrobiona deska jest sporo gorszej jakosci od plastiku zastosowanego w MR 93.
Co do osiagow Lanosa 1,4:
Moc 75 KM przyspieszenie 15 sek, max V 166 km/h
Polonez odpowiednio
103 KM , 12 sek, max V 175 km/h

Cytat:
2004-06-16 20:32:02, road_runner pisze:
Cytat:
2004-06-16 20:22:08, -Wilu- pisze:

Nie chodzilo mi o to ze trzeszcza tylko ze na bokach drzwi jest tworzywo zamiast weluru. A plastik z ktorego jest zrobiona deska jest sporo gorszej jakosci od plastiku zastosowanego w MR 93.
Co do osiagow Lanosa 1,4:
Moc 75 KM przyspieszenie 15 sek, max V 166 km/h
Polonez odpowiednio
103 KM , 12 sek, max V 175 km/h

Wiesz, że ja mam na boczkach plastik kombinowany z welurem. Co do plastiku to naprawdę mi się podoba. Przy kupnie Lanosa oglądałem z rodzicami Poloneza Plusa i to naprawdę jest gorsza jakość. A co do osiągów to nie ma znaczenia to co podane w katalogu. Nasz ma chyba 172 km/h a 185 leci bezproblemowo. Myslę, że 175 Lanosem 1.4 to nie mit.

Oj wilu to się grubo mylisz lanos 1.4 ma dożo gorsze osiągi niż poldek 1.4 takie lanosiki to ja łykam bez żadnego stresu a jak nie wierzysz to porównaj sobie ich osiągi ja jeździłem takim lanosem i moge stwierdzidź jedno że to jest taczka

Cytat:
2004-06-16 20:50:20, sebam10 pisze:
Oj wilu to się grubo mylisz lanos 1.4 ma dożo gorsze osiągi niż poldek 1.4 takie lanosiki to ja łykam bez żadnego stresu a jak nie wierzysz to porównaj sobie ich osiągi ja jeździłem takim lanosem i moge stwierdzidź jedno że to jest taczka

Możliwe, że się mylę bo ja nie posiadam 1.4. A ile wyciąga Twoja Poldoza jeżeli można wiedzieć ?

Cytat:
2004-06-16 20:43:14, -Wilu- pisze:
Przy kupnie Lanosa oglądałem z rodzicami Poloneza Plusa i to naprawdę jest gorsza jakość. A co do osiągów to nie ma znaczenia to co podane w katalogu. Nasz ma chyba 172 km/h a 185 leci bezproblemowo. Myslę, że 175 Lanosem 1.4 to nie mit.

To fakt - Koreanczycy spaskudzili Poloneza szczagolnie jak sie porowna wnetrze z prototypem ATU (deska Orciari)
Licznikowo to Polonez 1,4 pojedzie ponad 190 km/h

Tak sobie myślę, że oczywiście uwielbiam Polonezy ze względu na wszystkie wady i parę zalet, ale Lanos to też dobre auto. Gdyby Polacy skonstruowali samodzielnie Lanosa to byłbym szczęśliwy.

Niemal tradycyjnie poprę jolegę Wilu.
Lanos jest lepszy,niż Polonez i to nie podlega dyskusji.
Ale ja po prostu kocahm FSO i Polonezy dlatego nim jeżdzę i nie ma co się kłócić.
Bo Poldki to auta pełen zalet,ale i wad.
I tw ady trzeba polubuć .
Po za tym porównanie podstawowego modleu Lanosa 1.4 z najlepszą wersja Poldkiem 1.4 jest trochę bez sensu,
Lepiej 1.5GLI vs 1.4

Cytat:
2004-06-16 21:04:40, Yoshi81 pisze:
Po za tym porównanie podstawowego modleu Lanosa 1.4 z najlepszą wersja Poldkiem 1.4 jest trochę bez sensu,
Lepiej 1.5GLI vs 1.4

To by dopiero bylo bezsensu. Porownuje sie auta w tej samej cenie czyli golasa lanosa (nawet bez obrotomierza ) i Poldka 1,4 z mozliwie najlepszym wyposarzeniem np siedzenia intergroclin stylizacja orciari i pelna elektryka.

Ha czyli taki jakiego miałem,ale bez elektryki.
A mój obecny to dopiero golas

Cytat:
2004-06-16 21:10:22, road_runner pisze:
Cytat:
2004-06-16 21:04:40, Yoshi81 pisze:
Lepiej 1.5GLI vs 1.4

To by dopiero bylo bezsensu. Porownuje sie auta w tej samej cenie czyli golasa lanosa (nawet bez obrotomierza ) i Poldka 1,4 z mozliwie najlepszym wyposarzeniem np siedzenia intergroclin stylizacja orciari i pelna elektryka.

Może się narażę, ale można powiedzieć, ze porównuje się Lanosa z 6-letnią gwarancją na blachę i Poloneza z 5-letnią gwarancją na parchy ... Konstrukcję z 1978 roku z konstrukcją z 1997 roku. Co z tego, że są spojlerki i inne bajerki skoro auto jest zwyczajnie starsze konstrukcyjnie.