Odetkanie katalizatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety moj kat wyziona ducha... i juz nic nie robi.
Jako ze podobno kat w espero jest ceramiczny to czy jest mozliwosc
"przepchania" katalizatora jakims np prentem??
Czy ceramika po 180tys jest na tyle krucha??

wiem ze sie rozcina a pozniej spawa, ale ten sposob wydaje mi sie troszke latwiejszy...

Lee nie rob tego
Bedziesz mial przejebany metaliczny dzwiek wydechu

1) Albo wez i jedz do tlumikarzy niech ci rurke wstawia
2) Moge ci sprzedac kata w bardzo dobrym stanie za 150 pln

Pozdr
Jadzwin

Cześć ,

jeżeli chodzi o katalizator do 1.5 to mam taki i oddam za darmo ( odbiór własny ) .

Pozdr

Cytat:
2004-06-06 01:08:52, Lee pisze:
Niestety moj kat wyziona ducha... i juz nic nie robi.
Jako ze podobno kat w espero jest ceramiczny to czy jest mozliwosc
"przepchania" katalizatora jakims np prentem??
Czy ceramika po 180tys jest na tyle krucha??

wiem ze sie rozcina a pozniej spawa, ale ten sposob wydaje mi sie troszke latwiejszy...

wywal katalizator i wsadz strumienice

Od kiedy strumienica jest lekiem na brak kata ?.

Wstaw przelotowy.

Cytat:
2004-06-07 13:05:07, Zoltar pisze:
Od kiedy strumienica jest lekiem na brak kata ?.

Wstaw przelotowy.

lekiem to nie jest ale zawsze to jak juz ma nie byc kata to mozna strumienice co naprawde poprawia prace silnika

aramis ok!!!!
sprawdz priva...

no i zrobilem...

Dzieki Aramisowi moglem bez obaw poeksperymentowac z katalizatorem.
Pojechalem do MAGIKOW w Zabrzu i tam poprosilem o przetkanie
kata i wspawanie do srodka rurki.
Oni tak zrobili + dodali od siebie jakies wygluszenie, aby cala pucha
nie wpadala w rezonans.

wszystko zalozyli i uszczelnili. efekt:
1. samochod jest nieznacznie glosniejszy niz wersja z kat-em (na zewnatrz)
2. przy zamknietych szybach nie ma doslownie zadnej roznicy w kabinie!
3. ladnie "bulgocze" przy spadaniu z obrotow
4. zmiana dynamiki? eee... z jedna roznica, trzeba uwazac zeby
nie dokrecic do 7tys

aaa... zapomnialem poinformowac jeszcze o jakich magikow chodzi:

W.Chodkiewicz A.Szpak
ul. Szczęście Ludwika 1
Zabrze
tel: 032 2742509
kom: 605 554 760, 605 554 770
czynne: pn-pt 6:00-18:00, sob 6:00-14:00

ukl. wydechowe, oleje, filtry, plyny eksploatacyjne, amortyzatory, opony, felgi.

Ps: u nich wymiana ukladu wyd. w CC od kolektora do konca trwala 12 min!!
w poldku okolo 17!! Dlatego sa MAGIKAMI!!

lee..a moglbys rozwinac nieco?? tzn jak w koncu jest z ta dynamika ?? bo slabo czytam miedzy wierszami co dokladnie ci zrobili ile to trwalo i ile kosztowalo?? aa i jeszcze cos..co ze spalinami?? pewnie jeszcze nie testowales na analizatorze ale z tego co zrozumialem to praktycznie nie masz kata..tak??

1. dynamika wg mnie sie nie zmienila, jedyne co jest zauwazalne to ze na wys. obr
kreci sie bardzo ladnie i trzeba uwazac na "red line"...
2. - wyciagneli katalizator,
- przylozyli wielki majzel na wklad katalityczny i przy..... z mlota,
- wszystko dokladnie wykruszyli i wytrzepali z srodka,
- wsadzili jakas wate do puszki kata,
- wsadzili rure srednica~ 60mm
- zamontowali katalizator na swoje miejsce
3. trwalo okolo 30min
4. kosztowalo 50zl
5. analizatora nie widzialem
6. katalizator z zewnatrz wyglada na katalizator, ale zamiast wkladku ma rure

Cytat:
5. analizatora nie widzialem

no wlasnie bo mnie martwi ewentualny przeglad..nie bede mial przeciez drugiego kata na podmianke

a swoja droga skoro dynamika sie nie zmienila a jedyne co masz to ladny bulgot i jak mowisz troszke lepiej na wysokich obrotach (jednak skoro sie ladniej wkreca na wysokie to jak mogla dynamika sie nie zmienic?? ) to tak naprawde jaki jest sens takiego zabiegu..niby 50 zeta nie majatek..ale po co to wszystko skoro najistotniejsza zmiana moze okazac sie zmiana skladu spalin?? pytam nie prze zlosliwosc ino skoro jest tak zadowolony to moze mi cos umknelo po prostu..

Ja zamiast katalizatora wsadzilem strumienice i moim zdaniem duzo lepiej mi autko chodzi.

A jaki jest koszt strumienicy??
Ja mam kata już bez środka i pierdzi niemiłosiernie nie mówiąc o metalicznym dźwięku. Musze coś z tym zrobić.

Ja za strumienice dalem cos kolo 70zl - i gratis montaz - taki to juz mam zakad .

no ale ja caly czas bede drazyl..mcneo..co ze spalinami?? jak przechodzisz przeglad bez kata?? i czy ta strumienica cos ci dala..wzglednie czy to jakis wielkoseryjny wyrob do kupienia w sklepie czy tez zrobil ci na zamowienie ten twoj warsztat??

Cytat:
2004-06-15 22:57:40, qbaj pisze:
no ale ja caly czas bede drazyl..mcneo..co ze spalinami?? jak przechodzisz przeglad bez kata?? i czy ta strumienica cos ci dala..wzglednie czy to jakis wielkoseryjny wyrob do kupienia w sklepie czy tez zrobil ci na zamowienie ten twoj warsztat??

No za 70zl z montazem jeszcze to myslisz, ze to cos hiper super? Jakby tak duzo dawala to wsyzscy by zakladali... Raczej pic na wode, ale sprobowac oczywsicie mozna

qbaj pytasz po co?
a po to zeby wiedziec i zeby powiedziec innym... zeby ktos wiedzial jakie sa + i -
A za 50 zlotych to moge sobie poeksperymentowac

pytam z bardziej konkretnego powodu moj kat ma 140tys km..i do zadowalajacego stanu juz na pewno sporo mu brakuje i mam 3 mozliwosci...zrobic tak jak ty albo mcneo..kupic nowy kat albo nie robic nic az do momentu kiedy na przegladzie nie dadza mi stempelka..z tego co powiedziales jestes zadowolony z przeprowadzonej u siebie operacji a ze nie jest ona zbyt kosztowna dlatego pytam o skutki uboczne (jednak nie mam zapasowego kata dlatego u mnie cos takiego byloby nieodwracalne)

reasumujac ..chce wiedziec czy robiac tak jak wy dostane bez problemu stempel na przegladzie? i stad moja dociekliwosc

pusty katalizator = brak przegladu... tego jestem pewny!