Witam wszytskich - jestem nowy :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszytskich - jestem nowy na forum więc prosze o wybaczenie wszystkich błędów.

Od kilku dni jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem Opla Omegi B Kombi 2,5 TD automat i w związku z tym mam kilka pytań:

czy macie jakieś ogólne uwagi dotyczące użytkowania tego samochodu. Ja jeszcze nie byłem z nim w warsztacie w celu wymiany olejów i ogólnego przeglądu (żeby sprawdzić czy poprzedni właściciel niczego nie "popsuł") i przy okazji chciałem zapytać czy można rozpoznać czy poprzednik nie dolewał do niego jakiegoś wynalazku typu MotoDoktor bo po zmianie oleju nie chciał bym doznac szoku (chyba bym nie przezył jakby cos się stało mojej Omedze) Zaznaczam że nie mam zastrzeżeń do pracy silnika, chodzi równo i nie kopci z rury.
Czy po zakupie nalezy zmienic także olej w szkrzyni biegów ?

Ja dopiero poznaje ten samochód więc wszelkie rady i informacje bedą dla mnie na wagę złota.

Za wszelkie informacje z góry dziekuje i pozdrawiam wszytskich.

Ha, witam jako pierwszy i odrazu może uda mi się ubiec co poniektórych złośliwców z tego forum i zaproponować Ci najpierw przejrzenie archiwum Forum. Podejrzewam, że znajdziesz odpowiedzi na postawione tu pytania i na wiele innych, których postawić jeszcze nie zdążyłeś
Wiele radości z Besti

Pozdrawiam
Konrad

[ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2004-06-24 13:38:11 ]

siema

witka i pozdrowionka z Wawy

Sagittario

siemka, pozdrawiam

Cześć! Fajny masz samochód co nie?

Dziękuję za pozdrowienia

Co do pytania "miklo" to ja uważam że samochód jest zajefajny Prawdziwa bestia. Jak będę miał możliwość to zamieszczę fotki a na razie muszę się zabrać za doprowadzenie mojej besti to perfekcji

Siemka, pozdrawiam.

cześć !!

zmieniaj oleje, foltry.. i ten w skrzyni też...!! zastanów się nad zmianą paska rozrządu... chyba, że masz udokumentowaną historię napraw i wymian płynów. Jeżeli wiesz dokładnie co i kiedy było wymieniane to wystarczy pilnować terminów. Jak nie wiesz, lepiej wymień. Wiele osób sprzedając auto, celowo pomija czynności eksploatacyjne - nie chcą się pakować w koszty na koniec (niech się martwi ten następny).

Pozdrawiam

Robert

Niech jeździ i się nie psuje!!!

Joł, witka...

Witam, nowego posiadacza super auta

Siemka!
Gratuluję zakupu!
Pasek rozrządu???????? Mój silnik to x25dt i ma łańcuch.Były jakieś
na paskach?

ja mam też silnik x25dt

więc jak to jest - pasek czy łańcuch ??

P.S

Dziekuję za powitanie wszystkim którzy dopisali sie po moim ostanim wpisie i ewentualnie wszystkim którzy to tego jeszcze nie uczynili. Jesteście super

Hm macie poważny problem Panowie
pasek czy lańcuch.
A jak sie odpali auto to słychać czy nie, łańcuch?
Bo paska nie, może się wsłuchajcie?

No to pasek masz z głowy. Masz na pewno łańcuch.
Z tego co się orientuję to wszystkie 2,5td miały łańcuszek.
Napisz coś o swojej furze.Rok ur., przebieg,itd,itp.

Więc tak:

Moja bestia jest z roku 1994, przebieg "podobno prawdziwy" 189000 (ale to można chyba na komputerze sprawdzić), stalowy metalic, lekko obniżone zawieszenie, lekko poszerzone, fele 17" (225/45), skrzynia automat, przyciemnione boczne szyby, grill KAMEI i soczewkowe reflektory z brewkami.

To chyba wszystko - jak na razie sprawuje sie doskonale zobaczę co się będzie działo po wymianie olejów itp.

Moja z 1997,caravan,kolorek granat.przebieg autentyczny 295tys.,
kółka 215/60/15(straszne "kartofelki" jak to ktoś opisał i koszmarnie się prowadzi)bez żadnych bajerów

gratulacje zakupu, oby się nie psuły

Swoją jeżdżę ponad rok i na razie odpukać...Leję paliwo, przeglądy okresowe,wymieniam końcówki drążków,łączniki stabilizatorów....w sumie to co wszyscy
A ty maszjakieś doswiadczenia z tym motorem?

Trudo mówć o doświadczeniach skoro mam tą bestię od kilku dni więc na razie to dopiero doświadczam ale jak na razie do są bardzo miłe doświadczenia Zobaczę jak będzie po wizycie w warsztacie - portfel może nie być tak zadowolony jak ja