MotoNews.pl

Xenony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki dylemat.... lewy jest wymieniony 2 lata temu a prawy jest od nowości. Jest spora różnica pomiędzy nimi. Widać, że prawy jest zakurzony od środka.
W związku z tym mam pytanie... słyszałem, że można płukać xenony...... ale również słyszałem, że po takim płukaniu mogą zniszczyć się te lustrzaneczki wewnątrz.. macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

Pozdrawiam

Robert

Mam rade. Kup sobie nowe, a starymi ja sie zaopiekuje

sprawdz czy mozna rozebrac reflektor-czy przy szkle sa takie metalowe zapinki.jezeli sa rozbierz wyczysc i bedzie dobrze.

Hehehe - no ale tam nie ma szkła.

Nie wiesz Res że Cleber i dARTi to spece od rozbiórki takich lampek?

Nawet gdzieś zdjęcie z Augustowa się uchowało.

Artysta rzeznik przy pracy

No właśnie Res-u !!!

Lampy są rozbieralne ale nie ruszaj ich sam. Zawieź je do firmy która je dokładnie sklei po rozebraniu - chodzi o szczelność - a te lustra nie są wcale takie delikatne.

Ołkej!
A jak sprawa ma się w omsi A bez xenonów, bo te lampy są do d..y
Mam jeszcze staaaaaaaaarego F125p i lampy w nim świecą jaśniej niż w omsi, chociaż ta druga ma żarówki 100W- to chyba wina pojedynczej żarówki a we wspaniałym wynalazku z 75r. są 2 lampy na stronę, a żarówki 55W i świecą jak słońce na Haiti mimo prawie 30lat.
Hmmmm? I co na to xenonowcy

szczerze... wolałbym to płukanie (jak jest bezpieczne) bo jak ktoś coś rozbierze co nie jest rozbieralne...to różnie może być z tą szczelnością , nie chcę takiej sytuacji jak ma 3-ka.

p.s. xenony nie są rozbieralne, nie mają blaszek, itp, dlatego dziwi mnie fakt nieszczelności od strony żarówek. Tylko jakiś debil mógł tak wykombinować czy nie lepiej byłoby gdyby żarówki wkładane z tyłu do lamp były mocowane w szklanych bańkach, które bez problemu można wytrzeć....... a tak niby lampa szczelna, a tak naprawdę przy wymianie żarówek syf się dostaje....eee.. dupa tam

jakis tydzien temu wziąlem sie za czyszczenie lamp w swojej omedze bo jadac w nocy praktycznie nic juz nie widzialem.Ale od poczatku: Wczesniej kupilem na allegro jakies gowniane zarowki "xenon", jak sie okazalo poźniej, byly to zwykle zarowki polakierowane na niebiesko. Zarowki te sprawily ze widocznosc sie jeszcze bardziej pogorszyla. Wiec kupilem nowe zarowki philipsa "super vision + 50% 55/60W" i do tego postojowki, tez philipsa(daja białe światło-koszt 70zl razem). Reflektorki wyjąłem. Po zdjęciu blaszek można je ładnie rozłożyć. Lustra wyczyciłem delikatnie wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Szkla czyscilem jakims zwyklym prepratem do okien.Uszczelka ładnie pasuje w reflektor, więc posmarowałem tylko delikatnie silikonem stronę gdzie styka się ze szkłem lampy.Teraz zaluje ze juz dawno tego nie zrobilem i tłukłem sie po ciemku Efekt niesamowity. pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: bialaomega dnia 2004-06-24 15:23:05 ]

jak jest plastikowy klosz nalezy rozciac jak kolega na zdjeciu wyczyscic i skleic silikonem porzadnym-dobrej firmy np wurth czy kent.jezeli skleisz odpowiednim silikonem nie ma szans zeby przeciekalo.mozna tez to zrobic klejem do szyb-tez markowym.
a plukanie to mozna zrobic zoladka-syf ktory jest w reflektorze trzyma sie dobrze swojego miejsca i plukanie moze spowodowac zacieki na odblysniku i parowanie reflektora.nie mowie ze nic nie da ale na pewno jak wyczyscisz odblysnik i klosz od wewnatrz plynem do mycia szyb to bedzie ok.znam kolesia ktory zaatakowal w BMW odblysnik papierem sciernym bo podobno taki byl syf-jak mozna sie domyslic skonczylo sie na wymianie reflektora...
nie wiem z czego sa zrobione klosze w B bo nie mam B
co do A to maja zjebane swiatla i nic z tym nie mozna zrobic -chyba ze SPAWY!!!!! (nowe ostatnio zaslyszane okreslenie xenonow )

Witam, chcą poprawić widoczność kupiłem żarówki z allegro typu "xenon" firmy litech - jaki K.....A głupi byłem to najgorsze ścierwo jakie widziałem. Zdecydowanie ODRADZAM. Jeżdżą one u mnie w autku ale w bagażniku a jak był dołożył pare zł i były by OSRAM +50% te świecą super, ale do sedna:
1. Ile można zapłacić za używane soczewki do omy??
2. Jeden gość oferuje mi hella za 490zł za pare, czy to dużo??

Pozdrawiam Piotrek

PS Nie popełniać mojego błędu - NIE kupować żarówek a'la xenon!!!

KURWA!!!

czy ja w tym wątku pytam o żarówki z allegro ??? w życiu bym nie kupił żarówek a'la xenon bo uważam, że to wiocha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dlatego nie pytam tu o żarówki tylko o normalne oryginalne XENONY !! kapisz...???

ja piernicze, rzadko o cokolwiek pytam... to jak raz na jakiś czas zapytam to mi wciskają o żarówkach wieśniackich z allegro, co mnie to obchodzi ??

Ja mialem rozszczelniona jedna lampe i byla woda w srodku.
Lampe zdemontowalem, rozebralem (tak jak ktos wyzej opisywal, rozciac itd, potme silikon), umylem w srodku normlanie, woda, plynem i sczoteczka. Nic sie ni epopsulo.
Potem silikon, skleilem, zamontowalem i dziala. Lampa jest nierozbieralna - w sensie ze jest klejona i trzeba to zrobic metoda ze tak powiem brute force.

Cytat:
2004-06-24 20:57:02, Res pisze:
KURWA!!!

czy ja w tym wątku pytam o żarówki z allegro ??? w życiu bym nie kupił żarówek a'la xenon bo uważam, że to wiocha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dlatego nie pytam tu o żarówki tylko o normalne oryginalne XENONY !! kapisz...???

ja piernicze, rzadko o cokolwiek pytam... to jak raz na jakiś czas zapytam to mi wciskają o żarówkach wieśniackich z allegro, co mnie to obchodzi ??

Resu, od tej strony cię nie znalałam, wyluzuj chłopok,
bo cię wykończy ta oma!

Vinio , dzięki za info...

Ala - jeżeli coś mnie wykończy to napewno nie Oma
Poza tym.... jak to było "Panie majorze, spokojnie bo się Pan zmęczysz..." "...a ...bo mnie poniosło..."

"Nie kop Pana, bo się spocisz!"